Vrijbuiters in het binnen- en buitenland: Alifornidreaming – William en Margje

In de rubriek Vrijbuiters in het binnen- en buitenland, spreken we iedere maand met verschillende Vrijbuiters die de oversteek hebben gewaagd. Wat betreft het Corona virus zitten veel van deze Vrijbuiters vast in het binnenland. Wij zijn naast de ervaringen ook er benieuwd naar de impact van het Corona virus bij de off-grid bewoners.

Voor deze rubriek zijn we op zoek gegaan naar Vrijbuiters in het binnenland, om erachter te komen wat hun off-grid verhaal is in combinatie met het Corona virus. We stellen deze Vrijbuiters verschillende vragen om erachter te komen:

  • Wie deze Vrijbuiters zijn;
  • Waarom ze hun keuze hebben gemaakt;
  • Wat hun levensstijl kost;
  • Wat hun ervaringen zijn.

Deze maand lees je over het off-grid avontuur van de Vrijbuiters: William en Margje, ook wel bekend als Alifornidreaming. In deze blog vertellen zij over hun reis avonturen!

Voorstel rondje! Wie zijn jullie en wat is jullie avontuur?

Wij zijn William van Tienen (24) en Margje Hoogland (25). We hebben elkaar leren kennen op het werk. We hebben beide gewerkt bij Goboony, een deelplatform voor campers. William werkt daar nog steeds als COO, Margje is kortgeleden voor zichzelf begonnen als copywriter en SEO-specialist. We zijn trotse eigenaren van een Volkswagen T3 camper, waar we parttime in wonen en leven. Die avonturen zijn te volgen via Instagram @alifornidreaming

Dat busje is misschien wel de beste aankoop die we ooit hebben gedaan. We worden onrustig wanneer we te lang op één plek zijn. We wonen op een vaste plek in Utrecht, maar het busje geeft ons de mogelijkheid eropuit te gaan. We ontdekken graag mooie plekken in Nederland en over de grens. Dan gaan we de natuur in voor een wandeling en spreken we verschillende mensen. Daarnaast werken we ook graag aan onze gezamenlijke hobby, lekker eten haha.

Daarnaast vinden we het belangrijk om de wereld een beetje mooier achter te laten dan dat deze is. Een oud Volkswagen busje past daar misschien niet helemaal bij, maar we proberen zo bewust mogelijk te leven. Dit betekent niet te vaak en te veel rijden, zuinig zijn met het water, bewust boodschappen doen en afval beperken tot een minimum (dat is sowieso wel prettig in een busje waar de prullenbak altijd in de weg staat). We wisselen trouwens wildkamperen af met kamperen op campings, zo kunnen we ook de lokale ondernemers helpen.

Waarom en wanneer hebben jullie gekozen voor deze levensstijl?

Vanuit ons werk zijn en waren we dagelijks met campers bezig. Al snel zie je campers en het leven in een camper overal voorbij komen. Vooral Instagram is hierbij een grote inspiratiebron.

Na enkele dates besloten we zelf eens een camperbusje te huren. Al na de eerste nacht (ook al was het februari en voelde het buiten aan als -15°C) wisten we dat we zelf ook een busje wilden. Binnen anderhalve maand hadden we die op de kop getikt en zo kon het verdere dromen beginnen.

Reizen is iets waar we sowieso erg van houden houden, van de vrijheid, van het zelf je dagen inplannen en van niet te veel dingen afhankelijk zijn. Het leven in een camper is precies dat. In het voorjaar van 2019 kwamen we op het idee om in het najaar van 2019 voor enkele maanden in Europa op reis te gaan.

Op werk stemden ze met onze plannen in. Daarna hebben we ons busje opnieuw ingericht om het voor ons zo comfortabel mogelijk te maken. Wat voor ons ook een belangrijke reden is, is dat we niet toe zijn aan huisje, boompje, beestje. We zijn niet op zoek naar vastigheid. We nemen liever risico’s en maken er een avontuur van. Een busje kopen voordat we verkering hadden, remote werken, gewoon een weg in kunnen slaan om maar eens te kijken waar je uitkomt. Dat past meer bij ons.

Wat zijn voor- en nadelen?

Het grootste voordeel van het wonen in een busje is sowieso de vrijheid. Het kunnen gaan en staan waar je wil, maar ook het vele buiten zijn en het bepalen van je eigen ritme. Sowieso is je ritme een stuk lager, alsof je jezelf aanpast aan de snelheid van het busje. Ook is het allemaal erg overzichtelijk. Je hebt een kast met kleren en een kast met keukenspullen. Dat is het. Een mens heeft weinig nodig om gelukkig te zijn. Wat ook een groot voordeel is, is het ontmoeten van mensen met dezelfde ideeën over het leven. Regelmatig heb je heel mooie en inspirerende gesprekken.

Naast de voordelen zijn er ook zeker wel wat nadelen. Het leven in een busje is misschien ook niet voor iedereen weggelegd. Toch geldt voor ons dat de voordelen veel zwaarder wegen dan de nadelen. Wat die nadelen dan zijn? Soms is een Volkswagen busje wel erg klein, vooral als het een week lang regent. Daarnaast hebben we tijdens onze reis van vier maanden gewoon doorgewerkt voor Goboony. Het was dan soms een nadeel om niet op kantoor te zijn of even makkelijk met iemand te kunnen overleggen. Op hetzelfde moment een andere meeting hebben, terwijl het buiten regent is ook niet ideaal. Vooral, omdat het internet dat niet altijd aankon. Als laatste vinden we een eigen wc en douche die je met niemand hoeft te delen toch ook wel heel fijn.

Toch willen we nog even benadrukken dat de romantische plaatjes die je onder andere op Instagram tegenkomt wel echt heel dichtbij de werkelijkheid komen.

Wat is tot nu toe jullie hoogtepunt?

Eigenlijk leef je bijna constant in een soort high van alle mooie momenten bij elkaar. Maar als we dan toch moeten kiezen is het samen met drie andere stellen in busjes Oud & Nieuw vieren op een parkeerplaats in Lagos, Portugal. En dan vooral de avonden daarna steeds besluiten toch nog even te blijven en weer een kampvuurtje te bouwen. Juist dat kampvuurtje te midden van onze busjes maakte het heel knus. Je kon ook makkelijk vergeten dat we eigenlijk gewoon op een parkeerplaats stonden.

Fotocredits voor Frank van @webuildacampervan

Wat kost deze levensstijl per maand en waar bestaan de kosten uit?

We houden niet heel goed bij wat te uitgeven. Beide hebben we gewoon inkomen, waar we het prima van redden zonder echt op te moeten letten. Maar als we het toch moeten benoemen komt het ongeveer hier op per maand:

  1. Benzine                                                          €300,-
  2. Verzekeringen/ belasting voor de bus           €90,-
  3. Boodschappen                                               €300,-
  4. Overnachtingen                                             €300,-
  5. Fun                                                                 €200,-

Waarschijnlijk kun je goed besparen op boodschappen door uitsluitend naar de goedkope supermarkten te gaan en dan ook te letten op de prijzen. Ook overnachtingen kunnen een stuk goedkoper vooral als je hoofdzakelijk gaat wildkamperen en/of op gratis camperplaatsen staat. Wanneer je een nieuwe bus hebt, rijdt deze waarschijnlijk ook zuiniger dan de onze. Ook zit er verschil in benzine en diesel. Om zo weinig mogelijk te gebruiken rijden we altijd op snelwegen en vermijden en blijven we langere tijd op een plek staan. Door je navigatie in te stellen op tolwegen vermijden bespaar je ook geld. Die wegen zijn vaak mega duur. Toen we even niet opletten werden we door de Fréjustunnel gestuurd. €60,- betalen voor een tunnel is wel erg zuur.

Wat zijn jullie plannen na corona?

We hopen in ieder geval in september weer enkele weken weg te kunnen. Eindelijk weer echt op avontuur na de maanden die ergens heel spannend zijn geweest, maar soms ook wel eens saai. Iedere dag wonen en werken in hetzelfde huis met hetzelfde uitzicht verveelt snel. Dat is natuurlijk een enorme luxe positie, daar zijn we ons heel erg bewust van. Daarom genieten we juist extra van de kansen die we hebben en de kansen die we kunnen grijpen.

Daarnaast dromen we grotere dromen. Meer en langer door Europa reizen en een camperreis door Zuid-Amerika. Centraal-Azië lijkt ons ook nog wel eens wat. Echter denken we er dan wel aan om een grotere camper te nemen. We willen namelijk onderweg ook kunnen werken en wat meer ruimte is dan toch wel fijn.

Als je een advies mocht geven aan toekomstige off-grid bewoners, wat zou dat dan zijn?

Heb je interesse in off-grid leven, maar zie je overal de beren op de weg? Het advies is misschien heel cliché, maar zo ontzettend waar: ga gewoon! Die beren zullen echt meevallen en kom je er wel een keer één tegen, neem dan even diep adem en ga er tegenaan. Als je de beer uit de weg hebt geruimd, zul je alleen maar meer geloven in jezelf en in het avontuur dat je bent aangegaan.

Nog een tip!

Het andere advies is ook heel cliché, maar plan niet te veel en houd je niet aan een strak tijdsschema. De onverwachtse dingen zijn vaak het mooist. En soms kom je op een plek terecht die veel te mooi is om weg te blijven, wel zo fijn om dan ook daadwerkelijk te kunnen blijven.

Vergelijk jezelf nooit met andere off-grid bewoners. Ieder doet het op zijn eigen manier.

De éénn leeft echt op een strak budget, de ander heeft dat wat minder nodig. Weer een ander staat het liefst alleen in zijn eentje diep verstopt in een bos, terwijl de andere juist het liefst steeds met anderen is. Onder vanlifers bestaat een klein beetje een beeld van hoe het moet, maar eigenlijk bestaat die manier niet. Er is geen goed of fout zolang het goed voelt voor jou.

Als laatste vinden we het heel belangrijk om een plek mooier achter te laten dan het is, op die manier kan iedereen het ook blijven doen. Ruim de plek van overnachting op, zelfs als het afval dat er ligt niet van jou is. Kijk of je iets voor de lokale bevolking kunt doen, of help een tijdje mee in een asiel. Wat wij ook fijn vinden om te doen, extra boodschappen meenemen voor de man die buiten de supermarkt een krantje staat te verkopen. Er zitten soms mensen tussen die alleen maar meer willen, maar in de meeste gevallen maak je iemand zijn dag.

Volg de Vrijbuiters William en Margje op Instagram (@alifornidreaming) voor meer inspiratie en off-grid avonturen!

Benieuwd naar meer off-grid ervaringen van onze Vrijbuiters? Klik hier voor de andere blogs en laat je inspireren door de andere Vrijbuiters. 

Geef een reactie