Aquacultuur

Aquacultuur is een proces van het telen van waterorganismen, vaak voor menselijke consumptie.

Het is een vergelijkbaar concept als landbouw, maar dan met vissen in plaats van gewassen en vee. Aquacultuur wordt ook wel visteelt genoemd. Aquacultuur kan overal ter wereld gebeuren, dit gebeurt ook: in kustwateren, zoetwatervijvers en rivieren, en zelfs op het land in tanks.aquaponics

Onder dit proces vallen verschillende kweekmethodes, namelijk:

  • Intensieve gesloten systemen.
  • Open kooien in zee of in een meer.
  • Sea-ranching met grote kooien in zee.
  • Bodemkweek of hangcultuur voor schelpdieren.

Waarom is het belangrijk?

Omdat de overbevissing van onze oceanen jaar na jaar erger wordt, hebben mensen alternatieve bronnen voor zeevruchten nodig. Dit is om de steeds groeiende bevolking van de planeet te voeden.

Aquacultuur is een duurzame optie voor consumenten. Dit is vooral zo als je het vergelijkt met andere gekweekte eiwitten. Zeevruchten zijn zeer voedzaam, ze hebben een hogere hoeveelheid eiwitten vergeleken met kip, varkensvlees en rundvlees. Het heeft ook de laagste voederconversieverhouding (hoeveel kg voer er nodig is om een kg vis te kweken) tussen dezelfde vormen van eiwit. Aquacultuur heeft de laagste uitstoot van broeikasgassen onder alle soorten landbouw.

De toekomst van aquacultuur:

Met de verwachtte 10 miljard mensen die de planeet tegen 2050 zullen bewonen, zal de vraag naar dierlijke eiwitten met 52 procent toenemen.

De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om per dag 200 milligram Omega 3-vetzuren uit vis binnen te krijgen. Om de gehele bevolking te kunnen voorzien van deze aangeraden hoeveelheid vis is het dus belangrijk om op het gebied van aquacultuur te ontwikkelen.

Duurzame en gezonde manieren om de wereld te voeden zijn belangrijker dan ooit tevoren. Om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden met een gezond, mager eiwit, is de rol van de aquacultuur van heel groot belang. De primaire verantwoordelijkheid van aquacultuur, is het terugdringen van de hoeveelheid wild gevangen vis. Om zo overbevissing tegen te werken.

Aquacultuur

Belangrijke feiten overbevissing:

  • In 2015 vingen vissers wereldwijd 92,6 miljard kilo wilde vis.
  • Meer dan 30 procent van de vissoorten wordt overbevist.
  • Vissers vangen ook andere soorten in hun netten die niet gebruikt kunnen worden. Bijvoorbeeld dieren als krabben en zeesterren. Dit noemen we bijvangst.
  • 70 tot 85 procent van de bijvangst overleeft het teruggooien in het water niet.
  • Zo’n 70 tot 90 procent van de milieu-impact van vis die per boot naar Nederland komt, zit in het brandstofverbruik van de vissersboten.

Terug naar het woordenboek.