Wat is een micro woning?

Misschien heb je ooit wel eens van micro woningen gehoord? Dit zijn appartementen die heel klein en efficiënt zijn ingericht. Deze appartementen worden geen Tiny houses, maar micro woningen genoemd. Wil je weten wat een Tiny house is? Lees dan even ons artikel Wat is een Tiny house?

Een microwoning is een mini-woning, in de vorm van een klein appartement. Deze trend is afkomstig uit Japan, naar aanleiding van ruimtegebrek in de grootte steden. In dit artikel ga ik je meer vertellen over wat een microwoning nou eigenlijk is.

Wat maakt een micro woning anders in vergelijking met een klein appartement?

Micro woningen kenmerken zich door de efficiënte inrichting. Net zoals bij een Tiny house, wordt elke ruimte optimaal benut. We spreken van een micro woning, wanneer er bepaalde technieken, hacks of technologieën worden toegepast, om zo de ruimte zo goed mogelijk te benutten.

In vergelijking tot gewone (kleine)appartementen, zijn micro woningen dus veel efficiënter ingericht. Om de ruimte van een micro woning volledig te benutten, maakt men gebruik van verschillende technieken en hacks. Denk hierbij aan verschuifbare muren en multifunctionele apparaten, zoals een uitschuifbare of uitklapbare bank dat ook als bed gebruikt kan. Nog een ander verschil, is dat een appartement uit minimaal twee delen bestaat, namelijk een slaapkamer en een woonkamer.
Een micro woning bestaat meestal uit één ruimte. Vaak worden er scheidingswanden en/of roomdividers geplaatst, om privacy aan te geven of om de ruimtes van elkaar te scheiden.

Voor wie is een micro woning geschikt?

Een micro woning is niet voor iedereen geschikt om in te wonen. De oppervlakte van een micro appartement is vaak maar tussen de 20 en 50 vierkante meter, erg klein dus. De kleine woning is daarom niet ideaal voor grote gezinnen en oudere mensen. Omdat het appartement erg klein is zal er veel in en uit geklapt moeten worden. Denk hierbij aan het uitklappen van een keuken of woonkamer. Deze ruimtes zijn dan ook niet meer bruikbaar voor de andere gezinsleden. Ook is het uitklappen van bijvoorbeeld een bank, bed of eettafel niet altijd gemakkelijk. Dit kan best zwaar zijn en dat is voor de wat oudere mensen niet altijd handig.

Je zult misschien wel denken, voor wie zijn de micro woningen dan wel geschikt? De bewoners van micro woningen zijn mensen die graag actief wonen. De bewoners gebruiken de woning vaak puur om te slapen en brengen niet veel tijd door in de woning. In hun overige tijd zijn deze mensen vaak aan het werk, studeren ze of ondernemen ze andere (sociale) activiteiten.

Hieronder zijn een voorbeelden te zien van enkele micro appartementen of klik hier voor een leuke Youtube video van een micro woning!

Voorzieningen rondom de woningen

Een micro woning is vaak voorzien van een eigen keukenblok en badkamer. Ook zijn de voorzieningen rondom deze woningen erg belangrijk. Door de beperkte ruimte in de woning, is het lastig om een feest te houden of om met (grote) groepen mensen bij elkaar te zitten. Om deze reden worden er vaak extra voorzieningen aangebracht rondom de microwoningen. Denk hierbij aan een inpandig restaurant of winkel. Vaak bieden deze appartementencomplexen ook een stalling of pand, waar de bewoners hun fietsen en scooters kwijt kunnen. Microwoningen zijn meestal gebouwd in gedeelten van steden met voorzieningen in de buurt.

Prijstechnisch aantrekkelijk

Een micro woning heeft weinig vloeroppervlak en is daarom prijstechnisch erg aantrekkelijk. Zo is er de mogelijkheid om zelf een micro woning te laten bouwen of te kopen. In Waalwijk hebben ze een project opgezet en verkocht de gemeente enkele micro woningen voor €175.000. Deze woningen waren binnen een week verkocht! De gemeente laat in een nieuwsartikel weten dat zij meer van dit soort woningen willen bouwen naar de toekomst toe.

In de gemeente Amsterdam werd er al ingespeeld op de micro woning trend. Op dit moment is de gemeente bezig met het ontwikkelen van een concept, waar verschillende wooncomplexen worden gebouwd, die zijn voorzien van micro appartementen. SYNCHROON introduceert in samenwerking met Shift dit nieuwe woonconcept, genaamd: XS Deluxe. Zij bieden compacte en prettige appartementen aan met een flexibel interieur. Voor meer informatie kunt een kijkje nemen op hun site: https://www.xsdeluxe.nl/!

Naast dat je een micro woning kunt kopen, is het ook mogelijk om een micro woning te huren. In de grote steden is er steeds meer schaarste aan woningen. In Amsterdam komen er steeds meer gebouwen met micro appartementen voor een relatief lage huur. Change is een woning project dat is gericht op het bouwen van micro woningen. Deze appartementen zijn sinds half maart bewoond. De huur voor deze micro appartementen bedraagt €553 (kale huur). Voor het huren van een regulier appartement in de stad, betaal je vaak meer dan €1.000 per maand. Voor de andere steden, zoals Rotterdam, Den Haag, Eindhoven en Utrecht zijn er ook plannen, om dit soort projecten te realiseren.

2 gedachten over “Wat is een micro woning?”

  1. De in dit artikel genoemde woningen in Waalwijk zijn ontworpen door studio Driedubbel uit Drunen.

    De gemeente schreef in 2018 een prijsvraag uit voor de herbestemming van de naastgelegen gymzaal en naast het ontwerp voor die herbestemming heeft studio Driedubbel op eigen initiatief 4 microwoningen op het naastgelegen terrein toegevoegd. Deze waren inderdaad binnen een week verkocht.

    We zijn nu dan ook druk bezig om er meer gebouwd te gaan krijgen, ook buiten de gemeente Waalwijk. Daarvoor zijn we op zoek naar enthousiaste en betrouwbare partijen om mee samen te werken!

Geef een reactie