Wat is een indexfonds?

Wat is in een indexfonds? In het kort gezegd is het een beleggingsfonds die een bepaalde beursindex volgt. Om het begrip indexfonds te begrijpen zul je ook moeten weten wat een beleggingsfonds is. In principe is dat de gehele grond belegging van het indexfonds.

Een beleggingsfonds is een in elkaar gezette portefeuille. Hierin leggen verschillende beleggers hun geld in. Het geld wordt vervolgens verdeeld over allerlei soorten beleggingen. Denk bijvoorbeeld aan beleggingsfondsen waar aandelen en obligaties onder vallen. 

Soorten beleggingen zijn bijvoorbeeld:

  • Regio’s
  • Landen
  • Sectoren
  • Thema’s

Jouw beleggingen zouden in principe worden verspreid. Door die verspreiding, verspreid je ook jouw risico. Hierdoor ben je meer verzekerd mocht het mislopen en is het aantrekkelijker om je geld er in te steken. Een indexfonds is een voorbeeld van een beleggingsfonds.

Het indexfonds onderscheidt zich door naar hetzelfde rendement en risico te streven als een bepaalde beursindex. Het indexfonds doet dit door inhoud van de index passief over te nemen.

Mocht je je afvragen wat een beursindex is; het is een koersgemiddelde van de effecten. Denk aan aandelen en obligatie die samen de beursindex vormen. Een voorbeeld van een beursindex is de AEX; Amsterdam Exchange Index. Dit is de grootste beursindex in Nederland.

Mogelijk heb je al wel eens van de AEX gehoord; Dit is de bekende index die de prestaties  noteert

 van de 25 grootste bedrijven van de Amsterdamse beurs. Presteren die 25 bedrijven beter dan verwacht, dan gaat de AEX omhoog. Af en toe wordt de index opnieuw gewaardeerd; aandelen worden wel eens vervangen door een ander.

 

Bedrijven die zwaarder meetellen dan anderen hebben een groter effect op de AEX index. Stel jij legt geld in in een AEX-indexfonds, dan beleg je direct die 25 verschillende bedrijven.

AEX is echter niet de enige index beurs op de wereld. Zo zijn er wereldwijd meerdere aandelenindices met allemaal hun eigen samenstelling. Zo heeft Engeland de London Stock Exchange en Amerika de Dow Jones. Als Nederlander zou je dus sneller inleggen in de AEX, maar dat hoeft niet! Mocht je wel willen beleggen in een indexfonds die de AEX volgt, dan beleg je eigenlijk indirect in de 25 grootste bedrijven die in Nederland aan de beurs genoteerd zijn. 

Mocht jij dus beleggen in een indexfonds, volg je in principe eigenlijk gewoon de markt.

Nu kan je je afvragen, waarom zou je in een indexfonds beleggen en niet in beleggingsfondsen? Als je kijkt naar de kosten is het een stuk verantwoorder. De kosten zijn doorgaans erg laag: je hoeft niet telkens allerlei aandelen aan te kopen- die je ook nog opzadelen met een hoop administratief werk. Dit bespaart niet alleen de kosten maar scheelt je natuurlijk ook een hoop moeite. Je bepaalt zelf niet in welke aandelen je belegt; je belegt direct in de gehele markt! Een gemakkelijke manier om spreiding in je belegde vermogen aan te brengen.

Een andere reden om voor een indexfonds te kiezen in plaats van een beleggingsfonds is natuurlijk het risico. Bij actief beleggen heb je bij elk van je aankopen het risico dat een aandeel wordt verkocht en dan toch niet stijgt in zijn waarden.

Daarbovenop kan een onderneming ook nog eens failliet gaan. Bij een index beurs zijn de risico’s en gevolgen dus minder groot en remmen die je minder af om de keuze te maken.

Natuurlijk zou een bedrijf nog wel eens failliet kunnen gaan, maar je hebt een mooi vangnet om op terug te vallen zonder direct je geld kwijt te zijn. Een dusdanig fijn effect door de vermindering van de brede spreiding; en daar komt het uiteindelijk allemaal op neer!

Kijk maar naar de reden waarom indexfondsen zo populair zijn. Dit komt natuurlijk door de brede spreiding en lage kosten! De risico’s die je maakt verminderen en de kans dat je een winst pakt is ook groter. Wat je echter niet moet vergeten is dat je alleen moet beleggen als je hier ook daadwerkelijk de mogelijkheid voor hebt. Don’t spend the resources you don’t have!

Probeer een tijdje op te sparen en kijk dan naar de mogelijkheden die je hebt.