Airbnb: Wat kan ik verhuren?

Dus, je bent geïnteresseerd in Airbnb, maar je weet niet zeker of en hoe je je huis kunt verhuren? Twijfel je of je genoeg en de juiste ruimte hebt? Ik laat je zien dat verhuren via Airbnb ook voor jou een goed idee is.

Maar hoe is dat eigenlijk begonnen, dat Airbnb? Waarom zou ik dat willen weten? En wat kun je dan eigenlijk allemaal verhuren? Is mijn huis daar niet te klein voor?

Hoe Airbnb ontstaan is

We beginnen met een beetje geschiedenis. Airbnb is in 2007 ontstaan toen de Amerikaanse Joe Gebbia en Brian Chesky een manier zochten om de huur te betalen.

Ze ontdekten dat tijdens een conferentie alle hotels in de buurt volgeboekt waren en zagen hun kans. Het duo besloot luchtbedden in hun woonkamer te verhuren. Voor $80 boden ze een overnachting en een ontbijt.

Om dit aan te kunnen bieden maakten ze een website: airbedandbreakfast.com. En het werkte: zes dagen later hadden ze vier logeés en begon het avontuur.

Samen met ontwikkelaar Nathan Blecharczyk maakten ze Airbnb tot een groot succes. Het gevolg: de website is inmiddels uitgegroeid tot een online platform waar wereldwijd iedere twee seconden een boeking wordt gedaan.

Als je je dus afvraagt of je wel genoeg ruimte hebt om te verhuren: natuurlijk heb je dat! En als je je ruimte op Airbnb zet heb je wereldwijd een gigantisch bereik van potentiële gasten. Gelukkig zijn er meer opties dan alleen een luchtbed verhuren. Je opties zijn zeer uitgebreid. Hoe? Dat leg ik je uit.

Gedeelde kamer verhuren

Heb je niet veel ruimte maar wil je toch graag geld verdienen? Dan pak je het aan zoals de oprichters van Airbnb: je verhuurt gewoon een gedeelde kamer.

Dit kan zo simpel zijn als je (slaap)bank of luchtbed in je woonkamer. Ook kun je kiezen voor een aparte kamer waar je meerdere bedden verhuurt, dan delen je gasten hun kamer met andere gasten.

Een gedeelde kamer verhuren is een prima plan als het sociale aspect en het idee van de deeleconomie je erg aanspreken. Contact met je gast is hier nagenoeg onvermijdelijk, al helemaal als je een bijvoorbeeld luchtbed of slaapbank in je woonkamer verhuurt. Daarnaast zul je zeer waarschijnlijk je voorzieningen delen, zoals je keuken en je sanitair.

Veel ruimte voor privacy is er bij deze optie dus niet. Verhuur je een gedeelde kamer, dan heb je wel het meeste overzicht over wat er in je huis gebeurt en wie je binnenhaalt. Maar bovenal is het misschien wel de makkelijkste én gezelligste manier om snel wat extra geld te verdienen via Airbnb.

Privékamer verhuren

Heb je wat meer ruimte, dan kun je een privékamer inrichten voor de verhuur. Onder privékamer wordt een kamer verstaan met eigen slaapmogelijkheid. Wel worden de keuken en/of het sanitair gedeeld met jou of met andere gasten.

Een privékamer kan letterlijk een kamer zijn, maar je zou ook een stukje out of the box kunnen denken. Een boomhut, camper of yurt in je tuin, waarbij de keuken en/of sanitair met jou of meerdere mensen gedeeld wordt, is ook een privékamer.

Nu snappen we dat niet iedereen een (leefbare) boomhut of yurt in de tuin heeft, maar wellicht heb je wel een camper die stilstaat of een schuurtje dat leegstaat.

In principe kun je dus van iedere leefbare ruimte die je op dat moment niet gebruikt een verhuurbare privékamer maken. Denk er wel aan dat deze optie kan betekenen dat jij je eigen voorzieningen deelt met je gasten.

Vind je dit geen probleem of zelfs erg leuk? Dan is het alleen even een kwestie van opknappen en gastklaar maken van je ruimte en je advertentie kan op Airbnb. Laat ’t geld  en de gasten maar komen!

Complete woning verhuren

Alles met eigen sanitair en een eigen keuken wordt gezien als complete woning, dus ook als dit een camper, schuur, omgebouwde zeecontainer of windmolen is. Natuurlijk kun je het gewoon simpel houden: als je zelf op vakantie bent, kun je prima je eigen woonhuis verhuren. Dan heb je het geld van je eigen vakantie zo terugverdiend en wie wil er nou geen gratis vakantie? ?

Bij deze optie heb je het minst contact met je gasten. Ben je dus erg gesteld op je privacy en heb je niet zoveel zin in mensen om je heen, dan is het verhuren van een complete woning misschien verstandiger dan een privé- of gedeelde kamer.

Daarnaast kun je voor een complete woning meestal een hoger tarief per nacht vragen dan voor een kamer. Overweeg je een complete woning te verhuren, zorg dan wel even dat je de sleuteloverdracht geregeld hebt.

De sleuteloverdracht hoef je niet altijd zelf te doen. Mocht je hiervoor zelf niet in de buurt zijn of geen tijd hebben, dan kun je een vriend of familie vragen. Ook heeft airbnbutler.nl hier opties voor, al zijn zij alleen in Amsterdam actief.

Teveel gedoe? Snappen we. Als je je huis vaker verhuurt, dan kun je overwegen een code op je deur te zetten en die aan je gast door te geven. Dan hoeft er niemand aanwezig te zijn als je gast arriveert en kun jij lekker zorgeloos genieten van je vakantie!

Samengevat

Om te verhuren via Airbnb hoef je echt geen villa te hebben. Het kan al zo simpel zijn als je slaapbank in je woonkamer verhuren. Ben je meer gesteld op je privacy? Dan is een privékamer of je volledige woning verhuren misschien een beter idee.

Hoe dan ook: als je wilt, is er altijd een mogelijkheid om gasten te ontvangen. Veel makkelijker ga je ’t geld niet verdienen!

Geef een reactie