Wonen in een camper, mag dat in Nederland?

Voor veel mensen is het een lang gekoesterde droom. Wonen en reizen in een camper. Steeds meer avonturiers trekken de stoute schoenen. Ze kiezen ervoor om buiten de gebaande paden te bewegen en permanent of semi-permanent met een camper op reis te gaan.

Maar welke haken ogen zitten aan wonen in een camper en mag dit wel volgens de wetgeving in Nederland?

In dit artikel beantwoorden we de volgende zaken:

 • Mag ik permanent wonen in een camper?
 • De drie meest voorkomende problemen bij wonen in een camper.
 • Camperverzekering afsluiten zonder inschrijfadres
 • Kan ik me uitschrijven bij de gemeente zonder een nieuw adres?
 • Kan ik me inschrijven op een adres maar er niet wonen?

Mag ik wonen in een camper?

leven in een camperOm het in één zin samen te vatten. Wonen in een camper mag in Nederland. In de praktijk is het alleen niet zo makkelijk. Het hele Nederlandse systeem is ingericht op huizenbezitters en huurders.  Dus voordat je alles goed geregeld hebt en kunt vertrekken met je camper zal er nog wel het één en ander geregeld moeten worden.

In dit artikel wil ik je precies de stappen laten zien die genomen dienen te worden. Ik beschrijf dus precies hoe je dient te handelen, als je alles volgens de regels doet. Veel mensen wonen nu in een camper en opereren in een grijs gebied. Ze hebben niet alles netjes gemeld bij de gemeente en/of verzekering.

Na grondig onderzoek en praten met verschillende mensen die in campers wonen ben ik tot de conclusie gekomen dat het zeker haalbaar is om binnen de Nederlandse wet 100% legaal in een camper te wonen. Er zijn alleen wel haken en ogen. Maar hierover later meer.

LET OP: Deze stappen zijn alleen voor mensen die meer dan 4 maanden per jaar in Nederland zijn. Reis je door Europa (of ergens anders) en verwacht je meer dan 8 van de 12 maanden per jaar weg te zijn? Lees dan “Bewijzen dat je minimaal 4 maand per jaar in Nederland bent”.

Eigen woning of briefadres

In de “Wet Basisregistratie Personen (Wet BRP)” Staan een paar spelregels waar iedere Nederlandse burger zich aan dient te houden. Zo moeten verschillende persoonlijke gegevens geregistreerd worden. Zoals:bpr regels

Bron: overheid.nl

Heb je een huurwoning of koopwoning die je wilt aanhouden? Of woon je officieel nog “thuis”. Dan hoef je verder niks te regelen. Zolang je regelmatig langs huis rijdt om de post openen of iemand hebt die dit voor je doet zit je goed.

Wil je je huur opzeggen, je woning verkopen of is het belastingtechnisch voordeliger (voor je ouders) als je uit huis gaat. Dan kun je gebruik maken van een briefadres.

De regels van een briefadres zijn als volgt:

 • U kunt een briefadres kiezen in heel Nederland. Het hoeft niet in de gemeente te zijn waar u woont. Het kan bijvoorbeeld het adres van een familielid, vriend of kennis zijn in een andere gemeente in Nederland
 • De bewoner van uw briefadres moet schriftelijk toestemming geven.
 • De bewoner van uw briefadres moet ervoor zorgen dat u uw post krijgt.
 • Uw briefadres moet een officieel adres zijn uit de Basisregistratie Personen (BRP). Dit mag dus geen postbus zijn.
 • Als u zelf geen briefadres kunt aanvragen, dan kunt u hiervoor een familielid of curator vragen. U moet diegene dan machtigen

Om een briefadres aan te vragen moet je zelf een afspraak maken bij je lokale gemeentehuis. Je dient een kopie van je eigen identiteitsbewijs mee te nemen maar ook van de bewoner van het briefadres.

briefadres nederland

Een briefadres is niet te verwarren met een inschrijf adres. Het zijn dan ook 2 totaal verschillende dingen. Als briefadres ben je alleen een ontvanger van post, meer niet.

Je hebt dus geen toeslagpartner en loopt niet het risico gekort te worden op toeslagen of meer gemeentelijke belasting te moeten betalen. Ook als de reiziger in de financiële problemen zou komen dan loop je geen (financieel) risico door het beschikbaar stellen van een briefadres.

De belastingdienst heeft dit telefonisch aan mij bevestigd.

Lees ook: 5 tiny house plattegronden voor inspiratie

De 3 grootste problemen bij het langdurig willen wonen in een camper

De meeste problemen met langdurig willen wonen in een camper hebben te maken met een briefadres en het bewijzen dat je in Nederland bent. Als je ergens ingeschreven staat zullen toeslagen, belastingen en verzekeringen geen probleem vormen. Met een briefadres is dit net even anders.

Je hebt je woning verkocht, je huurt stopgezet of bent uit huis gegaan. Je beschikt ieder geval niet meer over een inschrijf adres en bent nu aangewezen op een briefadres. Dit heb je kunnen regelen met vrienden. Maar dan begint de ellende.

1. Verzekeringen

Veel verzekeringen vragen om een woonadres. Zelf ben ik verzekerd bij Unive en ik heb ze gebeld om te vragen naar de mogelijkheden. Univé zou mij niet kunnen verzekeren zonder geldig woonadres. Geen camperverzekering en ook geen zorgverzekering.

Mocht ik permanent op een camping in een chaletje gaan wonen en een briefadres hebben bij een vriend. Dan was dit geen probleem. Ik ontvang dan mijn post op het briefadres doen en kan mijn woonadres (het chaletje) opgeven bij Unive.

Officieel doen ze dit niet maar de vrouw aan de telefoon liet aardig doorschemeren dat er “mogelijkheden” waren en dat dit in de praktijk wel gebeurd.

Maar als je wilt wonen in een camper heb je geen woonadres en waren er ook geen mogelijkheden bij Unive.

Camperverzekering afsluiten zonder inschrijfadres

nkc logo

Ik heb verschillende verzekeringen gebeld om te vragen naar de mogelijkheid om een camperverzekering af te sluiten op een briefadres. Na in gesprek te gaan met mensen in de Facebook groep “wonen op wielen” bleken de meesten verzekerd via de NKC.

Na contact gehad te hebben met de NKC bleek dat een inschrijfadres nodig is voor het afsluiten van de verzekering. Ze verzekeren ook alleen voor recreatie doeleinden (wel 365 dagen per jaar).

Je kunt dus een verzekering afsluiten bij de NKC terwijl je huis nog hebt. Daarna je huis opzeggen en in je camper gaan wonen. Maar in feite rij je dan onverzekerd rond. De verzekering is namelijk voor recreatiedoeleinden.

Ik heb nog geen verhalen gehoord van iemand die heeft moeten bewijzen aan een verzekering dat hij wel/niet in een camper woont maar als we het juridisch bekijken mag je met de NKC verzekering dus niet in een camper wonen. Alleen 365 dagen per jaar recreëren.

(Heb jij je camper verzekerd op een briefadres bij een andere verzekering? Laat dit dan weten in een reactie op dit blog. Met deze informatie kunnen we elkaar namelijk verder helpen en ik zal dit blog dan updaten)

Zorgverzekering afsluiten zonder inschrijfadres

Alle Nederlandse burgers zijn verplicht een zorgverzekering te hebben. Als je een zorgverzekering aanvraagt zijn verzekeringsmaatschappijen verplicht om je een basisverzekering te geven. Voor aanvullende verzekeringen mogen ze je wel weigeren of extra onderzoek doen.

De enige uitzondering op deze regel is als je in de afgelopen 5 jaar fraude hebt gepleegd of een betalingsachterstand bij de verzekeraar waar je nu een verzekering wilt afsluiten.

2.   Het vinden van een plek om te staan met je camper

staplaats voor wonen in een camperJe mag dan in Nederland er voor kiezen om in een camper te gaan wonen. Zomaar ergens gaan staan mag niet. Je zult dus gebruik moeten maken van camperplekken, campings en/of bij vrienden en familie moeten logeren. Wildkamperen (zo maar ergens gaan staan) is verboden in Nederland.

Voor camperplekken geld meestal een maximum van een X aantal dagen aaneengesloten. Via campercontact.com kun je veel (gratis) camperplaatsen in Nederland bekijken op de kaart. Hou er wel rekening mee dat deze plekken natuurlijk ook bezet kunnen zijn en dat je door moet rijden ;).

3.  Bewijzen dat je minimaal 4 maand per jaar in Nederland bent

Om ingeschreven te blijven in het Nederlandse BRP (Wet Burgerregistratie Personen). Moet je aan kunnen tonen dat je minimaal 4 maanden per jaar in Nederland bent. Als je ingeschreven staat in het BRP kun je aanspraak maken op toeslagen als zorgtoeslag, kinderbijslag, uitkeringen, je hebt recht op een zorgverzekering en andere voorzieningen aangeboden door de Nederlandse staat (direct of indirect).

Je kunt zelf geen Nederlandse camper bezitten zonder ingeschreven te zijn in het BRP (lastiggg).

Mocht er een onderzoek plaatsvinden of een verzekeringsmaatschappij bewijs willen zien dan kun je bewijzen dat je in Nederland verblijft door het overhandigen van afschriften, loonstrookjes, facturen (uit je bedrijf).

Als je meer dan 8 maanden per jaar in het buitenland bent. Dan ben je officieel verplicht om je uit te schrijven bij je gemeente en krijg je de status Geïmmigreerd. Je valt dan onder het RNI (registratie Niet ingezeten). Je hebt dan geen recht meer op toeslagen en de andere voorzieningen waar Nederlandse burgers recht op heeft. Ook krijg je per jaar in het buitenland 2% minder AOW tijdens je pensioen.

Ook kan je geen wegenbelasting meer betalen en kan je geen Nederlandse auto meer legaal bezitten.

Zou je ingeschreven blijven staan in het BRP terwijl je in het hele jaar in het buitenland bent. Dan kan de belastingdienst onderzoek doen naar je verblijfplaats. (Wat niet vaak gebeurd als je alles netjes betaald maar wel kan gebeuren).

Je kunt dan een boete krijgt van 325 euro en het risico lopen dat de gekregen toeslagen teruggevorderd worden. Vervolgens wordt je uitgeschreven uit het BRP en kom je in het RNI terecht. Je verliest dan dus alle rechten die je hebt al Nederlandse burger.

Zou je terugkomen in Nederland dan ben je verplicht om je binnen 5 dagen na aankomst weer in te schrijven in de BRP. Je behoud dus gewoon je BSN-nummer en je Nederlandse identiteit bij het RNI en terugkomen is geen probleem.

Uitzonderingen

Airbnb
Je kunt je huis tijdelijk verhuren via Airbnb

Mocht je een (koop)woning hebben die je wilt aanhouden terwijl je zelf woont in je camper en 8 maanden of meer in het buitenland bent. Dan is het mogelijk om uitzondering aan te vragen bij de belastingdienst om belastingplichtig te blijven in Nederland. Deze uitzondering wordt meestal wel afgegeven als er intentie is om terug te komen.

Mocht je niet belastingplichtig in Nederland willen blijven dan zul je je je huis moeten verkopen en emigreren. Het is dan onmogelijk om je huis te houden omdat hier onroerendgoedbelasting en gemeentelijke belastingen voor moet betalen. En dit kan niet als je niet ingeschreven staat in het BRP.

Conclusie

Als je in een camper wilt wonen dan kan dit in Nederland prima zolang je kunt aantonen dat je ook echt in Nederland verblijft.

Eén van de grootse uitdagingen is om een camperverzekering af te sluiten zonder woonadres. Nagenoeg alle verzekeringen doen hier moeilijk over. Alle camperaars die ik gesproken heb, hebben of een inschrijfadres (waar ze eigenlijk niet wonen) of ze sluiten eerst hun camperverzekering af en zeggen daarna hun woonadres op.

Dit lijkt een slim trucje maar ik raad je aan de polis goed door te nemen of je nog steeds verzekerd bent zonder geldig woonadres.

Mocht je meer dan 8 maanden naar het buitenland gaan dan kom je in een grijs gebied terecht.

Officieel zou je bij een Europa tour met je camper van meer dan 8 maanden in een jaar je moeten uitschrijven in Nederland. Je krijgt dan de status geïmmigreerd en bouwt geen AOW meer op. Krijgt geen kinderbijslag, uitkeringen of andere toeslagen meer.

Hierom kiezen veel mensen ervoor om zich ingeschreven te laten staan in Nederland of een verzoek in te dienen bij de belastingdienst om belastingplichtig te blijven. Dit verzoek wordt doorgaans goedgekeurd als er een duidelijke intentie is om terug te keren naar Nederland.

De meesten kiezen er bij een lange reis naar het buitenland echter voor om zich in te schrijven bij vrienden of familie. Vaak gaat dit gewoon goed als je alles netjes betaald, maar officieel mag het dus niet. Mocht de overheid erachter komen dan loop je de kans uitgeschreven te worden uit de BRP een boete te krijgen.

Ik hoop dat je wat aan mijn blog hebt gehad! Ik zou het erg leuk vinden als je een reactie achterlaat met wat je ervan vindt. Woon je al een camper en hebben jullie het anders geregeld? Dan hoor ik dit natuurlijk ook graag ;).

Lezersvragen naar aanleiding van dit blog

Naar aanleiding van dit blog kwamen er nog diverse vragen binnen die ik hier zo goed mogelijk probeer te beantwoorden.

Kan ik me uitschrijven bij de gemeente zonder een nieuw adres?

Als je op reis gaat met je camper en je vertrekt naar het buitenland kun je je zonder een nieuw adres (in het buitenland) uitschrijven bij je gemeente. Sommigen zullen er wel op vragen maar je bent niet verplicht om dit te geven. Sommige gemeentemedewerkers denken dat dit wel zo is maar dit is zeker niet het geval.

Kan ik me inschrijven op een adres maar er niet wonen?

Dit kun je doen. Maar officieel pleeg je dan wel fraude en loop je dus het risico in de problemen te komen.

Daarnaast zullen de kosten van de gemeentelijke belastingen etc. hoger uitvallen omdat het een meer Persoons huishouden is geworden. Tijdens het wonen in een camper is het handiger om je nergens in te schrijven en te kiezen voor een briefpost adres bij vrienden of familie.

Disclaimer

Ik heb talloze uren besteed aan research en heb (telefonisch)contact gehad met de belastingdienst, verzekeringsmaatschappijen en de gemeente om de inhoud van dit blog zo kloppend en sluitend mogelijk te krijgen. Dit maakt me echter geen jurist. De informatie in dit artikel is dus ook geen juridisch advies en ik raad iedereen aan contact op te nemen met zijn eigen verzekeringsmaatschappij en gemeente om de bovengenoemde informatie te bevestigen.

Posted in

Nander

Nander is de content manager & mede oprichter van het Vrijbuitersnest. Zijn droom is om zijn eigen aardehuis te bouwen en deze met behulp van hedendaagse technologieën om te toveren tot een compleet duurzaam, off-grid en zelfvoorzienend systeem.

40 gedachten over “Wonen in een camper, mag dat in Nederland?”

 1. Goed artikel, wij zijn zelf dit jaar door het hele web van de Nederlandse bureaucratie gegaan, wat op zichzelf flink demotiverend is haha. Maar we kunnen het iedereen aanraden! We zijn net terug gekomen van 8 maanden reizen en filmen in Schotland. (Voor de geinteresseerden – Youtube: Leon and Miek)

  Bedankt voor het delen!

  Beantwoorden
 2. Wij reizen rond in onze camper door Europa. Als we in Nederland zijn, verblijven we op op verschillende locaties bij vrienden, waaronder op ons briefadres. Wij hebben idd ook onze verzekering bij NKC en wij hebben absoluut de overtuiging dat wij in onze camper recreëren 🙂 Aankomende 4 maanden gaat hij de stalling in, omdat we in een wintersportgebied gaan verblijven en dat is met de camper toch een tikkeltje te koud. Op zich zou het wel tof zijn als daar wat minder spastisch over gedaan zou worden, want wat is wonen en wat is recreëren. Ik hou het er maar op dat zolang je het gevoel hebt op vakantie te zijn, dat je aan het recreëren bent 🙂 en in ons geval maken wij een rondreis, waar we na de winter weer mee verder willen, want rondreizen in een camper is fantastisch 🙂

  Beantwoorden
  • In Nederland mag je officieel alleen staan op campings of (gratis) camperplaatsen. Er zijn genoeg mensen die wel “wild” kamperen in Nederland, maar dit iets waar de één zich wel prettig bij voelt en de ander niet. Officieel mag het niet nee dus je kunt ’s nachts worden weggestuurd of een boete krijgen. Zelf ben ik nog druk aan het sparen voor een camper maar wat ik hoor van camperaars die wild staan is dat je hier vanzelf handig in wordt. Ik zou dus gewoon eens gaan praten met iemand die dit doet als je hier geïnteresseerd in bent.

   Beantwoorden
 3. Thanks voor dit artikel! Dat van een zorgverzekering klopt alleen helaas niet helemaal… Een zorgverzekeraar checkt bij aanmelding wel of jij bent aangemeld in het BRP en als jij in geen enkele gemeente ingeschreven staat, kunnen zij jou niet aanmelden voor een verzekering, ook geen basisverzekering. Misschien even veranderen? Geen zorgverzekering hebben kan namelijk enorme boetes opleveren…

  Beantwoorden
  • Dat is niet mijn ervaring. Ik heb twee broers met vanelkaar verschillend briefadres die al heel lang op hun boten wonen en zonder problemen bij twee verschillende zorgverzekeraars verzekerd zijn.

   Beantwoorden
 4. Hallo, wij gaan maart beginnen met een camper te bouwen, van de week net de verzekering geregeld bij Avenco, verzekeren is geen probleem als je maar 1 x per jaar in Nederland bent.
  Postadres is oke.

  Beantwoorden
  • Hi Leo, Dank voor je reactie. Begrijp ik hieruit dat je straks wel uitgeschreven bent? Een briefadres betekent namelijk dat je ingeschreven blijft in de BRP, alleen zonder woonadres. Tenminste, voor zover ik het begrepen heb. Uitgeschreven zijn, zonder briefadres (wat volgens mij vanaf 8 maanden niet meer kan), is volgens mij het grootste probleem bij het regelen van een verzekering. Hoe is je ervaring tot nu toe? groetjes, Tessa

   Beantwoorden
 5. “Ook krijg je per jaar in het buitenland 2% minder AOW tijdens je pensioen.” Als je in nederland werkt of voor een nederlands bedrijf in het buitenland en je betaald loonbelasting in nl dan is dit niet van toepassing. Moet je wel werken natuurlijk

  Beantwoorden
 6. Nederland een vrij land Bah Ik zal niet zeggen dat er veel super goed geregeld is vergelijkbaar met andere landen Maar owee al je net buiten de regels valt dan denkt men niet aan jou en ben je niet belangrijk meer.Dus leef zo vrij mogelijk en blijf gezond.en wees vooral niet roomser dan de Paus .leef je leven

  Beantwoorden
 7. Goedemiddag, ik heb onlangs mijn huis verkocht (moet nog passeren) Ik bezit een recreatiewoning op eigen grond waar ik 365 dagen per jaar mag recreëren, maar mag mij daar niet inschrijven. Camper staat naast de woning. Wij zijn 4 tot max 5 maanden per jaar in het buitenland. Heb recentelijk een briefadres bij mijn dochter gekregen.
  Iemand ervaring of iemand optie inzake inschrijfadres in mijn situatie ?

  Beantwoorden
 8. Stel ik heb een stuk grond in eigendom waar geen huis gebouwd mag worden. Is het juridisch wel mogelijk hier een camper neer te zetten en hier te wonen ? Bijvoorbeeld in de zomer ?

  Beantwoorden
  • Nee, dat kan niet zomaar:
   – er is een omgevings- en/of standplaatsvergunning nodig
   – burgerzaken kan inschrijven op BAG-adres, maar ook op locatieomschrijving. Dit kan de uitkomst zijn van een adresonderzoek.
   – Als dat wordt gedaan kan de afdeling BAG ook een onderzoek instellen over de standplaats.
   – Handhavers van de ruimtelijke ordening kunnen je aanschrijven en verplichten om een vergunning aan te vragen, soms door een intern verzoek van burgerzaken of de BAG. Uitkomst kan ook zijn dat de bewoning opgeheven moet worden op een bepaalde datum.
   – Bij een vergunning of standplaats wordt o.a. gekeken of het bestemmingsplan het toelaat. Je mag wellicht een permanent huis bouwen op je eigen perceel, maar een tijdelijke unit of camper valt hier waarschijnlijk niet onder.
   Let dus goed op en doe goed onderzoek! Het is bureaucratisch, maar bedenk; als iedereen jouw plan uitvoert, dan komt het de leefomgeving en veiligheid niet altijd ten goede. Daarnaast zie je in het artikel dat verzekeren een probleem is. Heb je een brand, een ongeluk of wordt er ingebroken, dan zijn de kosten waarschijnlijk geheel voor eigen rekening.
   Succes!

   Beantwoorden
 9. PS wat voor 1 van mijn broers wel problemen geeft is het briefadres. Sommige gemeenten bedenken eigen regels die je niet terugvindt in de wet. De ene broer hoort weinig van zijn gemeente, de andere krijgt elke 6 maanden een strenge brief waarin men dreigt met uitschrijving en aanmaant om een woning te gaan huren.

  Beantwoorden
 10. PS wat voor 1 van mijn broers wel problemen geeft is het briefadres. Sommige gemeenten bedenken eigen regels die je niet terugvindt in de wet. De ene broer hoort weinig van zijn gemeente, de andere krijgt elke 6 maanden een strenge brief waarin men dreigt met uitschrijving en aanmaant om een woning te gaan huren.

  Beantwoorden
 11. ”Kan ik me inschrijven op een adres maar er niet wonen?
  Dit kun je doen. Maar officieel pleeg je dan wel fraude en loop je dus het risico in de problemen te komen.”

  Tenzij ik iets over het hoofd zie denk ik dat dit helemaal geen fraude is. Er zijn honderdduizenden studenten die bij hun ouders ingeschreven staan en op kamers wonen waar inschrijven niet mogelijk is.
  Er zijn ook mensen die bij hun ouders staan ingeschreven en leegstandbeheer aka ”antikraak” wonen met een full-time baan.

  Beantwoorden
  • Het feit dat veel studenten het doen maakt niet dat het legaal is. Je moet je inschrijven waar je woont, het feit dat dat soms niet kan is al een indicatie dat je er eigenlijk niet mag wonen. Ik heb jarenlang zonder problemen ingeschreven gestaan bij mijn ouders terwijl ik ergens anders woonde, maar legaal is het niet.

   Beantwoorden
 12. Mooi artikel,
  Dankjewel, het bevestigd mij alleen maar om inderdaad m’n woning op te zeggen, en me zoveel mogelijk aan de (aankomende) regeltjes te onttrekken

  Beantwoorden
 13. Ik ben ook bezig en zeg binnenkort mijn huur op. Ik moet nog alles met verzekeringen enzo gaan regelen maar ik wilde ff waarschuwen hier en dan kan iedereen daar natuurlijk helemaal zelf mee doen wat ie wil. Ik heb het nog niet helemaal uitgezocht maar ik vermoed dat je, als je een camperverzekering afsluit onder bepaalde voorwaarden, zoals dat je ergens staat ingeschreven en je verandert daarna zelf een voorwaarde, zoals dat je je uitschrijft, je schade niet vergoed gaat krijgen. Zo werken verzekeringen nu eenmaal. Als je daarvoor kiest, prima maar als je denkt dat je met een slimmigheidje de verzekering te slim af bent, kun je lelijk de deksel op je neus krijgen bij schade.
  For your consideration

  Beantwoorden
 14. Hallo Tessa

  Wij hebben de woning verkocht, nu een postadres, hier is alles nu aangekoppeld, pensioen, ziektekosten, verzekeringen.
  Dit had wel wat voeten in de aarde, de gemeente wilde maar voor 3 maanden toestaan, na een goed duidelijk gesprek is het onbeperkt.

  Beantwoorden
   • Hallo bedoeld u Avenco of Aveco? Bij Aveco moet nadrukkelijk permanent wonen op de polis vermeld staan.

    Dit geldt dus bij een briefadres

    Permanent wonen in een caravan is niet toegestaan en wordt ook niet verzekerd via briefadres

    Beantwoorden
 15. Hoihoi,

  Graag wilde ik even laten weten dat er een fout in de tekst staat. Er staat “voor meer ALS 4 maanden” bij een ‘Let op’ kopje. Meer “als” is echter niet juist. Het moet zijn “meer dan”. Kan gebeuren, maar hopelijk wordt dit veranderd. Kreeg er de kriebels van hahahaha.
  Groetjes,
  Hymke

  Beantwoorden
 16. Hallo, leuk stuk wat vandaag de dag alleen maar een groeiende beweging lijkt. Vind ik niet zo gek aangezien steeds meer mensen zich op aangeven van hun innerlijke gevoel los willen wrikken uit dit benauwde “ratrace” systeem waarin we leven…of in elk geval gewoon meer vrijheid wensen 😉

  Zou het een optie zijn dat je de camper op een welwillend persoon zijn/haar naam zet en netjes bij de verzekering aangeeft dat er een tweede bestuurder gebruik maakt van de camper?

  Zou de camper dan wel tegen schades verzekerd zijn? Tenzij de 2e bestuurder in de voorwaarde vd verzekering ook een woonadres MOET hebben. Heeft iemand dit als eens uitgezocht?

  ps. Ik vind het niet in de tijd passen dat het eigenlijk een soort van onmogelijk wordt gemaakt om als een “reiziger” of “nomaad” te willen leven als dit nu eenmaal een sterke wens is van iemand.
  Hopelijk verandert dat nog eens.

  Oké ik zal deze informatie misschien zelf nog eens op kunnen zoeken maar als iemand dit al eens heeft gedaan zie ik het graag verschijnen.

  mvg Yvest (Renault Master 2.5d 1986)

  Beantwoorden
 17. Hé,
  Bedankt voor de info. Ik heb een vraag wat als je met de camper in Nederland woont en bijvoorbeeld alleen met vakantie naar het buitenland gaat gelden er dan nog andere regels?

  Beantwoorden
 18. Accepteert het RDW wel een brief adres? En hoelang moet je in Nederland zijn om weer acht maanden weg te kunnen? Moet je je in die periode inschrijven op een woonadres of alleen aantonen dat je in Nederland bent? En moet die periode dan achter elkaar zijn? Bedankt voor al deze informatie!

  Beantwoorden
  • Goedeavond
   Een briefadres is allen geldig als de gemeente waar dit adres in valt hier schriftelijk toe stemming voor heeft gegeven. Dit kan aan een bepaalde toelaat bare tijd zijn gebonden.
   Het wordt dan een wettelijk adres waar ook je ziektekosten en eventueel pensioen of uitkering aan gebonden worden.
   Je moet 4 maanden in Nederland zijn in 1 jaar dat mag in delen zijn, dit wordt gecontroleerd via bank gegevens.

   Beantwoorden
 19. Ook wij, Gerda en Jan, lopen rond met het plan om de riante woning(veel te groot) te verkopen en voorlopig in de camper te reizen/wonen. Dit doen we nu ook al veelvuldig. Na verkoop rustig rond te kijken naar een andere kleinere woning in de buurt van de kinderen. Helaas de Randstad. Bij toeval iemand gesproken op het camperpark te Arcen vorige week tijdens een paar dagen fietsen in Limburg. Ik moet zeggen dat het er goed uitzag en de spelregels daar wel heel duidelijk zijn. Handhaven van de 8/4 maanden gebeurt daar echter ook niet. Wij blijven zoeken naar een oplossing die er op voorhand op dit moment klaarblijkelijk niet is. Gelet op het woningtekort verwacht ik dat er dadelijk vakantieparken zijn waar het mogelijk is om je in te schrijven bij de gemeente.

  Beantwoorden
 20. Hoi hoi,

  Wij zijn als famillie 2 jaar geleden vertrokken en leven sindsdien overal en nergens in onze truuk.
  Uitgeschreven!
  Kinderbijslag loopt altijd door.
  Zorgverzekering hebben we nog steeds 😕 omdat we voornemens zijn ooit terug te keren. Contact met Sociale verzekerings bank. Zij bepalen of je je zorgverzekering mag opzeggen.
  Verder had ik een auto vanonder geschorst in nl. Toen ik de schorsing was vergeten te verlengen wel een boete gehad. Dus ondanks uitgeschreven te zijn…

  Beantwoorden
 21. Ik kwam via-via dit artikel tegen, en las het met interesse omdat ik ook een vrijbuiter ben en zo permanent woon.
  Wat ’n gedoe in Nederland, zeg! Ik woon in Nieuw-Zeeland en samen met mijn Kiwi verloofde woon ik – behalve in de winter – in onze motorhome, een alkoof camper.
  In de winter passen we op huisdieren, maar doordat er nu geen grote, lange reizen kunnen worden gemaakt en om een vaste stek in het geval van lockdown te hebben, huren we tijdelijk een studio.
  Hier maakt men geen verschil tussen briefadres en woonadres, want hier registreren gemeenten de burgers niet.
  Verzekering hebben we via een gespecialiseerde verzekeringsmaatschappij met een goede deal voor leden van de motorhome- en caravan vereniging. Alle organisaties en bedrijven accepteren je briefadres.
  Het leven is hier echt vrij. Maar ja, zelfs na Covid19 is het niet zo makkelijk en een beetje ver om hier te komen wonen natuurlijk 😉
  Dus raad ik – als de grenzen weer opengaan – een campervan of motorhome vakantie, vooral op het Zuidereiland, van harte aan.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

close