in

Wonen in een camper, mag dat in Nederland?

Voor veel mensen is het een lang gekoesterde droom. Wonen en reizen in een camper. Steeds meer avonturiers trekken de stoute schoenen. Ze kiezen ervoor om buiten de gebaande paden te bewegen en permanent of semi-permanent met een camper op reis te gaan.

Maar welke haken ogen zitten aan wonen in een camper en mag dit wel volgens de wetgeving in Nederland?

In dit artikel beantwoorden we de volgende zaken:

  • Mag ik permanent wonen in een camper?
  • De drie meest voorkomende problemen bij wonen in een camper.
  • Camperverzekering afsluiten zonder inschrijfadres
  • Kan ik me uitschrijven bij de gemeente zonder een nieuw adres?
  • Kan ik me inschrijven op een adres maar er niet wonen?

Mag ik wonen in een camper?

leven in een camperOm het in één zin samen te vatten. Wonen in een camper mag in Nederland. In de praktijk is het alleen niet zo makkelijk. Het hele Nederlandse systeem is ingericht op huizenbezitters en huurders.  Dus voordat je alles goed geregeld hebt en kunt vertrekken met je camper zal er nog wel het één en ander geregeld moeten worden.

In dit artikel wil ik je precies de stappen laten zien die genomen dienen te worden. Ik beschrijf dus precies hoe je dient te handelen, als je alles volgens de regels doet. Veel mensen wonen nu in een camper en opereren in een grijs gebied. Ze hebben niet alles netjes gemeld bij de gemeente en/of verzekering.

Na grondig onderzoek en praten met verschillende mensen die in campers wonen ben ik tot de conclusie gekomen dat het zeker haalbaar is om binnen de Nederlandse wet 100% legaal in een camper te wonen. Er zijn alleen wel haken en ogen. Maar hierover later meer.

LET OP: Deze stappen zijn alleen voor mensen die meer als 4 maanden per jaar in Nederland zijn. Reis je door Europa (of ergens anders) en verwacht je meer dan 8 van de 12 maanden per jaar weg te zijn? Lees dan “Bewijzen dat je minimaal 4 maand per jaar in Nederland bent”.

Eigen woning of briefadres

In de “Wet Basisregistratie Personen (Wet BRP)” Staan een paar spelregels waar iedere Nederlandse burger zich aan dient te houden. Zo moeten verschillende persoonlijke gegevens geregistreerd worden. Zoals:bpr regels

Bron: overheid.nl

Heb je een huurwoning of koopwoning die je wilt aanhouden? Of woon je officieel nog “thuis”. Dan hoef je verder niks te regelen. Zolang je regelmatig langs huis rijdt om de post openen of iemand hebt die dit voor je doet zit je goed.

Wil je je huur opzeggen, je woning verkopen of is het belastingtechnisch voordeliger (voor je ouders) als je uit huis gaat. Dan kun je gebruik maken van een briefadres.

De regels van een briefadres zijn als volgt:

  • U kunt een briefadres kiezen in heel Nederland. Het hoeft niet in de gemeente te zijn waar u woont. Het kan bijvoorbeeld het adres van een familielid, vriend of kennis zijn in een andere gemeente in Nederland
  • De bewoner van uw briefadres moet schriftelijk toestemming geven.
  • De bewoner van uw briefadres moet ervoor zorgen dat u uw post krijgt.
  • Uw briefadres moet een officieel adres zijn uit de Basisregistratie Personen (BRP). Dit mag dus geen postbus zijn.
  • Als u zelf geen briefadres kunt aanvragen, dan kunt u hiervoor een familielid of curator vragen. U moet diegene dan machtigen

Om een briefadres aan te vragen moet je zelf een afspraak maken bij je lokale gemeentehuis. Je dient een kopie van je eigen identiteitsbewijs mee te nemen maar ook van de bewoner van het briefadres.

briefadres nederland

Een briefadres is niet te verwarren met een inschrijf adres. Het zijn dan ook 2 totaal verschillende dingen. Als briefadres ben je alleen een ontvanger van post, meer niet.

Je hebt dus geen toeslagpartner en loopt niet het risico gekort te worden op toeslagen of meer gemeentelijke belasting te moeten betalen. Ook als de reiziger in de financiële problemen zou komen dan loop je geen (financieel) risico door het beschikbaar stellen van een briefadres.

De belastingdienst heeft dit telefonisch aan mij bevestigd.

Lees ook: 5 tiny house plattegronden voor inspiratie

De 3 grootste problemen bij het langdurig willen wonen in een camper

De meeste problemen met langdurig willen wonen in een camper hebben te maken met een briefadres en het bewijzen dat je in Nederland bent. Als je ergens ingeschreven staat zullen toeslagen, belastingen en verzekeringen geen probleem vormen. Met een briefadres is dit net even anders.

Je hebt je woning verkocht, je huurt stopgezet of bent uit huis gegaan. Je beschikt ieder geval niet meer over een inschrijf adres en bent nu aangewezen op een briefadres. Dit heb je kunnen regelen met vrienden. Maar dan begint de ellende.

1. Verzekeringen

Veel verzekeringen vragen om een woonadres. Zelf ben ik verzekerd bij Unive en ik heb ze gebeld om te vragen naar de mogelijkheden. Univé zou mij niet kunnen verzekeren zonder geldig woonadres. Geen camperverzekering en ook geen zorgverzekering.

Mocht ik permanent op een camping in een chaletje gaan wonen en een briefadres hebben bij een vriend. Dan was dit geen probleem. Ik ontvang dan mijn post op het briefadres doen en kan mijn woonadres (het chaletje) opgeven bij Unive.

Officieel doen ze dit niet maar de vrouw aan de telefoon liet aardig doorschemeren dat er “mogelijkheden” waren en dat dit in de praktijk wel gebeurd.

Maar als je wilt wonen in een camper heb je geen woonadres en waren er ook geen mogelijkheden bij Unive.

Camperverzekering afsluiten zonder inschrijfadres

nkc logo

Ik heb verschillende verzekeringen gebeld om te vragen naar de mogelijkheid om een camperverzekering af te sluiten op een briefadres. Na in gesprek te gaan met mensen in de Facebook groep “wonen op wielen” bleken de meesten verzekerd via de NKC.

Na contact gehad te hebben met de NKC bleek dat een inschrijfadres nodig is voor het afsluiten van de verzekering. Ze verzekeren ook alleen voor recreatie doeleinden (wel 365 dagen per jaar).

Je kunt dus een verzekering afsluiten bij de NKC terwijl je huis nog hebt. Daarna je huis opzeggen en in je camper gaan wonen. Maar in feite rij je dan onverzekerd rond. De verzekering is namelijk voor recreatiedoeleinden.

Ik heb nog geen verhalen gehoord van iemand die heeft moeten bewijzen aan een verzekering dat hij wel/niet in een camper woont maar als we het juridisch bekijken mag je met de NKC verzekering dus niet in een camper wonen. Alleen 365 dagen per jaar recreëren.

(Heb jij je camper verzekerd op een briefadres bij een andere verzekering? Laat dit dan weten in een reactie op dit blog. Met deze informatie kunnen we elkaar namelijk verder helpen en ik zal dit blog dan updaten)

Zorgverzekering afsluiten zonder inschrijfadres

Alle Nederlandse burgers zijn verplicht een zorgverzekering te hebben. Als je een zorgverzekering aanvraagt zijn verzekeringsmaatschappijen verplicht om je een basisverzekering te geven. Voor aanvullende verzekeringen mogen ze je wel weigeren of extra onderzoek doen.

De enige uitzondering op deze regel is als je in de afgelopen 5 jaar fraude hebt gepleegd of een betalingsachterstand bij de verzekeraar waar je nu een verzekering wilt afsluiten.

2.   Het vinden van een plek om te staan met je camper

staplaats voor wonen in een camperJe mag dan in Nederland er voor kiezen om in een camper te gaan wonen. Zomaar ergens gaan staan mag niet. Je zult dus gebruik moeten maken van camperplekken, campings en/of bij vrienden en familie moeten logeren. Wildkamperen (zo maar ergens gaan staan) is verboden in Nederland.

Voor camperplekken geld meestal een maximum van een X aantal dagen aaneengesloten. Via campercontact.com kun je veel (gratis) camperplaatsen in Nederland bekijken op de kaart. Hou er wel rekening mee dat deze plekken natuurlijk ook bezet kunnen zijn en dat je door moet rijden ;).

3.  Bewijzen dat je minimaal 4 maand per jaar in Nederland bent

Om ingeschreven te blijven in het Nederlandse BRP (Wet Burgerregistratie Personen). Moet je aan kunnen tonen dat je minimaal 4 maanden per jaar in Nederland bent. Als je ingeschreven staat in het BRP kun je aanspraak maken op toeslagen als zorgtoeslag, kinderbijslag, uitkeringen, je hebt recht op een zorgverzekering en andere voorzieningen aangeboden door de Nederlandse staat (direct of indirect).

Je kunt zelf geen Nederlandse camper bezitten zonder ingeschreven te zijn in het BRP (lastiggg).

Mocht er een onderzoek plaatsvinden of een verzekeringsmaatschappij bewijs willen zien dan kun je bewijzen dat je in Nederland verblijft door het overhandigen van afschriften, loonstrookjes, facturen (uit je bedrijf).

Als je meer dan 8 maanden per jaar in het buitenland bent. Dan ben je officieel verplicht om je uit te schrijven bij je gemeente en krijg je de status Geïmmigreerd. Je valt dan onder het RNI (registratie Niet ingezeten). Je hebt dan geen recht meer op toeslagen en de andere voorzieningen waar Nederlandse burgers recht op heeft. Ook krijg je per jaar in het buitenland 2% minder AOW tijdens je pensioen.

Ook kan je geen wegenbelasting meer betalen en kan je geen Nederlandse auto meer legaal bezitten.

Zou je ingeschreven blijven staan in het BRP terwijl je in het hele jaar in het buitenland bent. Dan kan de belastingdienst onderzoek doen naar je verblijfplaats. (Wat niet vaak gebeurd als je alles netjes betaald maar wel kan gebeuren).

Je kunt dan een boete krijgt van 325 euro en het risico lopen dat de gekregen toeslagen teruggevorderd worden. Vervolgens wordt je uitgeschreven uit het BRP en kom je in het RNI terecht. Je verliest dan dus alle rechten die je hebt al Nederlandse burger.

Zou je terugkomen in Nederland dan ben je verplicht om je binnen 5 dagen na aankomst weer in te schrijven in de BRP. Je behoud dus gewoon je BSN-nummer en je Nederlandse identiteit bij het RNI en terugkomen is geen probleem.

Uitzonderingen

Airbnb
Je kunt je huis tijdelijk verhuren via Airbnb

Mocht je een (koop)woning hebben die je wilt aanhouden terwijl je zelf woont in je camper en 8 maanden of meer in het buitenland bent. Dan is het mogelijk om uitzondering aan te vragen bij de belastingdienst om belastingplichtig te blijven in Nederland. Deze uitzondering wordt meestal wel afgegeven als er intentie is om terug te komen.

Mocht je niet belastingplichtig in Nederland willen blijven dan zul je je je huis moeten verkopen en emigreren. Het is dan onmogelijk om je huis te houden omdat hier onroerendgoedbelasting en gemeentelijke belastingen voor moet betalen. En dit kan niet als je niet ingeschreven staat in het BRP.

Conclusie

Als je in een camper wilt wonen dan kan dit in Nederland prima zolang je kunt aantonen dat je ook echt in Nederland verblijft.

Eén van de grootse uitdagingen is om een camperverzekering af te sluiten zonder woonadres. Nagenoeg alle verzekeringen doen hier moeilijk over. Alle camperaars die ik gesproken heb, hebben of een inschrijfadres (waar ze eigenlijk niet wonen) of ze sluiten eerst hun camperverzekering af en zeggen daarna hun woonadres op.

Dit lijkt een slim trucje maar ik raad je aan de polis goed door te nemen of je nog steeds verzekerd bent zonder geldig woonadres.

Mocht je meer dan 8 maanden naar het buitenland gaan dan kom je in een grijs gebied terecht.

Officieel zou je bij een Europa tour met je camper van meer dan 8 maanden in een jaar je moeten uitschrijven in Nederland. Je krijgt dan de status geïmmigreerd en bouwt geen AOW meer op. Krijgt geen kinderbijslag, uitkeringen of andere toeslagen meer.

Hierom kiezen veel mensen ervoor om zich ingeschreven te laten staan in Nederland of een verzoek in te dienen bij de belastingdienst om belastingplichtig te blijven. Dit verzoek wordt doorgaans goedgekeurd als er een duidelijke intentie is om terug te keren naar Nederland.

De meesten kiezen er bij een lange reis naar het buitenland echter voor om zich in te schrijven bij vrienden of familie. Vaak gaat dit gewoon goed als je alles netjes betaald, maar officieel mag het dus niet. Mocht de overheid erachter komen dan loop je de kans uitgeschreven te worden uit de BRP een boete te krijgen.

Ik hoop dat je wat aan mijn blog hebt gehad! Ik zou het erg leuk vinden als je een reactie achterlaat met wat je ervan vindt. Woon je al een camper en hebben jullie het anders geregeld? Dan hoor ik dit natuurlijk ook graag ;).

Lezersvragen naar aanleiding van dit blog

Naar aanleiding van dit blog kwamen er nog diverse vragen binnen die ik hier zo goed mogelijk probeer te beantwoorden.

Kan ik me uitschrijven bij de gemeente zonder een nieuw adres?

Als je op reis gaat met je camper en je vertrekt naar het buitenland kun je je zonder een nieuw adres (in het buitenland) uitschrijven bij je gemeente. Sommigen zullen er wel op vragen maar je bent niet verplicht om dit te geven. Sommige gemeentemedewerkers denken dat dit wel zo is maar dit is zeker niet het geval.

Kan ik me inschrijven op een adres maar er niet wonen?

Dit kun je doen. Maar officieel pleeg je dan wel fraude en loop je dus het risico in de problemen te komen.

Daarnaast zullen de kosten van de gemeentelijke belastingen etc. hoger uitvallen omdat het een meer Persoons huishouden is geworden. Tijdens het wonen in een camper is het handiger om je nergens in te schrijven en te kiezen voor een briefpost adres bij vrienden of familie.

Disclaimer

Ik heb talloze uren besteed aan research en heb (telefonisch)contact gehad met de belastingdienst, verzekeringsmaatschappijen en de gemeente om de inhoud van dit blog zo kloppend en sluitend mogelijk te krijgen. Dit maakt me echter geen jurist. De informatie in dit artikel is dus ook geen juridisch advies en ik raad iedereen aan contact op te nemen met zijn eigen verzekeringsmaatschappij en gemeente om de bovengenoemde informatie te bevestigen.

Wat vind jij ervan?

12 points
Upvote Downvote

Geschreven door

Nander is de content manager & mede oprichter van het Vrijbuitersnest. Zijn droom is om zijn eigen aardehuis te bouwen en deze met behulp van hedendaagse technologieën om te toveren tot een compleet duurzaam, off-grid en zelfvoorzienend systeem.

Comments

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Reacties

Reacties

5 Tiny House Plattegronden voor Inspiratie

wat is een earthship

De earthship: zelfvoorzienend en duurzaam wonen