Hoe richt je een kleine woning ruimtelijk in?

Vraag je jezelf wel eens af wel eens af hoe je een specifieke ruimte of kleine woning ruimtelijk in kan richten? Geen zorgen! Wij gaan je enkele tips geven waar je rekening mee kunt houden bij het inrichten van je woning of ruimte.

Kleur en licht

Om een kleine woning ruimtelijk te laten ogen is het gebruik van kleur en licht erg belangrijk. Bij een kleine woning of ruimte is het belangrijk om te kijken naar hoeveel natuurlijk licht er binnen valt. Als je een woning of ruimte groter wilt laten lijken is het belangrijk om kleuren te gebruiken die het licht laten weerkaatsen. Dit zijn kleuren zoals; wit, warm grijs, donkerblauw, greige en pastelkleuren. Als er veel licht binnen valt, kun je kiezen voor een donkere kleur op een muurwand. Is dat niet zo het geval? Dan zou je voor lichtere kleuren kiezen om zo de ruimte of woning fris en ruimtelijk te laten lijken.

Naast het bouwen van Tiny Houses zijn er natuurlijk ook andere mogelijkheden om klein te wonen. Een leuk voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een omgebouwde schoolbus. Zoals in het voorbeeld hieronder te zien, hebben deze bewoners een schoolbus omgebouwd tot een woning. Hoe cool is dat?!

En voor de echte natuurliefhebbers is er ook nog een mogelijkheid om je eigen boomhut te bouwen!!

Creëren van natuurlijk licht!

Niet elke woning is voorzien even veel natuurlijk licht. In dat geval is het belangrijk om voor goede verlichting te zorgen. We kennen verlichting op verschillende niveaus, zoals  plafond, wandlampen en staande lampen. Door verlichting te combineren op verschillende niveaus kun je een woning en ruimte groter laten ogen.

Aparte leefruimtes

Bij het inrichten van een ruimtelijk kleine woning is belangrijk om de rust en het overzicht te behouden. Dit kun je doen door afscheidingswanden te plaatsen. Zo maak je aparte leefruimtes. Naast het plaatsen van een wand, zijn er natuurlijk meerdere opties om dit aan te doen. Je kunt dit op verschillende manieren doen, door bijvoorbeeld een mooie kast neer te zetten, een roomdivider te plaatsen of door gordijnen op te hangen.

Glazen wanden en spiegels

Wil je een wand plaatsen en toch het natuurlijke licht wat binnenvalt behouden, kijk dan naar glazen wanden. Glas weerkaats het natuurlijke licht wat binnenvalt en zorgt ook voor een ruimtelijke en rustige sfeer. Nog een andere manier om een ruimte groter te laten lijken is het plaatsen van een (grote) spiegel. Door een (grote) spiegel te plaatsen kan de ruimte twee keer zo groot lijken. Bij het plaatsen van de spiegel is het wel belangrijk dat er rekening wordt gehouden met het lichtinval. Zo kun je, als je de ruimte breder wilt laten lijken, de spiegel plaatsen tegen een brede want. Als je graag de kamer langer wilt laten ogen, dan zou je de spiegel tegen de smalle wand moeten plaatsen.

Boekenplanken en muurdecoratie

Voor een kleine ruimte en woning zijn zwevende meubels erg handig. Zo kun je bijvoorbeeld zelf mooie planken aan de muur bevestigen om zo je spullen kwijt te kunnen. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor boekenplanken, in plaats van een grote boekenkast. Op deze manier kun je heel wat ruimte besparen. Kies bijvoorbeeld een plank van een bepaald materiaal wat verder bij je interieur aansluit. Ook door leuke posters, foto’s of schilderijen toe te voegen, geeft het een ruimte en/of woning een bepaalde sfeer. Door meubels zwevend te maken creëer je veel meer ruimte en openheid in de woning. Daarnaast oogt het strak en chique!

Het kiezen van een vloer

Ook de vloer levert een bijdrage aan hoe groot een woning of bepaalde ruimte kan ogen. Bij het gebruik van verkeerde kleuren of materialen, kan de woning of ruimte kleiner lijken. Om dit te voorkomen moet je de vloer, op een verdieping, zoveel mogelijk door te laten lopen. Je laat woning en/of ruimte nog groter lijken door te kiezen voor (bijna) dezelfde kleur als op je de muur.

Spelen met materialen en vormen

Durf te spelen met verschillende materialen en vormen. Te veel rechte meubelen kunnen saai ogen in een kleine ruimte of woning. De afwisseling van verschillende vormen, in het interieur geven een speelser effect. Zo kun je het afwisselen door met bijvoorbeeld verschillende lagen en materialen te spelen. Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten keukenstoelen, in verschillende materialen.

Keep it clean!

Een van de belangrijkste dingen, om je woning of ruimte groot en overzichtelijk te laten ogen, is door het op te ruimen. Iedereen laat wel eens spulletjes liggen, of vergeet zijn of haar spullen op te ruimen. Voor iedereen heel herkenbaar dus. Tip: ruim je spullen na gebruik gelijk op. Zo kun je het ook niet vergeten en zal het zich niet opstapelen. Laat geen overbodige spullen in je interieur zien en koop niet te veel accessoires. Zo houdt je het rustig en overzichtelijk. Heb je moeite met het weg doen van spullen? Stop het in een doos en bewaar deze op een andere plek. Zo kun je er altijd nog op terug vallen mocht het van pas komen, en zo niet? Wie weet is het volgend jaar makkelijker om de spullen weg te doen.

Accessoires en jouw persoonlijke finish in touch!

Het toevoegen van accessoires wordt gezien als de finish in touch. Voor een kleine woning of ruimte is het niet heel handig om je huis vol te plaatsen met accessoires. Zo is het minder moeilijk om rommel te maken. Daarnaast houdt de woning en/of de ruimte overzichtelijk en subtiel. Accessoires zorgen niet alleen voor de sfeer in een ruimte of woning.  Ze kunnen ook functioneel zijn.

Erg handig al die tips! Maar het belangrijkste is natuurlijk ook dat je jouw eigen stijl en twist eraan maakt. Zo kun je ervoor kiezen om je eigen foto’s en/of posters of bepaalde karakteristieke objecten toe te voegen. Dit allemaal wel in een mooie balans als het gaat om vorm en kleur.

Geef een reactie