De vijf beste legkippen die er zijn

Voor dit artikel hebben we de beste legkippen voor je geselecteerd en op een rij gezet.
We hebben gekeken naar eierproductie, gewicht, karakter en natuurlijk de verkrijgbaarheid in Nederland.
Dus droom jij altijd al van een paar leuke kippen en wil je geen dag zonder eieren zitten? Dan is deze lijst gemaakt voor jou!

beste legkip hybride

De beste legkippen zijn de Hybride kippen ( Golden Comet, Isa white, Isa Brown, Hisex White, Hisex Brown, Nere Brown)

– Gemiddeld aantal eieren per jaar: 280
– Gemiddeld gewicht hen: 2000 gram
– Karaktereigenschappen: Rustig en stil

De beste legkippen zijn geen raszuivere kippen. De hybride soorten zijn een kruising van meerdere kippensoorten om tot een optimale eierproductie te komen. Ze hebben weinig voer nodig en leggen veel eieren. Bij goede verzorging kunnen deze soorten tot wel 325 eieren per jaar leggen. De eieren zijn middelgroot en vaak bruin van kleur, afhankelijk van welk soort je precies hebt.

Het nadeel van deze soorten is dat ze vaak na een jaar al minder gaan leggen. In de voedselindustrie is dit het moment dat er afscheid wordt genomen van de kippen en waarschijnlijk kipnuggets van worden gemaakt. Als je dit soort graag thuis wilt houden bedenk dat goed wat je over 1-2 jaar met de kippen wilt doen.

Zoek jij de beste legkip die in korte tijd veel eieren kan produceren maar niet heel veel jaar meegaat? Dan is een hybride de juiste kip voor jou.

Witte leghorn beste legkippen

2. Leghorn

Gemiddeld aantal eieren per jaar: 270
Gemiddeld gewicht hen: 2750 gram
Karaktereigenschappen: Nerveus en moeilijk tam te maken

De witte Leghorn is de basis van vrijwel alle hybride soorten die we vandaag de dag kennen. Elke hybride heeft wel iets Leghorn bloed. De Leghorn is een ideale kip voor zowel eieren als vlees.

De kip wordt eigenlijk ook nooit broeds. Wil je dus je eigen Leghorn eieren uit laten broeden dan doe je er goed aan een broedmachine te kopen of een ras erbij te nemen die vaker broeds is.

De leghorn legt witte eieren van gemiddelde grote. In de winter leggen de Leghorns wel door maar bij warm weer leggen ze merkbaar beter. Door hun compacte formaat zijn het de ideale kippen om buiten te laten lopen.

Rhode-island-legkippen3. Rhode island red

Gemiddeld aantal eieren per jaar: 260
Gemiddeld gewicht hen: 3000 gram
Karaktereigenschappen: Temperamentvol

De Rhode Island Red komt oorspronkelijk uit Amerika. Je kunt ze herkennen aan hun rood witte veren. De Rhode Island Red is een forse kip die ook gegeten kan worden maar vooral bekend staat om zijn eierproductie. De kip wordt ongeveer vier jaar oud maar kan wel 8 jaar meegaan.
De Rhode Island Red kippen kunnen goed voor zichzelf zorgen en zijn een sterk ras. Als je deze soort samen plaatst met een ander ras kunnen ze soms dominant worden. Hou dit dan in de gaten.

Australorp beste legkippen blauw4. Australorp (persoonlijke favoriet)

Gemiddeld aantal eieren per jaar: 250
Gemiddeld gewicht hen: 3000 gram
Karaktereigenschappen: Niet schuw, makkelijk tam te maken.
Mijn persoonlijke favoriet is de Australorp. De kippen zijn erg tam en komen direct bij je als het hok binnen loopt. Hun vriendelijke karakter is duidelijk merkbaar en ze laten zich makkelijk oppakken.

De Australorp legt veel eieren maar is ook uitermate geschikt als vleeskip. De kippen worden ongeveer 7 tot 10 jaar oud en leggen ook in de winter door. Door het forse formaat van de kip vliegen ze nauwelijks.

De Australorp kip is door zijn vriendelijke karakter en allround eigenschappen (vlees/eieren), de ideale kip voor beginners.

Ondanks dat de Australorp met de gemiddelde jaarlijkse eierproductie niet kan winnen van de hybride soorten en de leghorn, staat het wereldrecord met 360 eieren in een jaar op naam van een Australorp. Deze productieve kip heeft dus slechts 5 dagen vakantie gehouden in een jaar tijd.

Barnevelder-vriendelijke-kip5. Barnevelder

Gemiddeld aantal eieren per jaar: 200
Gemiddeld gewicht hen: 2750 gram
Karaktereigenschappen: Vriendelijk

De enige echte kip van Nederlandse bodem in het rijtje. De Barnevelder. De Barnevelder kun je net als de Maran en de Welsumer herkennen aan zijn donkerbruine eieren.

Net als de Australorp kan de Barnevelder niet vliegen. Dit maakt de kip ideaal om los te laten lopen in een kleine tuin met omheining.

De Barnevelder is zowel een leg als vlees kip en wordt ongeveer 7 tot 10 jaar oud. Vroeger werden de Barnevelders ook gebruikt in Commerciële legbatterijen totdat de hybride soorten het overnamen van de Barnevelders.


Dit was onze lijst met de beste legkippen. Wij zijn ook erg benieuwd welke kippen jij hebt en waarom je voor deze soort gekozen hebt. Laat het weten in een reactie?

Voor het schrijven van dit blog heb ik naast persoonlijke kennis onderzoek gedaan via kippenpagina.nl en Wikipedia.

6 gedachten over “De vijf beste legkippen die er zijn”

  1. graag had ik 6 australorp kippen – doch wegens afstand en geen vervoer- vraag ? worden deze ook aan huis geleverd en wat zijn transportkosten ?

  2. Hier in Costa Rica moet ik het met leghorns stellen, en alhoewel ze in een kleine groep van 10 allen op een jaar tijd 360 eieren gelegd hebben, zou ik toch doograag Barnevelders hebben. Nu ben ik met een grotere groep van 25 leghorns bezig, en die beginnen zo stilaan te leggen. De eerste legde het eerste ei op de leeftijd van 3 maand en een half!!

Geef een reactie