Vrijbuiters in het binnen- en buitenland: Koen en Roos – Tiny wonen

In de rubriek Vrijbuiters in het binnen- en buitenland, spreken we iedere maand met verschillende Vrijbuiters die de oversteek hebben gewaagd. Wat betreft het Coronavirus zitten veel van deze Vrijbuiters vast in het binnenland. Wij zijn naast hun ervaringen ook er benieuwd naar de impact van het Coronavirus bij de off-grid bewoners.

Voor deze rubriek zijn we op zoek gegaan naar Vrijbuiters in het binnenland, om erachter te komen wat hun off-grid verhaal is in combinatie met het Coronavirus. We stellen deze Vrijbuiters verschillende vragen om erachter te komen:

  • Wie deze Vrijbuiters zijn;
  • Waarom ze hun keuze hebben gemaakt;
  • Wat de voor- en nadelen zijn;
  • Wat hun levensstijl kost;
  • Wat hun ervaringen zijn.

Deze maand lees je over het off-grid avontuur van de Vrijbuiters: Koen en Roos, ook wel bekend als Tiny wonen. In deze blog vertellen zij over hun off-grid verhaal.

Voorstel rondje! Wie zijn jullie en wat is jullie avontuur?

Wij zijn Koen en Roos. We zijn getrouwd en wonen sinds begin dit jaar in een Tiny House. Koen studeert Latijns America studies en werkt als presentator. Daarnaast houdt hij ervan om liedjes te schrijven en is hij bezig met zijn Youtube kanaal over Tiny Houses in Nederland. Roos is muziekdocent in het basisonderwijs. Naast haar werk vind ze het leuk om te haken, in de natuur zijn en te koken (vooral als koen dan de afwas doet).

koen en roos brouwer

Waarom en wanneer hebben jullie gekozen voor deze levensstijl?

In 2016 begon onze zoektocht naar een alternatieve woonvorm. Ons eerste huurhuisje vonden we maar niets. We vonden het te duur en we zaten op een te drukke plek. Toen we het aanbod kregen om anti-kraak te gaan wonen in een grote vrijstaande woning, twijfelden we geen moment. Het was heel fijn! We hadden heel veel ruimte en een prachtige tuin. Maar het was tegelijkertijd ook heel onzeker, omdat we niet wisten wanneer we er weer uit zouden moeten.

We wilden graag manier van wonen vinden die goed bij onze wensen en middelen aansloot: een duurzaam huisje in het groen met hele lage vaste lasten. Op deze manier hebben we meer vrijheid en kunnen we ons eigen leven beter in delen. We hebben gekeken naar een Yurt, maar kregen het niet voor elkaar om een plek te vinden. Toen we Tiny houses zagen wisten we allebei: dit is het! Nu, vier jaar later, wonen we eindelijk in ons droomhuisje.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Voordelen

Een van de grote voordelen is het vrijstaand wonen, de natuur om ons heen, het vele buiten zijn en de lage (vaste) lasten. Zo zijn en nog veel meer voordelen, je leert veel over off-grid voorzieningen, het duurzaam leven, weinig spullen hebben (Uh ja dit is zeker een voordeel, het is heerlijk om precies te weten wat je allemaal hebt!) en je kunt het huisje helemaal naar je eigen smaak inrichten.

Nadelen

Het is heel snel rommelig, maar gelukkig is dat binnen no-time ook weer opgeruimd. Het bouwproces van een Tiny house kost veel energie. Vooral het uitzoeken van hoe alles werkt kost veel moeite. Er waren momenten dat we er echt helemaal klaar mee waren, maar we zijn ontzettend blij dat we toch hebben doorgezet. We zijn nog bezig met de laatste dingen, zoals de veranda, gordijnen, plinten, ect. Deze dingen zie je sneller dan de dingen die wel af zijn. Het is voor ons een mooie uitdaging om de blij te zijn met alles wat wel af is, en rustig verder te werken aan ons Tiny House.

koen voor tiny house

Wat is tot nu toe jullie hoogtepunt?

Ons hoogtepunt tot nu toe is het moment dat ons huisje, vanuit de achterhoek, veilig aankwam in Katwijk. De reis was ontzettend spannend. Het waaide en regende keihard. We reden de hele rit achter ons huisje aan en Roos durfde eigenlijk niet te kijken. Maar ons huisje is, na een dag afzien, veilig op de bestemming aangekomen. Het voelde geweldig dat onze droom eindelijk op zijn plek stond. We moesten nog heel veel doen voordat we erin konden, maar wat waren we blij!

Wat kost deze levensstijl ongeveer per maand en waar bestaan ze uit?

Gezien we off-grid wonen hebben we veel kosten die je bij een ‘normaal’ huis hebt niet. De kosten die wij hebben zijn:

  • Huur van de grond
  • Verzekering huisje
  • Propaangas om op te koken en mee te douchen.
  • Stroom voor in de winter als er geen zon is.

Totaal komt het neer op +/- 200,- per maand.

Wat zijn jullie plannen na de Corona crisis?

Wij hebben niet echt grootse plannen voor na de Corona Crisis. We bouwen rustig verder aan ons Tiny house. Koen wil zijn debuut-cd gaan uitbrengen en weer volle bak presenteren, als Corona voorbij is. Voor Roos ging het werk grotendeels gewoon door, omdat ze les geeft in het basisonderwijs. Voor haar zal er dus minder veel veranderen. Als het allemaal weer mag, kunnen we misschien een gezellige housewarming-party geven. Dit is echter nog wel lastig, als je met zoveel mensen in een Tiny house bent en je anderhalve meter afstand moet houden.

Als je een advies mocht geven aan toekomstige off-gridbewoners, wat zou dat dan zijn?

Als eerste: DOEN! Is het jouw droom/doel om off-grid te wonen? Ga aan de slag! Maar verwacht niet dat alles in één keer goed gaat. Het is namelijk hard werken, veel uitzoeken en wennen. In een ‘normaal huis’ is zo veel geregeld. Zo kun je in een ‘normaal’ huis gewoon de wc doorspoelen, zonder dat je het toilet telkens hoeft schoon te maken. Ook kun je alle elektronische apparaten gebruiken en je hebt altijd genoeg water.

Wanneer je off-grid gaat wonen is het allemaal niet meer zo vanzelfsprekend. Je moet opeens rekening houden met het vermogen van je omvormer, hoeveel er nog in je batterijen zit, je moet zuinig zijn met water, alles wat je gebruikt moet biologisch afbreekbaar zijn en je moet een composttoilet legen. Wij vinden het heel leuk en leerzaam, maar het was ook even wennen.

Tip: Begin voordat je off-grid woont al met het gebruiken van natuurlijke schoonmaakmiddelen en verzorgingsmiddelen en vraag om hulp! Er zijn steeds meer mensen die off-grid wonen dus schaam je vooral niet om te vragen. Je hoeft niet alles zelf uit te zoeken.

Waar kun je Tiny wonen op vinden?

  • Instagram Koen: @berkendkoen
  • Instagram Roos: @tinywonen
  • YouTube: Koen Brouwer

Benieuwd naar meer off-grid ervaringen van onze Vrijbuiters? Klik hier voor de andere blogs en laat je inspireren door de andere Vrijbuiters. 

Geef een reactie