Permanent wonen op een bungalowpark, 5 gouden tips

Voor haar boek Anders Wonen onderzocht Marleen Hartog welke woonvormen er zijn en hoe zij zelf zou willen wonen. Permanent wonen op een bungalowpark was één van de vele mogelijkheden. Wat begon als een persoonlijke ontdekkingstocht eindigde in een mooie verhalenbundel van een wirwar aan bijzondere mensen in bijzondere woonvormen.

Marleen sprak Bob Radstake van het Levende Dorp en ging langs een yurtbewoner. Ramona Coumans kwam zelfs met haar camper naar Marleen toe om te vertellen over haar ervaringen. Zelf woont Marleen inmiddels permanent op een bungalowpark, of liever landgoed. Wij gingen bij haar op bezoek en kregen 5 gouden tips voor het realiseren van een woondroom op zo’n landgoed.

1.     Verken je opties

Veel mensen staan er voor open om je te vertellen hoe zij wonen en waarom, maar wellicht heb je daar niet alle tijd voor. Dan kun je natuurlijk het boek Anders Wonen van Marleen lezen. Zij nam er wel de tijd voor en dat leidde tot mooie inzichten.

Als we haar vragen hoe ze bedacht het boek te gaan schrijven, zegt ze: “toen ik besloot er een boek van te maken, had ik nog meer reden om al die inspirerende mensen te spreken. Zonder boek had ik dat ook gedaan, maar nu mocht het echt.”

Door veel te lezen en bij mensen op bezoek te gaan, krijg je een beeld van hoe het permanent wonen op een bungalowpark- of welke andere optie die je interesse heeft, eruitziet. Ga vooral ook voorbij het ideaalbeeld en voorbij de idylle. Vraag en kijk naar wat zowel de na- als voordelen zijn. Zo ontdek je of het wonen op een bungalowpark iets voor jou is.

2.     Kies bewust

Nu je het boek gelezen hebt of mensen gesproken hebt, of eindeloos youtube-filmpjes hebt gekeken, weet je wat er mogelijk is en dat is veel. Heel erg veel. Dan is het belangrijk te weten wat je wil. Voor Marleen en haar man zijn dit de grote voordelen van het permanent wonen op een bungalowpark:

  • Wonen middenin de natuur;
  • Toch aangesloten op de nutsvoorzieningen;
  • Recreatieve voorzieningen op het park;
  • Betaalbare woning;
  • Ruime, groene tuin.

Permanent wonen op een landgoed of bungalowpark is niet heel eenvoudig. Marleen had het geluk dat haar droomwoning recent een woonbestemming had gekregen, en dat ze daar volledig legaal kan wonen. Op veel bungalowparken is dit nog niet het geval. Daar zijn permanente bewoners omdat de gemeente permanente bewoning gedoogt. Daar kun je je niet inschrijven en dan heb je een briefadres nodig.

Hoe dit geregeld is, verschilt per gemeente. Doe daar vooral navraag naar. Zodra er op een park meer woningen komen met een woonbestemming, zie je de prijzen de lucht in schieten. Dan is het soms gunstiger om een woning te kopen met een recreatiebestemming, waar permanente bewoning gedoogd wordt.

3.     recreatiewoning financieren

Klinkt allemaal mooi, hè? In het begin vermeldde ik het al: we kijken verder dan de idylle. De droom van anders wonen komt namelijk naast woonvorm en locatie ook altijd uit op geld. En dat is zo eenvoudig nog niet met een vakantiewoning. Ik zal je vertellen hoe het zit met het financieren van een recreatiewoning.

Bij het aanvragen van een hypotheek houd je rekening met de volgende zaken:

  • De hypotheek wordt afgelost in 20 tot 25 jaar;
  • Je kunt alleen een hypotheek krijgen als de woning een woonbestemming heeft;
  • Deze hypotheek is over maximaal 70% van het totale bedrag;
  • De minimale aankoopwaarde is €100.000.

Lees ook: “Wat kost een Tiny House en hoe financier ik dit?”

Marleen wist dit van tevoren niet. Op het park hadden ze al vrij gauw hun droomwoning in het vizier: “we dachten dat deze ruim binnen ons budget lag, maar niets bleek minder waar. Doordat deze hypotheken sneller afgelost moeten zijn en de eigen inbreng hoger ligt, kregen we het niet rond. Ook zijn er maar weinig hypotheekverstrekkers voor recreatiewoningen.”

Toch liet Marleen zich niet uit het veld slaan: “Wat me bij is gebleven van de gesprekken met Bob Radstake, is zijn uitspraak dat je niet moet opgeven bij de eerste nee.” Dus bleven ze onderhandelen. Intussen keken ze ook naar kleinere, lager geprijsde woningen op het park en vonden ze hun huidige woning. Deze was iets goedkoper, maar viel zeker nog binnen de wensen van Marleen en haar man. Nog maar eens in gesprek met de hypotheekverstrekker en warempel, dat wierp zijn vruchten af.

4.     Zet die stap

Dé vraag die we eigenlijk aan alle Vrijbuiters stellen is: “wat zou je iemand die dit ook tof lijkt, willen aanraden?” Het antwoord van Marleen is gelijk aan die van zovelen: “gewoon, doen!” Niet wachten tot morgen, maak nu tijd om je dromen waar te maken. Begin vandaag met het kijken van youtube-filmpjes. En als je dé woonvorm gevonden hebt, zet het proces dan in gang.

Ga in gesprek met de hypotheekverstrekker, verken je mogelijkheden. En: geef niet op bij de eerste ‘nee’. Voor Marleen en haar man betekent het najagen van hun droom dat Marleen dagelijks 30 minuten enkele reis onderweg is naar de school van hun zoontje. “Maar dat is het zeker waard!”

5.     Geniet

“We zitten hier midden in de natuur,” vertelt Marleen, “We hebben wel buren, maar daar merk je weinig van. Het enige wat ik soms hoor is zacht pianospel en dat is vooral genieten.”

Zo hartje zomer, met onze dochter en Marleen voor de vakantiewoning, theedrinkend in de oase van rust en groen, snappen we het wel. Als je de financiële rompslomp gehad hebt en er eenmaal woont, is wonen op een bungalowpark inderdaad vooral genieten.

Meer informatie over Marleen en haar boek “anders wonen” vindt je op haar website Marleenhartog.nl.

Het boek is te bestellen via de website van Marleen of via bol.com

Geef een reactie