Minimalisme en financiële onafhankelijkheid

Het woord minimalisme verraadt natuurlijk al wat het inhoudt: minimaliseren. Er zijn verschillende definities van te vinden, maar voor ons betekent minimalisme vooral dat we teruggaan naar de essentie. En dat is belangrijk voor onze reis naar financiële vrijheid. Waarom? En hoe maken wij gebruik van minimalisme in onze reis?

Minimalisme en financiële onafhankelijkheid

Bij minimalisme gaat het om enkel doen en bezitten wat voor jou echt belangrijk is. Voor ons is het belangrijk dat dat we onze eigen tijd kunnen indelen, veel samen kunnen zijn en niet afhankelijk zijn van anderen. Daarom is voor ons minimalisme onlosmakelijk verbonden met financiële onafhankelijkheid.

Minimalisme is het loslaten van randzaken, en alleen -wederom- focussen op de essentie. Oftewel: minimalisme is opruimen, zowel in het hoofd als in je woning. Waar ik nu dus ‘spullen’ schrijf, kunnen dit ook sociale contacten zijn of andere taken.

Om te zien hoe anderen dit loslaten aanpakken keken we de documentaire van The Minimalists. Zij stellen dat minimalisme niet per se betekent dat je huis leeg is: zolang het maar spullen zijn waar je blij van wordt.

Kun je dus minimaliseren als je erg gehecht bent aan je volle boekenkast of als je je judopak van vijftien jaar geleden niet weg wilt gooien? Zeker! Minimaliseren is gebaseerd op je eigen behoeftes en prioriteiten.

Ook las ik Opgeruimd! van Marie Kondo. Zij stelt dat je je spullen categoriseert op soort, niet op de ruimte waar het zich in bevindt. Anders heb je dezelfde soort spullen op meerdere plekken, wat weer voor meer chaos zorgt. Dit alles doe je in één opruim-marathon.

Maar de belangrijkste stelregel die zij hanteert, is dat er bij het opruimen twee hoofdcategorieën zijn: er zijn spullen die je weg kunt doen en spullen die je een plekje gaat geven. Op categorie gesorteerd, natuurlijk. Dit is voor ons de basis geweest om afgelopen weekend ons hele huis op de kop te zetten.

We ontdekten dat we best veel spullen hebben die erg handig kunnen zijn, maar die we sinds onze laatste verhuizing van twee jaar terug eigenlijk niet meer hebben aangeraakt. Dingen die we tegen zijn gekomen zijn onder andere:

  • Boeken, heel veel boeken
  • Kleren
  • Elektronica
  • Papierwerk, foto’s en kaartjes…

Zou je het meenemen in een camper?

Wat ons helpt in de keuze of we de spullen wegdoen of een plek geven, is een vraag die we bij ieder item stellen:

Als wij in een camper zouden gaan wonen, zou je dit item dan meenemen?

Ontzettend vaak is het antwoord op deze vraag een overtuigende nee. Dat betekent dat we heel veel spullen weg gaan doen. Maar dan is de vraag: waar laat je dat dan?

Verkopen

Alles met nog enige waarde willen we verkopen. Dat levert ons hopelijk een mooi bedrag op! Via Bookmatch.nl hebben we sinds dit weekend al zes boeken verkocht. We gaan bijhouden hoeveel we uiteindelijk verdienen aan deze opruim-marathon.

Verkopen gaan we doen via de volgende kanalen:

  • Bookmatch.nl;
  • Bol.com;
  • Marktplaats;
  • Verkoophoek op Facebook;
  • Als we dan nog wat overhouden: rommelmarkt.

Steeds zullen we bijhouden wat het oplevert. Wat we nu al merken is dat dat toch mooi ‘snel’ geld verdienen is en het daarmee misschien wel wat verslavends heeft…

In de prullenbak!

Hoe graag we het ook zouden willen, lang niet alles is verkoopbaar. Daarom verdwijnt er nu best heel veel in de prullenbak of in de vuurkorf. Maar hoe minder spullen we nu hebben, hoe minder afval we in de toekomst produceren! En de vuurkorf is toch weer een fijne warmtebron, in het kader van recycling ?.

Terug naar de essentie

Minimalisme gaat, net als financiële onafhankelijkheid, niet alleen om spullen of alleen om geld. Het gaat om ruimte, om vrijheid, zowel in je leefomgeving als in je hoofd. Zoals al eerder gezegd is minimalisme voor ons vooral terug gaan naar de essentie.

Wat is belangrijk voor ons? Waar hechten wij waarde aan? Waarvan worden wij blij? Maar ook: wat hebben we nu of in de nabije toekomst nodig? We proberen zoveel mogelijk het ‘wat als…’ los te laten en niet na te denken over of we spullen wellicht over vijf jaar, tien jaar of nog later een keer nodig zouden kunnen hebben.

We behouden alleen de spullen waar we nu of in de nabije toekomst baat bij hebben. Mochten we later toch wat missen, dan kunnen we dankzij ons sociale netwerk en de deeleconomie altijd ergens wat vandaan toveren.

Dichter bij financiële onafhankelijkheid

En dan natuurlijk dé vraag: hoe gaat minimalisme ons helpen in onze weg naar financiële onafhankelijkheid? Dit zal op een aantal manieren gaan doorwerken.

Keihard geld verdienen

Ten eerste is daar het ‘makkelijke geld’, zoals eerder besproken. Er is zo veel wat we reeds hadden aangeschaft, maar nu nooit (meer) gebruiken. Dat gaat dus in de verkoop en daaruit volgt logischerwijs een geldbedrag.

Voor ons zal dit waarschijnlijk geen torenhoog bedrag zijn. Wij zijn nog jong en hebben niet heel veel grote spullen verzameld door de jaren heen. Toch hopen we er een klein extraatje uit te halen en hiermee te beginnen met sparen.

Besparen

Omdat wij minimalistischer gaan leven, hebben we niet veel nodig. Dit betekent dat ons uitgavenpatroon verandert en ook al is veranderd. We gaan onze uitgaven trouwens binnenkort bijhouden in een huishoudboekje om te zien wat we hiermee besparen.

Minimalisme is een zeer bewuste keuze. Overal om je heen is het consumentisme aanwezig: altijd alles is in de aanbieding dus koop het nu! Nu! NU! Hoe goedkoop ook: wij gaan dit niet meer doen. We geven alleen nog geld uit aan dingen waar we echt gelukkig van worden of die noodzakelijk zijn: eten, drinken, de baby en als iets stuk gaat.

Een opgeruimde woning is een opgeruimd hoofd

Marie Kondo stelt in haar boek: opruimen heeft zó’n diepe inwerking op je emotionele welzijn, dat het niet alleen je woning verandert. Het verandert alles. Wanneer je minder spullen hebt, heb je veel meer tijd en ruimte om je te focussen op wat écht belangrijk is. Plus het ruimt bijna letterlijk ook de rommel in je hoofd op.

Minder rotzooi is minder afleiding. Hierdoor hebben we een betere focus op hoe we onze reis willen inrichten en hebben we meer tijd en energie voor vrienden, familie en de dingen die ons echt gelukkig maken.

Geef een reactie