Vrijbuiters in het buitenland: Ron en Matty wonen al 2 jaar op een zeilboot

In de rubriek Vrijbuiters in het buitenland spreken we iedere maand een vrijbuiter die de oversteek heeft gewaagd. We stellen deze vrijbuiters vragen om erachter te komen:

  • Wie deze mensen zijn;
  • Waarom ze hun keuze hebben gemaakt;
  • Hoe hun dagelijks leven eruit ziet;
  • Wat dat dan kost.

Deze maand bijten Matty en Ron de spits af. Zij vertellen je meer over hoe het is om te leven op een zeilboot, op en rond de Middellandse Zee. 

Wie zijn jullie, waar wonen jullie en waarom wonen jullie zo?

vrijbuiters in het buitenland boot ron en matty

Wij zijn Ron, Matty en Captain Jack (onze in Griekenland geadopteerde Jack Russel). We wonen nu bijna twee jaar op een kleine zeilboot. Twee jaar geleden zijn we vertrokken met de Janna, een Cornish Crabber van slechts 7 meter lengte en zonder basale voorzieningen, zoals toilet, stromend water, koelkast en stahoogte.

Hiermee zijn we grotendeels over zee van Nederland naar Griekenland gevaren, een volgens sommigen onmogelijke opgave. Sinds een maand zijn we de trotse eigenaren van Coco, onze nieuwe zeilboot van 9,5 meter lengte. Nog steeds niet heel groot, maar wél met een aantal basisvoorzieningen en dat maakt het leven wat makkelijker. Voor ons voelt een koelkast inmiddels als echte luxe.

Wonen op een boot is avontuurlijk en geeft veel vrijheid. Waarom zou je werken als je geld hebt?  Beter eerst genieten van het leven en als het geld op is, zien we weer verder. Veel mensen denken dat dit alleen voor de hele rijken is weggelegd, maar niets is minder waar.  Je moet alleen wel accepteren dat je een aantal zekerheden opgeeft, zoals je financiële zekerheden, je huis, je werk, je sociale netwerk, etc.

Wanneer hebben jullie deze stap gezet en waarom toen?

April 2017 zijn we uit Nederland vertrokken. Het plan is ontstaan toen we in 2015 vier maanden met de Crabber naar de Oostzee zijn geweest en we erachter kwamen dat je hier best op kon wonen. Het is weliswaar klein en spartaans, maar de wereld is je huis en je hebt alle tijd.

Het leven op een boot is langzaam leven. We hebben geen last meer van de ‘ratrace’. Daarnaast hebben we van dichtbij meegemaakt hoe het leven ook ineens afgelopen kan zijn. Dat maakt het nemen van zo’n beslissing misschien makkelijker, zo merken we ook aan andere vrijbuiters die we onderweg tegenkomen.

Waar zijn jullie het meest trots op?

Trots zijn we vooral dat we de stap hebben gezet ondanks alle twijfels en onzekerheden die erbij komen kijken. We hebben ons huis met al onze spullen verkocht en/of weggegeven, onze vaste banen opgezegd en we moesten ons uitschrijven uit Nederland.

We leven nu van de opbrengsten van ons huis, bouwen geen AOW en pensioen meer op, dus onze financiële toekomst op de lange termijn is onzeker. Maar: wie dan leeft, wie dan zorgt.

Wat vinden jullie de grootste uitdaging van deze levensstijl en waarom?

Het aangaan van het avontuur is waarschijnlijk de grootste uitdaging. We zijn op elkaar aangewezen om er elke dag iets moois van te maken. We leven met de dag op het ritme van de zon. Zelden zetten we een wekker, maar zijn altijd vroeg op. We hebben geen opgelegd ritme meer van een vaste baan en een eigen huis, maar moeten het leven zelf zin geven.

Onze levensstijl vraagt de nodige creativiteit en flexibiliteit. Het avontuur brengt soms hele mooie dingen op je pad, maar soms ook problemen waar je niet op zit te wachten en die we zelf moeten oplossen in een vreemd land en met minimale middelen. Dat kan motorpech zijn, maar ook middenin de nacht uit een idyllische ankerbaai verjaagd worden, omdat de wind naar de verkeerde richting is gedraaid.

Hoe ziet een “normale” dag in jullie leven eruit?

We staan vroeg op om met de hond te wandelen en koffie te drinken. Daarna doen we de dingen die moeten of mogen: poetsen, boodschappen halen, klussen aan de boot, schrijven voor de website, boekje lezen, dingen uitzoeken etc.

Als we gaan varen, vertrekken we vroeg en zijn we vaak de hele dag onderweg. Een normale dag bestaat eigenlijk niet. Plannen veranderen steeds, ook onderweg nog. Leven op een boot ziet er iedere dag ook letterlijk anders uit. We liggen steeds op nieuwe plekken, vaak midden in de natuur, in prachtige baaien of met weidse uitzichten en zijn altijd buiten.

Dagelijkse dingen kosten meer tijd dan normaal, want op elke plek moet je opnieuw uitvinden waar je eten en drinken kunt krijgen, wie je buren zijn, of je ligplek veilig is en ook blijft als de wind draait, waar je de was doet en hoe etc.

We komen veel mensen tegen van over de hele wereld. Het zijn vaak spontane ontmoetingen op straat of tijdens een wandeling op het strand. In Griekenland en  andere mediterrane landen zijn de mensen vaak erg vriendelijk en spontaan. Er is nog meer tijd voor elkaar, aandacht en behulpzaamheid dan we in Nederland gewend zijn.

Wat kost deze levensstijl ongeveer per maand en waar bestaan deze kosten uit (in grote lijnen)?

Leven op een bootje kun je zo duur maken als je zelf wilt en hangt heel erg af van het land waar je verblijft en hoe je dat doet. Wij maken momenteel in Griekenland zo’n €2000 per maand op inclusief alles.

De belangrijkste kostenposten zijn: eten en drinken, havengelden, onderhoud van de boot en verzekeringen. Als je nooit in een jachthaven of een taverne komt, kan het nog een stuk goedkoper.

Wat zijn jullie toekomstplannen?

We zien wel. We hebben geen plan en dat maakt het nou juist zo leuk. Zolang we het leuk vinden, varen we door. Misschien blijven we dit jaar nog in Griekenland, maar dat kan ook zomaar veranderen.

Met onze nieuwe boot zijn er weer nieuwe mogelijkheden, want daar kunnen we ook een oceaan mee oversteken. Dus wellicht varen we binnenkort wel naar Suriname…

Als iemand dit nou leest en denkt “vet, dat wil ik ook!” welke tip zouden jullie deze persoon dan willen meegeven?

Vooral doen. Je moet gewoon beginnen. Een boot kun je kopen in elke prijsklasse. Het begint al vanaf een paar duizend euro. Hoe goedkoper de boot, hoe groter natuurlijk wel het klusproject dat erbij hoort.

Hetzelfde geldt voor je kosten van levensonderhoud onderweg. Je kunt dit voor een groot deel zelf beïnvloeden. Laat je niet tegenhouden door onzekerheden en vragen waar geen antwoord op is, maar Leef! En vergeet niet: er is altijd een weg terug.

Via waar kunnen we jullie het beste volgen op jullie avontuur?

Onze avonturen zijn voor iedereen te volgen op https://ronenmatty.wordpress.com. We vinden het heel erg leuk als je onze site bezoekt en nog leuker als je er ook een reactie achterlaat!

2 gedachten over “Vrijbuiters in het buitenland: Ron en Matty wonen al 2 jaar op een zeilboot”

Geef een reactie