Wat is mijn huis waard op Airbnb?

Je zit eraan te denken om je huis te verhuren via Airbnb, maar wat levert dat eigenlijk op en hoeveel geld kun je nou vragen voor een overnachting? In dit artikel beantwoord ik precies deze vragen.

De juiste prijs bepalen voor het verhuren van je huis, kamer of luchtbed heeft nog wel wat haken en ogen. Maar door gebruik te maken van handige online tools en een beetje research op de juiste plek ben je er sneller achter dan je denkt. 

In dit stuk ontdek je dus:

  • Wat de gemiddelde huurprijs is in jouw regio en hoe je hier achter komt.
  • Hoe je precies het juiste bedrag vraagt zodat je altijd genoeg boekingen hebt.

Wat de gemiddelde huurprijs is in jouw regio en hoe kom je hier achter?

Er zijn verschillende manieren om te kijken naar andere verhuurders bij jou in de buurt.

Zo kun je bijvoorbeeld op Airbnb.com zelf kijken naar het aanbod bij jou in de buurt en de prijzen met elkaar vergelijken. Het is dan wel belangrijk om alleen te vergelijken met hosts die ongeveer hetzelfde bieden als jij.airbnb in jouw buurt

Maar welke huizen zijn dan vergelijkbaar met jouw huis? Twee huizen zijn natuurlijk nooit 100% gelijk. Maar als je rekening houdt met de volgende punten kun je al goed een schatting maken.

  • Aantal slaapplaatsen
  • Locatie
  • Ervaring (Biedt de kamer een unieke ervaring of ziet deze eruit als een kamer uit een penitentiaire inrichting.)

Je begrijpt dat een huis met 6 slaapkamers doorgaans voor een stuk meer geld verhuurd kan worden dan een huis met 1 slaapkamer. Probeer objectief te zijn en breng de voor- en nadelen in kaart van de andere huizen in je omgeving.

Vergelijk dus alleen jouw aanbod met het aanbod van anderen als dit enigszins overeenkomt op bovenstaande punten.

Airbnb Calculator

waarde huis airbnbAirbnb heeft zelf ook een ingebouwde calculator. Deze kun je hier raadplegen. Je ziet dan direct wat je “ongeveer” kunt verdienen met het verhuren van je huis of een gedeelte hiervan.

De prijs van de Airbnb calculator is gebaseerd op vergelijkbare reserveringen in jouw buurt. De calculator houdt ook rekening met het aantal slaapplaatsen en het seizoen.

Het is wel belangrijk om je in achterhoofd te houden dat de calculator geen rekening houdt met de ervaring die je biedt. Verhuur jij een volledig ingerichte boomhut dan is dit een unieke ervaring waar je meestal meer geld voor kan vragen dan een standaard kamer in een rijtjeshuis.

Airdna calculator “de beste airbnb calculator”.

De calculator van Airbnb heeft natuurlijk wel een hoog “wij van wc-eend adviseren wc-eend gehalte”. Hoewel ik wel geloof dat dit de gemiddelde prijzen zijn van woningen in de buurt, gebruik ik altijd liever de website airdna.coairdna voor het bepalen van prijzen op airbnb.

Airdna.co is een onafhankelijk onderzoeksbureau gericht op Airbnb en houdt continu alle woningen op Airbnb in de gaten. Ze verzamelen hier de data van en maken het inzichtelijk voor hun gebruikers.

De calculator van Airdna geeft je alle inzichten die je nodig hebt om de perfecte prijs te bepalen voor jouw woning. Airdna heeft een ook betaalde versie die het geld meer dan waard is als je serieus aan de slag wilt met Airbnb, maar met de gratis versie kun je al een heel eind komen.

Airdna geeft je (gratis) inzicht in de volgende punten:

  • Hoeveel verhuurders/hosts er actief zijn in jouw buurt en wat zij gemiddeld vragen per overnachting.
  • Wat deze mensen verhuren. (Een huis, kamer of gedeelde kamer).
  • Hoe hoog de vraag is naar accommodaties in jouw buurt.

Hoe je precies het juiste bedrag vraagt zodat je altijd genoeg boekingen hebt.

Airdna.co geeft je dus een totaaloverzicht van de markt en de prijzen die gevraagd worden. De website heeft nog talloze andere (pro) opties die erg handig kunnen zijn.

Één van de handigste pro opties is dat je ook tarieven uit het verleden kunt inzien en dus een paar maanden of jaren terug kan kijken. Zo kun je precies zien wat het hoogseizoen is in jouw buurt en hier je huurprijs op aanpassen.

Zo hoorde ik onlangs van een dame die haar appartement in de hoofdstad tijdens oud & nieuw te huur had gezet voor “slechts” 200 euro. Het appartement was direct verhuurd en na even gekeken te hebben zag ze dat alle aanbieders in de regio minstens 600+ vroegen rond oud en nieuw.

Als ze Airdna.co had gebruikt a 10 euro per maand, dan had ze kunnen zien dat er rond deze tijd veel meer dan normaal gevraagd kon worden voor haar woning. Ze is hierdoor 500 euro misgelopen wat natuurlijk echt zonde van het geld is.

Met Airdna kun je ook precies zien welke huizen/appartementen het meest verhuurd worden in jouw buurt en wat deze mensen hiermee verdienen. Je kunt dus spieken in de keuken weet zo wat werkt in jouw regio.

Conclusie

Er zijn verschillende tools en manieren om de perfecte prijs te bepalen voor je aanbod. Hoewel het leuk kan zijn om te zien wat je buren vragen, is dit niet altijd 1 op 1 te vergelijken met jouw accommodatie.

Kijk altijd naar de ruimte en de ervaring die geboden wordt als je prijzen gaat vergelijken.

Daarnaast is het leuk om de gemiddelde huurprijs te weten van je woning. Maar ik raad je aan om een variabel tarief te hanteren. Tijdens feestdagen en het hoogseizoen is je woning veel meer waard dan in het laagseizoen. Profiteer hiervan!

Denk jij eraan om je huis te gaan verhuren via Airbnb en hier een parttime of zelfs fulltime inkomen uit te gaan halen? Laat het weten in de comments!