Wat is een IRA en kan dit in Nederland?

Als je Amerikaanse beleggings of personal finance boeken leest kom je al snel termen tegen als een IRA account, een ROTH IRA of of een 401k pensioen. Allemaal Amerikaanse pensioenproducten die we hier in Nederland niet (onder deze naam) kennen. Maar wat zijn dit voor pensioenen en hoe werken deze?

In dit artikel ga ik je precies vertellen:

  • Wat een IRA is
  • Wat een Roth IRA is
  • Wat het verschil is tussen een IRA & een 401K
  • Je opties in Nederlandse als je een IRA wilt openen.

Wat is een IRA?

ira pensioen in nederlandIRA staat voor “Individual Retirement Account” wat vrij vertaald betekend een persoonlijke pensioenrekening. In Amerika moeten veel mensen hun eigen pensioenvoorziening regelen.

Sommige werkgevers bieden een 401k pensioenplan maar dit is absoluut niet de standaard en wordt in de praktijk vaak aangeboden bij de betere banen.

Als de werkgever dus geen 401k aanbiedt of je wilt naast je 401k pensioen nog zelfstandig een aanvullend pensioen opbouwen dan kun je een IRA-account openen.

Een IRA is een beleggingsaccount waarop je geld mag storten van je brutosalaris. Over het geld dat je op je IRA-account stort hoef je geen inkomstenbelasting te betalen. Je kunt dus belastingvrij sparen.

Er is wel een jaarlijks maximum wat je mag storten op je IRA-account. Dit is als volgt:

Jonger dan 50Ouder dan 50
20185,5006000
201960007000

Bedragen in dollars

Je mag geld op je IRA rekening blijven storten tot dat je 70 ½ bent. Daarna mag je alleen nog maar geld opnemen. Zodra je het geld uit je IRA-account wilt opnemen moet er wel inkomstenbelasting betaalt worden.

Als je het geld opneemt uit je IRA voor je 59 ½ bent betaal je een boete van 10% + inkomstenbelasting. Na 59 ½ betaal je alleen nog maar inkomstenbelasting.

Zodra je stopt met werken heb je geen inkomsten meer uit arbeid. Vanaf nu kun je jezelf gaan betalen uit je 401K of IRA potje. Je draagt inkomstenbelasting af over het bedrag wat je jezelf jaarlijks uitkeert.

Zou je bijvoorbeeld geld uit je IRA gaan opnemen op het moment dat je 62 bent en ook nog fulltime werkt. Dan stijgt je totale inkomen flink want, inkomsten uit arbeid + inkomsten uit IRA.

Hierdoor stijgt je inkomen flink en zal je waarschijnlijk in een hoger belastingtarief komen en veel meer belasting gaan betalen dan als je had gewacht met opnemen tot je met pensioen bent en verder geen inkomen meer hebt.

Beleggen met een IRA

Een IRA is geen belastingvrije spaarpotje maar echt een beleggingsrekening. Het geld is dus ook echt om te beleggen. Nu kunnen mensen die een IRA openen net als in Nederland kiezen uit verschillende soorten beleggingsrekeningen.

Zo kun je bijvoorbeeld zelf aan de slag gaan en aandelen of fondsen kopen via een broker, maar je kunt je ook aansluiten bij bedrijven zoals bijvoorbeeld Wealthfront. Dit zijn bedrijven die beleggingskeuzes voor jou maken op basis van het risico wat je wilt lopen. Hiervoor ontvangen ze dan een kleine management fee.

Wat is een (roth) IRA?

roth ira

Bij een Roth IRA staat de IRA ook voor “Individual Retirement Account”. Het is dus net als de IRA een pensioenbeleggingsrekening.

De Roth IRA en de traditionele IRA werken dan ook bijna hetzelfde. Elk jaar mag je 6000 dollar storten op je Roth IRA-rekening. (Bedrag stijgt elk jaar iets, 6000 = 2019).

Het verschil tussen een Roth IRA en een klassiek IRA is dat je bij een klassiek IRA-inkomstenbelasting betaalt bij het opnemen van je geld (tijdens je pensioen). Bij een Roth IRA betaal je de belasting al vooraf en hoef je geen belasting meer te betalen op het moment dat je het geld opneemt.

Als je dus nu in een hoge belastingschaal zit en procentueel gezien veel belasting betaalt. Kan het slimmer zijn om een standaard IRA te kiezen over de Roth IRA. Over je Roth IRA-inleg zou je dan namelijk veel belasting moeten betalen.

Het voordeel van een Roth IRA is dat je het huidige belastingtarief al weet. Je kunt niet in de toekomst kijken. Misschien verdubbelen de belastingen wel. Als je de belasting nu al betaalt hoef je je in de toekomst geen zorgen meer om te maken. Maar de belastingen kunnen natuurlijk ook dalen ;).

Een standaard IRA-account is door iedereen in Amerika af te sluiten. Een Roth IRA heeft een inkomstenlimiet. Zo mag je als alleenstaande niet meer verdienen dan 132.000 per jaar. Verdien je meer? Dan kun je geen Roth IRA afsluiten. De volledige tabel met wie er wel/niet in aanmerking komt is hier te vinden.

Bij een Roth IRA mag je ook geld blijven inleggen na de leeftijd van 70 ½. Bij een standaard IRA mag dit niet meer. De Roth IRA wordt daarom ook gebruikt door mensen die geld willen nalaten voor hun naasten. Bij overlijden hoeven de naasten geen belasting meer over het geld te betalen en kunnen ze het geld uit de Roth IRA zo opnemen.

Wat het verschil is tussen een IRA & een 401K

Een IRA is een “Individual Retirement Account”, een persoonlijke beleggingsrekening voor je pensioen. Een 401k is een pensioenplan opgezet door de werkgever. Bij een IRA kun je ervoor kiezen om zelf te gaan beleggen met het geld. Met een 401k is dit niet gebruikelijk.

Bij een 401k is het gebruikelijk dat de werkgever jouw jaarlijkse stortbedrag (deels) matcht. Stort je dus 4.000 euro. Dan kan je werkgever dit verdubbelen of keer 1.5X doen. Om dat het matchen een gigantisch voordeel heeft, kiezen de meeste mensen ervoor om eerst het 401k te vullen tot het maximale match bedrag. Als er dan nog geld over is, vullen ze hun IRA of Roth IRA verder aan.

Wat je opties in Nederlandse zijn als je een IRA wilt openen

In Nederland wordt de term IRA niet gebruikt maar er zijn zeker vergelijkbare mogelijkheden. Zo heb je bijvoorbeeld Binck Pensioensparen. Hier kunnen zowel mensen in loondienst als ondernemers gebruik van maken.

Bij Binck Pensioensparen beleg je ook met je bruto inkomen. Net als in Amerika is er in Nederland een maximum wat je jaarlijks belastingvrij mag inleggen. Als je dus al pensioen opbouwt bij een werkgever, kun je waarschijnlijk niet meer sparen met je brutosalaris via Binck.

Het geld wat je inlegt bij Binck Pensioensparen is af te trekken van je inkomsten van box 1. Een ander voordeel is dat je geen vermogensbelasting hoeft te betalen over het geld in je pensioenspaarplan.

Pensioenbeleggen kan wel met terugwerkende kracht. Heb je bijvoorbeeld een tijdje zonder werk gezeten en heb je enkele jaren geen pensioen opgebouwd. Dan kun je nog gebruik maken van het belastingvoordeel van deze jaren.

Zelf de touwtjes in handen nemen

Wat me juist erg aansprak aan de IRA is dat je ook zelf de touwtjes in handen kunt nemen. Natuurlijk zitten bij een pensioenfonds professionele beleggers die waarschijnlijk betere keuzes kunnen maken dan de gemiddelde belegger. Maar zelf de touwen in handen nemen kan ook erg leuk en leerzaam zijn.

In Nederland kun je alleen nergens een beleggingsrekening openen waar je geld op kunt storten dat weer af te trekken is van je box 1 inkomsten. (Beleggen met brutosalaris).

Een roth IRA waarbij je dus eerst belasting betaalt zou je in Nederland wel kunnen nabootsen. Dit kan iedereen. Het maakt dus niet uit of je in loondienst bent en het als (aanvullend) pensioen wilt gebruiken of als zelfstandige.

In Nederland betalen we alleen wel erfbelasting bij overlijden. Iets wat bij een Roth IRA in Amerika dus niet zou hoeven.

Zelf pensioenbeleggen

zelf pensioen beleggen

Als je zelf wilt gaan beleggen voor je pensioen kun je een beleggingsrekening openen bij bijvoorbeeld De Giro of Brand New Day. Dit zijn de enige 2 platformen in Nederland waarbij je een pensioenrekening kan openen en ook daadwerkelijk zelf de touwtjes in handen kunt hebben kwa beleggings keuzes.

 

Als je bent aangesloten bij Brand New Day of De Giro kun je zelf obligaties, aandelen of fondsen kopen. Brand New Day bied kiezen uit verschillende pakketten en bij De Giro kun je dezelfde aandelen, obligaties etc kiezen als op een normale beleggingsrekening. Je kunt bij De Giro dus echt 100% zelf kiezen. Je zou dan zelfs dezelfde aandelen kunnen kopen die grote IRA partijen aankopen. Zo kom je dus toch nog in de buurt van een IRA.

Conclusie

In Nederland kun je geen Amerikaanse IRA afsluiten. Wel zijn er genoeg alternatieven in Nederland met een grote gelijkenis en overlap. Tussen een beheerde IRA-account en het pensioensparen van BINCK zitten bijvoorbeeld nagenoeg geen verschillen.

Als je zelf wilt gaan beleggen voor je pensioen en 100% keuze vrijheid wil in aandelen, obligaties en fondsen. Dan is De Giro momenteel de enige optie in Nederland. Brand New Day komt in de buurt met hun pensioenrekening-beleggen maar bied enkele pakketen waaruit je kunt kiezen. 100% keuze vrijheid heb je bij Brand New Day dus niet. Wel kun je een pakket kiezen wat bij jou risicoprofiel past.

Disclaimer

Dit artikel is met grote zorg samengesteld. Het doel van MeesterMoney is om lastige financiële onderwerpen begrijpelijk en leuk te maken.

Dit artikel is geen beleggingsadvies maar de persoonlijke mening van de schrijver. In het artikel kunnen affiliate links geplaatst zijn. Deze links worden alleen geplaatst als de links van meerwaarde zijn voor het artikel.

Wij plaatsten geen gesponsorde teksten van derden. Al onze teksten zijn dus 100% authentiek.