Vrijbuiters in het buitenland: Julie en Farzan

In de rubriek Vrijbuiters in het buitenland spreken we iedere maand een vrijbuiter die de oversteek heeft gewaagd. We stellen deze vrijbuiters vragen om erachter te komen:

  • Wie deze mensen zijn;
  • Waarom ze hun keuze hebben gemaakt;
  • Hoe hun dagelijks leven eruit ziet;
  • Wat dat dan kost.

Deze maand doen Julie en Farzan hun verhaal. Zij vertellen hoe het is om met hun bus Baloo door Europa te reizen.

Wie zijn jullie en wat is jullie avontuur in het buitenland?

Wij zijn Julie, Farzan en Baloo (onze Mercedes 609D uit ’88). Sinds 5 maanden reizen, wonen en werken we vanuit ons busje. We zijn vanuit Nederland door Frankrijk heen gereden om vervolgens 2 maanden door Portugal te reizen. Vanuit daar zijn we doorgereden naar Spanje, waar we op dit moment zijn. Toen we vertrokken hadden we helemaal geen plan en ook geen retourdatum.

Aangezien we beiden gek zijn op reizen en ontdekken, was het altijd al een droom om gewoon een keer zonder plan en tijdslimiet op reis te gaan. Maar aangezien we beiden geen kampeer ervaring hadden wisten we ook niet hoe het zou bevallen in realiteit. We stonden ervoor open om na een maand weer terug te keren of voor meerdere jaren op pad te gaan, zolang we gelukkig zijn met wat we aan het doen zijn.

Tot nu toe gaat alles beter dan we ooit hebben kunnen dromen, we komen op de mooiste plekken, hebben alle tijd om dingen te doen waar we gelukkig van worden (Meraki: “Doing something with soul, creativity or love – when you put something of yourself into what you’re doing, whatever it may be”). We komen nog dichterbij elkaar op relatiegebied, ontmoeten hele leuke en interessante mensen overal en het leukste van allemaal; elke dag is een verrassing.

Wanneer hebben jullie deze stap gezet en waarom toen?

We waren mid-2017 al aan het nadenken om samen een wereldreis te maken. Maar het leek ons leuk om een manier te vinden om wat langer op pad te kunnen. Op het internet zag je weleens van die droom foto’s voorbijkomen van koppels in hun omgebouwde busjes met de mooiste natuur achtergronden.

Ineens kwam van alles op ons pad waardoor we er steeds meer van overtuigd raakten dat zo een busje echt de ideale oplossing is voor ons. Eind 2017 hebben we Baloo gevonden, nog in zijn volledige legerkleur en ambulance inrichting vanbinnen. Zonder enige kluservaring zijn we begonnen met het ombouwen, gelukkig kregen we veel hulp van Farzan’s vader. Een jaar later, in januari 2019 waren we klaar om te vertrekken.

In de tussentijd hebben we onze meeste bezittingen verkocht of weggeven. Toen we vertrokken hadden we geen huis, vaste baan of onnodige spullen meer. Dit voelde heerlijk, alles wat we bezitten past in zo een kleine ruimte. We hebben wel heel bewust gekozen om op een hoogtepunt van ons leven te vertrekken op het gebied van gelukkig zijn: We wisten beiden goed waar we gelukkig van worden in ons leven en konden dit ook toepassen in Amsterdam. Het leek ons daarom een goed moment om die energie te gebruiken om daarmee meer van de wereld te ontdekken.

Wat is tot nu toe het hoogtepunt van jullie avontuur?

Dat is een lastige vraag om te beantwoorden. Het feit dat elke dag een nieuw avontuur is, is voor ons misschien wel het mooiste van deze reis. Ook was de dag van vertrek uit Nederland, dat het harde werken zich eindelijk had beloond in het wegrijden, was ook zeker een magisch moment van de reis.

Voor we vertrokken maakten veel mensen voor de grap (of deels serieus, je weet het maar nooit 😉 ) de opmerking dat als je met z’n tweeën zolang in zo een kleine ruimte moet leven waarschijnlijk helemaal gek kan worden van elkaar en misschien wel een stuk eerder thuis kan komen dan verwacht.

We zouden als een ander hoogtepunt kunnen benoemen hoe blij we zijn met hoe dat zich heeft uitgepakt tijdens onze reis. Natuurlijk kom je elkaar veel sneller tegen, maar we realiseren ook veel meer hoe sterk onze band is en het heeft ons alleen maar nog dichter bij elkaar gebracht.

Wat is de grootste uitdaging (geweest) en waarom?

De eerste grote uitdaging was het ombouwen. We hadden ten eerste geen klus ervaring en ook het inkopen van het bouw materiaal was lastig. We wilden graag dingen die er esthetisch mooi uitzagen, betaalbaar waren binnen ons budget maar hierbij kwam er ook nog bij dat het niet veel mocht wegen. Daarom hebben we soms dagen onderzoek moeten doen voor 1 aankoop. Maar ook hier kom je erachter dat het een leerproces is, als je blijft doorzetten kom je er altijd wel.

Een andere uitdaging was het veranderen van de mindset in het begin. Dit leven heeft een hele andere snelheid dan het leven in Amsterdam, waar je dagen vaak volgepland waren en je altijd snel van het een naar het ander kon.

In het begin moesten we wennen aan het leren loslaten van het ‘moeten’. Het was een grote shift maar we worden er steeds beter in. Alles gaat langzamer en dat is oke, zodra je eraan went is het zelfs vele malen lekkerder om zo bewust en langzaam van elk moment van de dag te genieten dan 10 dingen doen maar allemaal te gehaast om echt realiseren wat voor moois elk moment met zich mee kan brengen.

Hoe ziet een normale dag in jullie leven eruit?

Dit varieert heel sterk. Maar wat bijna altijd terugkomt is dat we elke dag veel tijd besteden aan het koken van de lekkerste maaltijden. Hier nemen we echt alle tijd voor, dit is namelijk een van onze grootste passies.

Vaak nemen we ook de tijd in de ochtend om rustig wakker te worden, te mediteren en eerst een lekker koffietje doen en gewoon genieten van elkaars aanwezigheid en de mooie uitzichten die we hebben. En sommige dagen nemen we daarna lekker tijd om te ontspannen in de natuur of bezoeken we mooie steden en andere dagen gaan we naar koffiezaakjes om te werken aan onze projecten.

Farzan werkt vanuit zijn laptop en maakt websites en geeft advies aan startende ondernemers. En ik ben als yoga-lerares op zoek naar ruimtes waar ik ook lessen kan geven en tegelijkertijd ontwerp ik ook mijn eigen handgemaakte sieraden, om dit onderweg ook te kunnen verkopen en in de toekomst op onze webshop.

Maar op het moment zijn we ook bezig met het ontwikkelen van onze eigen Meraki workshops, waarbij we onze krachten kunnen bundelen. Hiermee willen binnenkort onderweg dag-retreats organiseren, met yoga lessen en happiness-workshops (gebaseerd op mindfulness, neurowetenschappen en emotionele intelligentie), inclusief de lekkerste en gezonde verse maaltijden.

Dit is het doel voor ons voorlopig, om onze volledige passie in een project te kunnen stoppen waar we ook onze inkomen mee kunnen verdienen. Dat kunnen we reizend blijven doen, maar ook als we besluiten om weer in een huis zonder wielen te gaan wonen.

Hiernaast zijn we nog een klein projectje aan het opzetten: Mindful Coffee. We willen dan op sommige dagen op leuke plekken gaan staan met een doorstroom van mensen, waar we een tafel en stoelen voor ons busje gaan zetten met een krijtbord waar alles staat uitgelegd. Mensen mogen komen zitten en op donatie basis een lekkere barista koffie bestellen. Aangezien we geen electrische koffieapparaten hebben, wordt elke koffie met de hand gemaakt, wat zeker een paar minuten kan duren.

In de tussentijd nodigen we mensen uit om lekker een gezellig bewustzijn/mindful momentje te nemen. Hiervoor hebben we zelf leuke kaarten ontwikkelt met vragen, die ze aan zichzelf kunnen vragen, aan degene met wie ze zijn of aan een onbekend iemand die ernaast zit. De vragen zijn vaak simpele dingen, die wel kunnen leiden tot de leukste gesprekken. Zoals bijvoorbeeld “wanneer was de laatste keer dat je moest huilen van het lachen?” of “wat maakt jou echt gelukkig?”. Ook is dit een moment voor mensen om even uit alle ‘gehaastheid’ van het dagelijkse leven te kunnen ontsnappen en de kracht van het ‘zijn in het nu’ te kunnen ervaren.Wat kost deze levensstijl ongeveer per maand en waar bestaan deze kosten uit?

Het mooie aan zo een reis is dat het zoveel kan kosten als je zelf wilt. Een van de grootste kosten die we hebben is het tanken. Maar als je wat langer op dezelfde plek bent heb je die kosten eigenlijk ook niet.

We hebben tot nu toe geen dag geld betaald aan een betaalde camper-spot en staan bijna elke dag op een plek waar we in Nederland alleen maar van konden dromen. Tegenwoordig is het ook heel makkelijk om overal op de wereld de mooiste gratis spots te vinden, vooral met een app zoals Park4Night. Ook kan je daar alle punten vinden waar je gratis water kan vullen of gratis douches kan vinden.

Dus over het algemeen zijn de grootste kostenposten voor ons: diesel, boodschappen, autoverzekering en belastingen. Aangezien eten onze grootste passie kunnen we het niet weerstaan om in de leuke steden uit eten te gaan, maar als je dat niet zou doen kom je per maand uit op ongeveer 500-800euro aan vaste kosten.

Als je zou willen zou je het zelfs redden met een paar honderd euro per maand aan vaste kosten. Dit zien we bij veel mensen die we tegenkomen, maar dan bespaar je wel echt op de boodschappen en het uitgebreide koken. Wel is het belangrijk om altijd een kleine reserve te hebben voor onvoorziene kosten, vooral als je verder wilt reizen. Zoals visum kosten, veerboot kosten en de aller minst leuke kosten; garage kosten als er iets stuk mocht gaan.

Wat zijn jullie toekomstplannen?

Voorlopig bevalt dit leven ons steeds meer en meer en zijn daarom ook nog niet van plan om te stoppen met reizen. We willen binnenkort via zuidoost Frankrijk doorrijden naar Italië. Daarvan uit willen we heel graag de kust ontdekken tussen Slovenië en Griekenland en alle landen ertussen.

Zodra we zover zijn, kijken we weer verder waar we dan zin in hebben. Het zou ook kunnen dat we halverwege al van plannen veranderen. Wat we wel heel graag willen is om onze eigen projecten te starten. Binnenkort willen we al kijken of we plekken kunnen vinden om het een aantal keer te laten proefdraaien, om aan de hand van de feedback het nog beter te kunnen uitwerken.

En verder dan dat kijken we nog niet echt. We hopen steeds leuke mensen tegen te komen, die ons weer inspireren met hun verhalen.

Als iemand dit nou leest en denkt: ‘vet, dat wil ik ook!’ welke tip zou je dan mee willen geven?

Het allerbelangrijkste als je ook zoiets zou willen doen is; gewoon doen! Zeg tegen jezelf ik ga dit doen! Als het dan eng voelt, zo een grote stap, of als je obstakels ziet (ook wij zijn door dat proces heen gegaan), focus je dan op alles wat je nodig hebt om je doel toch te bereiken.

Je hoeft niet volgende week te gaan vertrekken, maar zodra je dat besluit hebt genomen merk je dat opeens alles in het leven op je pad komt. Je begint je ideeën te bespreken en ineens bieden mensen precies aan wat je nodig hebt of kennen ze de juiste persoon die je verder kan helpen.  Alleen het feit al dat je met jezelf hebt afgesproken dat je je concreet dromen gaat waarmaken, geeft je een soort innerlijke energieboost die niet te beschrijven is.

Zodra je zo ver bent, raden we heel erg aan om genoeg ‘vanlife’ videos te bekijken op youtube en verhalen te lezen op blogs over hoe het ombouw proces gaat. Alle leuke en minder leuke praktische aspecten van dit leven en veel tips over hoe iedereen op zijn eigen manier al reizend een inkomen verdient.

Via waar kunnen we jullie het best volgen?

Op dit moment houden we alles van onze reis dagelijks bij via Instagram: @project_meraki_ , mocht je toevallig in de buurt zijn stuur ons dan een bericht om samen een lekker koffietje te doen!

Binnen een maand gaat onze site ook live. Daarin kan je onder andere alle praktische informatie vinden over ons ombouw proces. Hiermee willen we graag ons jaar aan onderzoek delen met andere mensen die ook een busje willen ombouwen. De site is nu nog niet live, maar het adres gaat worden : www.projectmeraki.nl

Geef een reactie