Vrijbuiters in het binnenland: Tiny thuis

In de rubriek Vrijbuiters in het buitenland spreken we iedere maand met een Vrijbuiter die de oversteek heeft gewaagd. Wat betreft het Corona virus zitten veel van deze Vrijbuiters vast in het binnenland. Wij zijn naast de ervaringen ook er benieuwd naar de impact van het Corona virus bij de offgrid bewoners.

Voor deze rubriek zijn we op zoek gegaan naar Vrijbuiters in het binnenland, om erachter te komen wat hun offgrid verhaal is in combinatie met het Corona virus. We stellen deze vrijbuiters verschillende vragen om erachter te komen:

  • Wie deze mensen zijn;
  • Waarom ze hun keuze hebben gemaakt;
  • Wat hun levensstijl kost;
  • Wat hun ervaringen zijn.

Deze maand lees je over het avontuur van de Tiny thuis familie. Zij vertellen hoe het is om in een offgrid tiny house te leven.

Voorstel rondje! Wie zijn jullie en wat is jullie avontuur?

Wij zijn Tiny thuis, een gezin van 3: Manfred (34), Caroline (34) en Lola Wit (7). Sinds december 2018 wonen wij in een offgrid tiny house in Alkmaar, samen met hond Jul, kat Luci en kippen Billy en Ruby. We wonen op een terrein van een voormalig gasfabriek en hebben geen enkele aansluiting op het net (gas, water, elektriciteit, internet), met andere woorden er loopt geen enkele kabel naar ons huis. Ons offgrid huis bestaat uit 6 zonnepanelen met 6 accu’s, zodat we onze elektriciteit kunnen opslaan. We vangen de regen op via ons dak. Dit gaat vervolgens naar een watertank en wordt daarna gezuiverd tot drinkwater. Verwarmen doen we sinds kort met de rocketstove. Hier kunnen we ook op koken. Hiervoor hebben we een palletkachel gehad, maar die ging er al snel uit, omdat hij voor een deel op elektriciteit werkt. Daarnaast hebben wij een compost toilet.

Waarom en wanneer hebben jullie gekozen voor deze levensstijl?

In de zomer van 2018 hebben we met z’n drieën een maand door Nederland gefietst. We hadden alles in de fietstassen meegenomen om eten te maken en te slapen , etc. Het voelde zo vrij en zo fijn om met weinig spullen op avontuur te gaan. Als we iets nodig hadden dat we niet bij ons hadden, dan kwamen we wel met een origineel plan om toch datgene, wat je miste, zelf te maken. Toen we na een maand terug waren in ons huis, voelde het koophuis van drie slaapkamers algauw te groot en te veel.

De oplossing was heel simpel. Ons huis verkopen en dan een tiny house laten bouwen. Het moeilijkste van een tiny house avontuur is het vinden van een plekje waar je legaal mag wonen. Vaak hebben deze plekken geen aansluiting tot het net. Daarom besloten wij om ons tiny house offgrid te maken. Ik denk niet dat ik terug zou gaan naar normale aansluiting. Het offgrid leven bevalt prima, je voelt je echt verbonden met de natuur.

Tiny house inrichting inrichting tiny house Tiny thuis

Wat zijn de voor- en nadelen?

Nadelen

Het is nog steeds een beetje zoeken naar het ultieme off-grid leven. De nadelen zijn dat we in de winter soms niet genoeg stroom hebben, omdat we de stroom van zonnepanelen halen. In de winter zijn de zonuren heel schaars. We zijn aan het nadenken om er een windwokkel bij te nemen, om de winter en/of donkere maanden makkelijker te overbruggen. Dit hadden wij niet bedacht toen we aan het begin stonden van ons off-grid avontuur … offgrid leer je met de jaren, wat je mist en wat je eigenlijk niet nodig hebt. Zo merken we ook dat we onze wateropslag moet gaan uitbreiden. Dit is niet echt een nadeel, maar je moet wel goed nadenken wat je verbruikt en hoe je met water en stroom omgaat. Stroom en water is namelijk off-grid en niet altijd voorradig zoals in een ‘normaal huis’.

Voordelen

Je wordt er wel heel creatief van! Je bent blij als het regent na een hele droge periode en wanneer de zon weer langere uren schijnt. Je staat veel dichter bij de natuur en voelt je veel meer verbonden met de natuur. Je apprecieert dingen zoals regen veel meer. Je volgt de natuur veel beter. Ik kan je vertellen dat het in het voorjaar van de afgelopen 3 jaar extreem droog was en het in de afgelopen coronacrisis van de 2 maanden, maar 2 dagen heeft geregend (in Alkmaar). Als je niet offgrid woont en dus niet afhankelijk bent van de natuur, houd je jezelf er ook niet mee bezig, maar dan is die verbintenis ook weg.

Wat is tot nu toe jullie hoogte punt?

Buiten zijn, zitten en luisteren naar de vogels, de seizoenen volgen en leven van wat er is. Aan onze dochter, Lola, laten zien dat niet alles voorradig is. De kracht van simpel en ‘trager’ leven! Onze plannen na de Corona crisis? Genieten van ons huisje, natuur en elkaar. Weer en meer gaan kamperen. Proberen om nog meer zelfvoorzienend te zijn, door nog meer eten te verbouwen in onze moestuin. Eigenlijk niet veel andere plannen als voor de crisis.

Wat kost deze levensstijl ongeveer per maand en waar bestaan ze uit?

waterfiltersysteem Tiny thuis

Wij hebben geïnvesteerd in offgrid apparatuur, zoals zonnepanelen, accu’s, waterfiltersysteem, composttoilet, rocketstove. Dit waren best grote investeringen, maar zorgen er wel voor dat we per maand bijna geen kosten hebben.

Onze kosten zijn:

  • Hout voor de rocketstove
  • Waterschapsbelasting, betalen we nog wel, omdat het onderhoud van de dijken ect. Hier ook bij zitten.
  • Verzekeringen voor het huis
  • Stroom, krijgen we geen rekening meer van. Heel leuk als je de zoveelste verkoper van een energiemaatschappij kunt vertellen dat je ze niet nodig hebt.

Het kosten plaatje per maand scheelt hier soms wel. Zo zijn de kosten in de winter bijvoorbeeld hoger, in verband met het hout verbruik en het gebruiken van een gasfles voor het koken op stroom. Dit kan namelijk niet in de winter. Alles wat verwarmt, wordt, vraagt veel stroom en in de winter is dat schaars. Elke Watt telt, maar in de zomer is er een overvloed aan Watt, dus dan wordt er elektrisch (kookplaatje) gekookt.

Als je een advies mocht geven aan toekomstige off-grid bewoners, wat zou dat dan zijn?

Je kunt veel afkijken van andere mensen hoe zij offgrid leven. Toch is iedereen er anders in en doet iedereen het op zijn eigen manier. Dus neem het niet vlekkeloos over van iemand. Dit kan voor jou als offgrid beginnend persoon niet werken. Je kunt een gezin, die offgrid woont, niet vergelijken met een single persoon die offgrid woont.

Offgrid leven gaat niet vanaf de eerste dag vlekkeloos. Het is iets wat je moet leren en veel geduld voor moet hebben, maar het is het mooiste gevoel wat er is. Blij zijn met regen, blij zijn met zon (het leven is simpeler) en voor wat voor veel mensen vanzelfsprekend is, moet jij als offgrid wonend persoon, veel harder (fysiek) ervoor werken. Je bent van 1 ding afhankelijk en dat is de natuur. Niet van 100 instanties die je het goedkoopste en beste contract willen aansmeren (waar je eigenlijk op het einde van de rit ook hard voor moet werken).

Waar kun je Tiny thuis op vinden?

Benieuwd naar meer offgrid ervaringen? Neem dan een kijkje bij onze andere blogs van offgrid bewoners ?

Vrijbuiters in het buitenland: Jenny, Aschwin en Marlo

Vrijbuiters in het buitenland: Julie en Farzan

Vrijbuiters in het buitenland: Ron en Matty wonen al 2 jaar op een zeilboot

Geef een reactie