Wat is Minimalisme?

Minimalisme is een levensstijl die vaak kan overkomen als spartaans of saai. Het beeld erbij is een leeg, steriel huis met nog net een tafel en een bed erin. Niets is echter minder waar. Waar het om draait, is dat je alleen vasthoudt aan zaken die er voor jou toe doen. 
 
Dit kan gaan over spullen – er zijn challenges waarin men toewerkt naar het overhouden van slechts 100 producten in huis. Beeld je dan in dat Marie Kondo met jou door je huis loopt en bij alles vraagt: “does this spark joy?” Is het antwoord nee? Weg ermee.
 
Zo hoef je echter helemaal niet op 100 producten uit te komen. Heb jij 500 of 1000 dingen die jou gelukkig maken? Kun je van veel boeken geen afscheid nemen? Geen probleem. Minimalisme gaat om jouw eigen prioriteiten.
 
Maar minimalisme gaat verder dan alleen spullen. Je kunt ook minimaliseren op je watergebruik, op je co2 uitstoot, of zelfs op je sociale contacten. De kunst ervan is kijken naar wat jij nodig hebt en waar je blij van wordt. Zo heb je minder afleiding en ben je meer bezig met wat je belangrijk vindt.