Voedselbossen in Nederland

Stel je voor. Je hoeft niet meer voor je groenten, fruit, noten en kruiden naar de supermarkt. Je kunt gewoon je achtertuin inlopen. Of naar een bos in de buurt gaan, en hier in de natuur de nodige dingen pakken. Een mooi concept? Dan zijn voedselbossen iets voor jou!

In deze blog vertellen we je over:fruitboom voedselbos

  • Wat een voedselbos is.
  • De verschillende lagen van het bos.
  • Het aanleggen van een voedselbos en de kosten hiervan.
  • De voordelen van een voedselbos.
  • Waar je deze voedselbossen in Nederland kunt vinden.

Wat zijn voedselbossen?

‘Een voedselbos is een tuin of landschap opgezet als een natuurlijk ecosysteem, maar gericht op productie van voedsel en andere voor de mens bruikbare producten. Een goed functionerend voedselbos kan een aardige opbrengst per hectare opbrengen’.

Voedselbossen bevatten onder andere fruit- en notenbomen, struiken, meerjarige groenten, kruiden en wijnstokken.

Het plaatsen van veel verschillende soorten planten is erg nuttig omdat deze insecten aantrekken om de fruitgewassen te bestuiven.

Bostuinen zijn ’s werelds oudste vorm van landgebruik. Ze zijn ontstaan ​​in de prehistorie langs oerwouden en rivieroevers. Tijdens het proces van mensen die hun directe omgeving wilden verbeterden, werden nuttige bomen herkend, beschermd en verbeterd.

Terwijl ongewenste soorten werden weggehaald. Werden de beste, vreemde soorten uitgekozen en geplant in de omgeving van de verblijfplek.

De verschillende lagen Lagen van een voedselbos

  • De kroonlaag bestaat uit de grootste bomen. Het is gebruikelijk om notenbomen in deze laag te zien.
  • De tweede laag bestaat uit de kleinere bomen. Denk hierbij aan de meest bekende fruitbomen.
  • De struiklaag vult de gaten van een voedselbos. Meestal bestaat de struiklaag uit fruitstruiken die het hele seizoen door fruit geven.
  • In de kruidlaag duiken kruidachtige planten en groenten op waar ze kleine stukjes zonlicht kunnen vinden.
  • De horizontale laag heeft de bodembedekkers. Deze zijn goed aangepast aan de schaduwrijke omgevingen.
  • De ondergrondse laag wordt beschermd door de horizontale laag. Hier groeien de ondergrondse groenten.
  • De verticale laag, deze klimmers gebruiken de kroonlaag om zo goed mogelijk te kunnen groeien. Denk hierbij aan de druif bijvoorbeeld.

Een voedselbos aanleggen

Voedselbossen hebben veel voordelen. Ze verstoren de grond niet. In tegenstelling tot eenjarige landbouw. Een voedselbos verrijkt juist de bodem en heeft hiermee een positieve invloed op de biodiversiteit.

Wanneer de bladeren vallen en planten afsterven in de herfst, zorgt dit voor een rijke composterende bodemlaag, en zo helpt dit de grond ook weer. Daardoor kan het voedselbos helpen om land, biodiversiteit en leefgebied te herstellen. En tegelijkertijd een eetbare opbrengst te geven.

Kosten voedselbossen

De kosten hangen uiteraard af van de grootte van het voedselbos. De ontwikkelkosten van een voedselbos kun je uitrekenen. Het totale kostenplaatje hangt af van meerdere factoren.

De belangrijkste zijn:

  • De grondaankoop
  • Ontwerpkosten
  • De grondaankoop
  • De aanleg en infrastructuur

De kosten van de benodigde planten liggen daarentegen lager omdat een voedselbos bijna alleen werkt met permanente gewassen. Dus je hoeft niet elk seizoen nieuwe planten te kopen. Voor grote bossen gaat ‘De Stichting Voedselbosbouw NL’ uit van een prijs van 30.000 euro per hectare. Bij een voedselbos zul je dus eerst moeten investeren, voordat je kunt profiteren.

In de beginfase worden bomen gekocht en geplant, de waterhuishouding moet aangepast worden en de bodem moet bedekt worden met organisch materiaal. In deze fase zal de opbrengst nog beperkt zijn, maar over de jaren heen zal de productie flink groter worden.

De voordelen van voedselbossen

Een flinke investering dus een voedselbos. Maar er zitten veel voordelen aan. Zoals:

  • Een hectare voedsel bos produceert in één jaar gemiddeld ruim twee keer meer biomassa dan een hectare landbouwgrond. En dat gaat helemaal vanzelf. Zonder dat daar kunstmest of pesticiden voor nodig zijn.
  • Een voedselbos is door zijn opbouw, bestand tegen droogte en overstromingen.
  • Bovendien blijft de bodem vruchtbaar. Ook kan een voedselbos worden gebruikt om vervuilde bodems weer gezond te maken.
  • De bodemerosie en waterafvoer wordt vanzelf beheerst.
  • Voedselbossen worden voorzien van hun eigen voedingsbehoeften, door jaarlijkse bladval.
  • Aangezien het voedsel wat je uit de bossen haalt, volledig biologisch is. Helpt dit mee aan een goede gezondheid doordat je geen onnatuurlijk stoffen eet.ongedierte voedselbos
  • Uitstekend voor dieren in het wild. Ze kunnen van het voedselbos hun leefomgeving maken. Daarbij worden ook de goede insecten aangetrokken.
  • Zonlicht wordt veel effectiever gebruikt dan bij monocultuur systemen.
  • Het ziet er mooi uit. En voor kinderen bieden ze geweldige ruimtes voor spelen, leren en ontspannen.

De opzet van een klein voedselbos aan huis.

Als je zelf een voedselbos wilt beginnen moet je als eerst een geschikte plek vinden.

Je kunt bijvoorbeeld een ongebruikt deel van je tuin transformeren tot een mini-voedselbos. Dit kan een onbelangrijk stuk grond zijn in je tuin, bijvoorbeeld naast de garage of bijvoorbeeld achter een schuur.

Voedselbossen appelboom

Ook is het als je een voedselbos gaat maken, waarschijnlijk een goed idee om je dieet aan te passen. Om zo meer dingen op te nemen die een bostuin kan produceren. Natuurlijk kun je ook enkele niet-vaste planten plaatsen, of gewoon een deel van je tuin als klein voedselbos hebben. En een ander deel gebruiken om je uien, salades, aardappelen, kool en andere eenjarige gewassen te laten groeien.

 

Voedselbossen in Nederland zelf ervaren

Ben je enthousiast geworden? En zou je zelf wel eens een voedselbos met je eigen ogen willen zien. Dat kan op meerdere plekken in Nederland. In veel voedselbossen worden rondleidingen gegeven.

Ten slotte hebben we de voedselbossen in Nederland voor je op een rijtje gezet per provincie.   Staat er een voedselbos nog niet tussen die er wel tussen moet? Dan kun je ons mailen via info@vrijbuitersnest.nl en voegen we het aan de lijst toe.

Overijssel:

Gelderland:

Noord-Brabant:

Utrecht:

Zuid-Holland:

Noord-Holland:

Flevoland:

Friesland:

Limburg:

Groningen:

Drenthe:

  • MedumeSchoonloërweg 9443, Schoonloo

Kortom; er zijn dus genoeg voedselbossen te vinden in Nederland. We raden dan ook zeker aan om deze een keer te bezoeken. Er valt erg veel te ontdekken, en er is nog een reden waarom. Het is  enorm gezond, leerzaam, en leuk om een dagje de natuur in te stappen.

Geef een reactie