Wat kost een tiny house en hoe financier ik dit?

Tiny houses worden steeds populairder. Er komen steeds meer projecten voor Tiny House dorpen, zoals in Hengelo en Almere. Je kunt zelfs workshops volgen op de Tiny House Jamboree.

Nu de vraag naar tiny-houses stijgt zien we steeds meer vragen als, hoeveel kost zo’n tiny house en kan ik dit betalen?

Om deze vragen zo goed mogelijk te beantwoorden behandel ik In dit artikel de volgende onderwerpen:

 • Wat zijn de kosten van een tiny house?
 • Zelf bouwen of kant en klaar model?
 • 3 manieren om aan geld te komen voor je eigen tiny house.
 • De voor en nadelen van deze financieringsmethodes.

Wat zijn de kosten van een Tiny House?Huisje in het bos

Natuurlijk moet je eerst weten hoeveel je tiny house gaat kosten. Prijzen van Tiny houses variëren tussen de 0 en 100.000 euro (exclusief grond). Waar je voor 0 euro een Tiny house bouwt van afvalmateriaal en voor 100.000 euro een superluxe kant en klaar model hebt.

Je hebt al een kant en klaar model vanaf ongeveer 30.000 euro in Nederland. Zelfbouwers komen vaak uit tussen de 10.000 en 25.000 euro. Maar dit is volledig afhankelijk van je eigen wensen.

Het bouwen van een tiny house kost geld of tijd. Of een beetje van beide.

Mensen die een kant en klare variant kopen investeren dus relatief weinig tijd, maar meer geld.

En mensen die zelf gaan bouwen investeren veel tijd, maar besparen op het financiële vlak.

Als je dus graag in een tiny-house wilt wonen. Denk er dan goed overna welke investering jij wilt maken. Ben je handig en wil je een half jaar (of langer) bouwen aan je eigen huis. Een unieke ervaring. Of hou je helemaal niet van bouwen en besteed je dit liever uit aan een derde partij.

Tiny house voor €1000

De kosten van een tiny house kun je laag houden door vooral veel gebruik te maken van gerecyclede materialen.

De meeste tiny house bouwers kiezen er meestal voor om gebruik te maken van tweedehands, gratis of gevonden spullen zoals deuren of ramen (om extra kosten te voorkomen). Er zijn zelfs mensen die het met een budget van €1000,- hebben gedaan, dus het is zeker wel mogelijk! Het kost je alleen wel meer tijd.

De volgende dingen kun je vinden of gratis ophalen bij bijvoorbeeld bedrijven of mensen thuis:

 • Houten pallets
 • Ander soort hout
 • Multiplex platen
 • Ramen
 • Deuren
 • Meubels

Er zijn best veel mensen die spullen weggeven omdat ze er zo snel mogelijk van af willen zijn. Dit zie je vooral voorkomen op marktplaats of op Facebook in weggeef groepen. Soms geven mensen complete bankstellen weg en soms slechts een tafel of stoel.

Om het zo goedkoop mogelijk te houden, raad ik je zeker aan om een kijkje te nemen in deze online groepen.

TIP: Zoek op marktplaats.nl naar “gratis”. Stel het zoekgebied in naar maximaal 20 kilometer en kijk wat mensen allemaal gratis weggeven bij jou in de buurt.

Kant-en-klare tiny house

tiny house nomadHet is ook mogelijk om kant-en-klare bouwpakketten te kopen, zoals de Nomad van Millhome , Dit Tiny House wordt Casco op wielen geleverd. De Millhome huisjes worden gemaakt van sandwichpanelen uit duurzaam beheerde bossen.

Bij Millhome is het mogelijk om mee te ontwerpen aan je huisje, zo kun je het huisje naar je eigen smaak laten maken. Door de kant-en-klare bouwpakketten die je krijgt, kun je heel makkelijk je eigen tiny house zelf bouwen.

Als je er voor kiest om een kant- en klare tiny house te kopen, dan kunnen de kosten oplopen van €25.000 tot €100.000. Deze kosten zijn exclusief de kosten van de grond die je moet kopen. De totale kosten zijn uiteindelijk helemaal afhankelijk van jouw eigen wensen.

Kan ik een Hypotheek Afsluiten voor mijn Tiny House?

Niet iedereen heeft voldoende spaargeld om een kant-en-klaar huisje te kopen en niet iedereen is in staat om te sparen voor een tiny home. De eerste vraag die in je op zal komen is of je een hypotheek kunt krijgen voor je tiny house.

Waaraan moet ik voldoen?

Er zijn een hoop eisen waar je aan moet voldoen om een hypotheek te kunnen krijgen. Er zijn niet veel banken die hieraan mee willen doen en daarom is een hypotheek afsluiten erg lastig. Reguliere hypotheekverstrekkers stellen veel eisen aan een woning voor ze een hypotheek verstrekken..

Eén van de eisen is dat je toestemming nodig hebt voor het bouwen van een tiny house op de uitgekozen grond, ook moet het huisje vast staan aan de grond (niet verplaatsbaar) en heb je een omgevingsvergunning nodig. Je huisje moet van steen gemaakt worden, net zoals bij een normaal huis. Tenslotte moet je je kunnen inschrijven in het BRP op dat adres.

Niet heel toepasbaar op een tiny house op wielen dus :(.

Als het grondstuk van jezelf is, dan is het natuurlijk iets simpeler en hoef je alleen voor een omgevingsvergunning te zorgen en moet je je kunnen inschrijven in het BRP op dat adres.

Alternatieven voor financiering

Ook al voldoe je aan al deze eisen, een hypotheek kan alsnog niet gegarandeerd worden. Niet getreurd, er zijn nog genoeg andere mogelijkheden om je tiny house te financieren.

Mill Home bijvoorbeeld, biedt kant-en-klare tiny houses aan en deze huisjes worden gezien als onroerend goed. Hierdoor is het mogelijk om het huisje te plaatsen op iedere kavel met een woonbestemming. Hierdoor kan er een hypotheekaanvraag gedaan worden, omdat het als onroerend goed wordt gezien.

De huisjes van Mill Home zijn duurzaam en energie neutraal. In een samenwerking met de Rabobank bieden zij een Groenhypotheek aan. Deze hypotheek is speciaal voor milieuvriendelijke en duurzame nieuwbouwwoningen. Als jouw tiny house op een fundering staat, kun je in aanmerking komen. Zo heb je op een laagdrempelige manier, financiering voor je tiny house. Lees hier meer over de Groenhypotheek van de Rabobank.

Vergelijk je liever eerst hypotheken? Neem dan eens een kijkje bij het Nationaalbespaarcentrum. Deze partij vergelijkt 600 hypotheken en belooft de goedkoopste rente. Zeker interessant om even te vergelijken dus ;).

Lening aanvragen

Veel mensen kiezen ervoor om een lening aan te vragen voor hun tiny house. Meerdere TH bewoners sluiten een lening af bij vrienden of familie, deze persoon krijgt dan meer rente dan op de spaarrekening en jij hebt direct geld voor je huis. De jaarlijkse rente bij een lening tussen familie leden is vaak tussen de 3-6%.

Het familielid moet rente vragen. Als er geen rente wordt gevraagd of deze is te laag wordt het niet gezien als een investering maar als een schenking en moet je schenkingsbelasting betalen.

Onder bepaalde voorwaarden is de rente van een lening aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Dus dan maakt de hoogte van de rente eigenlijk niet veel uit.

Als je niet kan lenen bij familie, kun je ook in zee gaan met een bank of bedrijf. De rente ligt hier gemiddeld tussen de 5-9%. Je kunt hierbij kiezen tussen een persoonlijke lening of een doorlopend krediet.

Voorbeelden van bedrijven waarbij je een lening kunt afsluiten zijn: De Leningmakelaar Bij de Leningmakelaar zie je gelijk je maandbedrag.

Ik raad je sowieso aan om de rentetarieven van verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken ;).

Lening vs hypotheek voor tiny house

De rente op een hypotheek is tussen de 1-3%. Een stuk lager dus dan 3-9% rente van een lening. Hypotheken lopen alleen over 30 jaar en een lening wordt vaak in 5 en maximaal 10 jaar afbetaald.

Omdat het aanschaf bedrag van een tiny house (vaak) vele malen lager ligt dan bij een gewone woning, betaal je in totaal minder rente met een lening en is je woning na 5 jaar volledig afbetaald.

Met een hypotheek krijg je wel een lager rentepercentage, maar je betaald ruim 30 jaar rente over een veel hoger bedrag. Het rentebedrag ligt dus een stuk hoger.

Persoonlijke lening

Als je van te voren weet hoeveel je tiny house gaat kosten, kun je het beste kiezen voor een persoonlijke lening. Bij een persoonlijke lening, leen je een vast bedrag en los je het in een vaste looptijd af tegen een vaste rente. Vooraf wordt de rente en de looptijd vastgesteld, daarom heb je een vast bedrag en een vaste rente. Hierdoor heb je meer zekerheid en een goed inzicht over de kosten.

Een persoonlijke lening voor je tiny house kun je o.a. hier afsluiten.

Doorlopend krediet

Als je vooraf nog niet weet hoeveel je tiny house gaat kosten, dan is het verstandig om een doorlopend krediet te kiezen. Bij een doorlopend krediet mag je onbeperkt opnemen en aflossen tot een limiet die je van te voren vastgesteld hebt. Dit is voordelig, omdat je alleen rente betaalt over het opgenomen deel. Je lost het deel maandelijks af en je kunt het weer opnemen wanneer het nodig is. Hier zit geen einddatum aan vast.

De rente voor een doorlopend krediet ligt vaak wel een stuk hoger dan bij een persoonlijke lening..

Financieren met een crowdfunding

Kun je niet terecht bij een familielid of vriend, wil de bank je geen geld lenen omdat je inkomsten te laag of onstabiel zijn? Dan blijft er nog één optie over, Crowdfunding!

Veel mensen zijn je al voor geweest. Als je twijfelt of een crowdfunding wel de juiste manier is, hou dan in je achterhoofd dat je:

 1. Duurzamer, goedkoper en milieuvriendelijker leeft.
 2. Je ecologische voetafdruk verkleint.
 3. Je veel bewuster leeft.
 4. Je minder afval produceert.

Als je een tiny house bouwt, ben je bezig met de wereld een mooiere plek te maken. Voel je dus niet bezwaard om geld te lenen van anderen met behulp van crowdfunding. Ze krijgen meer rente dan op de spaarrekening en helpen de wereld een stukje mooier te maken ;).

Een veelvoorkomend misverstand over crowdfunding is dat mensen jou het geld schenken. Er zijn wel crowdfund die werken met donaties, maar deze worden veel gebruikt voor goede doelen, mensen die ziek zijn en een laatste wens hebben etc.

Je Tiny house financieren met crowdfund donaties is zo goed als onmogelijk. Je moet een erg goed verhaal of idee hebben wil je dit voor elkaar krijgen.

Waar kan ik een crowdfunding starten?

Er zijn verschillende websites die financiering door crowdfunding mogelijk maken. Er is er alleen maar één partij die financiering bied voor particulieren. Dit is: geldvoorelkaar.nl, het grootste crowdfunding platform in Nederland. Via deze website kunnen zowel ondernemers als particulieren een lening laten crowdfunden.

Via hier is het mogelijk om voor jouw tiny house financiering te vinden. De rente ligt gemiddeld tussen de 6-12% afhankelijk van het risico wat de investeerder loopt. Meestal is het dus voordeliger om een persoonlijke lening af te sluiten bij familie of een leningverstrekker.

Maar als je geen (vermogende) familie of vrienden hebt die je het geld kunnen lenen en je inkomen is ook niet toereikend. Dan is crowdfunding de way to go. Je moet toch ergens wonen ;).

Bij een crowndfunding wordt er dus een financiële tegen presentatie verwacht en heb je met meerdere geldverstrekkers te maken. Dit heeft zo zijn voor- en nadelen. Zo krijg je met een goed plan relatief makkelijk een lening rond. Op een spaarrekening zit nauwelijks rente dus ook voor investeerders is het interessant om jou te helpen met je realiseren van je droom.

Wit huisje

Conclusie

De bedragen van een tiny house liggen van €1.000,- tot ongeveer €100.000,-. Het is maar net hoe gek je het wilt maken. Er zijn verschillende manieren om dit te betalen, zoals met een hypotheek, lening of crowdfunding. Er is dus altijd een mogelijkheid voor jou.

Tenslotte wil ik je nog een klein stukje advies meegeven. Denk goed na over of je echt een tiny house wilt, huur eens tiny-house voor een weekend op Airbnb. Je weet pas echt of het wat voor je is als je er ook een tijdje zelf in hebt gezeten.

2 gedachten over “Wat kost een tiny house en hoe financier ik dit?”

 1. Euhh makker. Wat betreft een hypotheek. Die kan je tegenwoordig bij vrijwel iedere hypotheek verstrekker versneld afbetalen.

Geef een reactie