Wonen in een camper, mag dat in Nederland?

Voor veel mensen is het een lang gekoesterde droom. Wonen en reizen in een camper. Steeds meer avonturiers trekken de stoute schoenen. Ze kiezen ervoor om buiten de gebaande paden te bewegen en permanent of semi-permanent met een camper op reis te gaan.

Maar welke haken ogen zitten aan wonen in een camper en mag dit wel volgens de wetgeving in Nederland?

In dit artikel beantwoorden we de volgende zaken:

  • Mag ik permanent wonen in een camper?
  • De drie meest voorkomende problemen bij wonen in een camper.
  • Camperverzekering afsluiten zonder inschrijfadres
  • Kan ik me uitschrijven bij de gemeente zonder een nieuw adres?
  • Kan ik me inschrijven op een adres maar er niet wonen?

Mag ik wonen in een camper?

leven in een camperOm het in één zin samen te vatten. Wonen in een camper mag in Nederland. In de praktijk is het alleen niet zo makkelijk. Het hele Nederlandse systeem is ingericht op huizenbezitters en huurders.  Dus voordat je alles goed geregeld hebt en kunt vertrekken met je camper zal er nog wel het één en ander geregeld moeten worden.

In dit artikel wil ik je precies de stappen laten zien die genomen dienen te worden. Ik beschrijf dus precies hoe je dient te handelen, als je alles volgens de regels doet. Veel mensen wonen nu in een camper en opereren in een grijs gebied. Ze hebben niet alles netjes gemeld bij de gemeente en/of verzekering.

Na grondig onderzoek en praten met verschillende mensen die in campers wonen ben ik tot de conclusie gekomen dat het zeker haalbaar is om binnen de Nederlandse wet 100% legaal in een camper te wonen. Er zijn alleen wel haken en ogen. Maar hierover later meer.

LET OP: Deze stappen zijn alleen voor mensen die meer dan 4 maanden per jaar in Nederland zijn. Reis je door Europa (of ergens anders) en verwacht je meer dan 8 van de 12 maanden per jaar weg te zijn? Lees dan “Bewijzen dat je minimaal 4 maand per jaar in Nederland bent”.

Eigen woning of briefadres

In de “Wet Basisregistratie Personen (Wet BRP)” Staan een paar spelregels waar iedere Nederlandse burger zich aan dient te houden. Zo moeten verschillende persoonlijke gegevens geregistreerd worden. Zoals:bpr regels

Bron: overheid.nl

Heb je een huurwoning of koopwoning die je wilt aanhouden? Of woon je officieel nog “thuis”. Dan hoef je verder niks te regelen. Zolang je regelmatig langs huis rijdt om de post openen of iemand hebt die dit voor je doet zit je goed.

Wil je je huur opzeggen, je woning verkopen of is het belastingtechnisch voordeliger (voor je ouders) als je uit huis gaat. Dan kun je gebruik maken van een briefadres.

De regels van een briefadres zijn als volgt:

  • U kunt een briefadres kiezen in heel Nederland. Het hoeft niet in de gemeente te zijn waar u woont. Het kan bijvoorbeeld het adres van een familielid, vriend of kennis zijn in een andere gemeente in Nederland
  • De bewoner van uw briefadres moet schriftelijk toestemming geven.
  • De bewoner van uw briefadres moet ervoor zorgen dat u uw post krijgt.
  • Uw briefadres moet een officieel adres zijn uit de Basisregistratie Personen (BRP). Dit mag dus geen postbus zijn.
  • Als u zelf geen briefadres kunt aanvragen, dan kunt u hiervoor een familielid of curator vragen. U moet diegene dan machtigen

Om een briefadres aan te vragen moet je zelf een afspraak maken bij je lokale gemeentehuis. Je dient een kopie van je eigen identiteitsbewijs mee te nemen maar ook van de bewoner van het briefadres.

briefadres nederland

Een briefadres is niet te verwarren met een inschrijf adres. Het zijn dan ook 2 totaal verschillende dingen. Als briefadres ben je alleen een ontvanger van post, meer niet.

Je hebt dus geen toeslagpartner en loopt niet het risico gekort te worden op toeslagen of meer gemeentelijke belasting te moeten betalen. Ook als de reiziger in de financiële problemen zou komen dan loop je geen (financieel) risico door het beschikbaar stellen van een briefadres.

De belastingdienst heeft dit telefonisch aan mij bevestigd.

Lees ook: 5 tiny house plattegronden voor inspiratie

De 3 grootste problemen bij het langdurig willen wonen in een camper

De meeste problemen met langdurig willen wonen in een camper hebben te maken met een briefadres en het bewijzen dat je in Nederland bent. Als je ergens ingeschreven staat zullen toeslagen, belastingen en verzekeringen geen probleem vormen. Met een briefadres is dit net even anders.

Je hebt je woning verkocht, je huurt stopgezet of bent uit huis gegaan. Je beschikt ieder geval niet meer over een inschrijf adres en bent nu aangewezen op een briefadres. Dit heb je kunnen regelen met vrienden. Maar dan begint de ellende.

1. Verzekeringen

Veel verzekeringen vragen om een woonadres. Zelf ben ik verzekerd bij Unive en ik heb ze gebeld om te vragen naar de mogelijkheden. Univé zou mij niet kunnen verzekeren zonder geldig woonadres. Geen camperverzekering en ook geen zorgverzekering.

Mocht ik permanent op een camping in een chaletje gaan wonen en een briefadres hebben bij een vriend. Dan was dit geen probleem. Ik ontvang dan mijn post op het briefadres doen en kan mijn woonadres (het chaletje) opgeven bij Unive.

Officieel doen ze dit niet maar de vrouw aan de telefoon liet aardig doorschemeren dat er “mogelijkheden” waren en dat dit in de praktijk wel gebeurd.

Maar als je wilt wonen in een camper heb je geen woonadres en waren er ook geen mogelijkheden bij Unive.

Camperverzekering afsluiten zonder inschrijfadres

nkc logo

Ik heb verschillende verzekeringen gebeld om te vragen naar de mogelijkheid om een camperverzekering af te sluiten op een briefadres. Na in gesprek te gaan met mensen in de Facebook groep “wonen op wielen” bleken de meesten verzekerd via de NKC.

Na contact gehad te hebben met de NKC bleek dat een inschrijfadres nodig is voor het afsluiten van de verzekering. Ze verzekeren ook alleen voor recreatie doeleinden (wel 365 dagen per jaar).

Je kunt dus een verzekering afsluiten bij de NKC terwijl je huis nog hebt. Daarna je huis opzeggen en in je camper gaan wonen. Maar in feite rij je dan onverzekerd rond. De verzekering is namelijk voor recreatiedoeleinden.

Ik heb nog geen verhalen gehoord van iemand die heeft moeten bewijzen aan een verzekering dat hij wel/niet in een camper woont maar als we het juridisch bekijken mag je met de NKC verzekering dus niet in een camper wonen. Alleen 365 dagen per jaar recreëren.

(Heb jij je camper verzekerd op een briefadres bij een andere verzekering? Laat dit dan weten in een reactie op dit blog. Met deze informatie kunnen we elkaar namelijk verder helpen en ik zal dit blog dan updaten)

Zorgverzekering afsluiten zonder inschrijfadres

Alle Nederlandse burgers zijn verplicht een zorgverzekering te hebben. Als je een zorgverzekering aanvraagt zijn verzekeringsmaatschappijen verplicht om je een basisverzekering te geven. Voor aanvullende verzekeringen mogen ze je wel weigeren of extra onderzoek doen.

De enige uitzondering op deze regel is als je in de afgelopen 5 jaar fraude hebt gepleegd of een betalingsachterstand bij de verzekeraar waar je nu een verzekering wilt afsluiten.

2.   Het vinden van een plek om te staan met je camper

staplaats voor wonen in een camperJe mag dan in Nederland er voor kiezen om in een camper te gaan wonen. Zomaar ergens gaan staan mag niet. Je zult dus gebruik moeten maken van camperplekken, campings en/of bij vrienden en familie moeten logeren. Wildkamperen (zo maar ergens gaan staan) is verboden in Nederland.

Voor camperplekken geld meestal een maximum van een X aantal dagen aaneengesloten. Via campercontact.com kun je veel (gratis) camperplaatsen in Nederland bekijken op de kaart. Hou er wel rekening mee dat deze plekken natuurlijk ook bezet kunnen zijn en dat je door moet rijden ;).

3.  Bewijzen dat je minimaal 4 maand per jaar in Nederland bent

Om ingeschreven te blijven in het Nederlandse BRP (Wet Burgerregistratie Personen). Moet je aan kunnen tonen dat je minimaal 4 maanden per jaar in Nederland bent. Als je ingeschreven staat in het BRP kun je aanspraak maken op toeslagen als zorgtoeslag, kinderbijslag, uitkeringen, je hebt recht op een zorgverzekering en andere voorzieningen aangeboden door de Nederlandse staat (direct of indirect).

Je kunt zelf geen Nederlandse camper bezitten zonder ingeschreven te zijn in het BRP (lastiggg).

Mocht er een onderzoek plaatsvinden of een verzekeringsmaatschappij bewijs willen zien dan kun je bewijzen dat je in Nederland verblijft door het overhandigen van afschriften, loonstrookjes, facturen (uit je bedrijf).

Als je meer dan 8 maanden per jaar in het buitenland bent. Dan ben je officieel verplicht om je uit te schrijven bij je gemeente en krijg je de status Geïmmigreerd. Je valt dan onder het RNI (registratie Niet ingezeten). Je hebt dan geen recht meer op toeslagen en de andere voorzieningen waar Nederlandse burgers recht op heeft. Ook krijg je per jaar in het buitenland 2% minder AOW tijdens je pensioen.

Ook kan je geen wegenbelasting meer betalen en kan je geen Nederlandse auto meer legaal bezitten.

Zou je ingeschreven blijven staan in het BRP terwijl je in het hele jaar in het buitenland bent. Dan kan de belastingdienst onderzoek doen naar je verblijfplaats. (Wat niet vaak gebeurd als je alles netjes betaald maar wel kan gebeuren).

Je kunt dan een boete krijgt van 325 euro en het risico lopen dat de gekregen toeslagen teruggevorderd worden. Vervolgens wordt je uitgeschreven uit het BRP en kom je in het RNI terecht. Je verliest dan dus alle rechten die je hebt al Nederlandse burger.

Zou je terugkomen in Nederland dan ben je verplicht om je binnen 5 dagen na aankomst weer in te schrijven in de BRP. Je behoud dus gewoon je BSN-nummer en je Nederlandse identiteit bij het RNI en terugkomen is geen probleem.

Uitzonderingen

Airbnb
Je kunt je huis tijdelijk verhuren via Airbnb

Mocht je een (koop)woning hebben die je wilt aanhouden terwijl je zelf woont in je camper en 8 maanden of meer in het buitenland bent. Dan is het mogelijk om uitzondering aan te vragen bij de belastingdienst om belastingplichtig te blijven in Nederland. Deze uitzondering wordt meestal wel afgegeven als er intentie is om terug te komen.

Mocht je niet belastingplichtig in Nederland willen blijven dan zul je je je huis moeten verkopen en emigreren. Het is dan onmogelijk om je huis te houden omdat hier onroerendgoedbelasting en gemeentelijke belastingen voor moet betalen. En dit kan niet als je niet ingeschreven staat in het BRP.

 

Conclusie

Als je in een camper wilt wonen dan kan dit in Nederland prima zolang je kunt aantonen dat je ook echt in Nederland verblijft.

Eén van de grootse uitdagingen is om een camperverzekering af te sluiten zonder woonadres. Nagenoeg alle verzekeringen doen hier moeilijk over. Alle camperaars die ik gesproken heb, hebben of een inschrijfadres (waar ze eigenlijk niet wonen) of ze sluiten eerst hun camperverzekering af en zeggen daarna hun woonadres op.

Dit lijkt een slim trucje maar ik raad je aan de polis goed door te nemen of je nog steeds verzekerd bent zonder geldig woonadres.

Mocht je meer dan 8 maanden naar het buitenland gaan dan kom je in een grijs gebied terecht.

Officieel zou je bij een Europa tour met je camper van meer dan 8 maanden in een jaar je moeten uitschrijven in Nederland. Je krijgt dan de status geïmmigreerd en bouwt geen AOW meer op. Krijgt geen kinderbijslag, uitkeringen of andere toeslagen meer.

Hierom kiezen veel mensen ervoor om zich ingeschreven te laten staan in Nederland of een verzoek in te dienen bij de belastingdienst om belastingplichtig te blijven. Dit verzoek wordt doorgaans goedgekeurd als er een duidelijke intentie is om terug te keren naar Nederland.

De meesten kiezen er bij een lange reis naar het buitenland echter voor om zich in te schrijven bij vrienden of familie. Vaak gaat dit gewoon goed als je alles netjes betaald, maar officieel mag het dus niet. Mocht de overheid erachter komen dan loop je de kans uitgeschreven te worden uit de BRP een boete te krijgen.

Ik hoop dat je wat aan mijn blog hebt gehad! Ik zou het erg leuk vinden als je een reactie achterlaat met wat je ervan vindt. Woon je al een camper en hebben jullie het anders geregeld? Dan hoor ik dit natuurlijk ook graag ;).

Lezersvragen naar aanleiding van dit blog

Naar aanleiding van dit blog kwamen er nog diverse vragen binnen die ik hier zo goed mogelijk probeer te beantwoorden.

Kan ik me uitschrijven bij de gemeente zonder een nieuw adres?

Als je op reis gaat met je camper en je vertrekt naar het buitenland kun je je zonder een nieuw adres (in het buitenland) uitschrijven bij je gemeente. Sommigen zullen er wel op vragen maar je bent niet verplicht om dit te geven. Sommige gemeentemedewerkers denken dat dit wel zo is maar dit is zeker niet het geval.

Kan ik me inschrijven op een adres maar er niet wonen?

Dit kun je doen. Maar officieel pleeg je dan wel fraude en loop je dus het risico in de problemen te komen.

Daarnaast zullen de kosten van de gemeentelijke belastingen etc. hoger uitvallen omdat het een meer Persoons huishouden is geworden. Tijdens het wonen in een camper is het handiger om je nergens in te schrijven en te kiezen voor een briefpost adres bij vrienden of familie.

Disclaimer

Ik heb talloze uren besteed aan research en heb (telefonisch)contact gehad met de belastingdienst, verzekeringsmaatschappijen en de gemeente om de inhoud van dit blog zo kloppend en sluitend mogelijk te krijgen. Dit maakt me echter geen jurist. De informatie in dit artikel is dus ook geen juridisch advies en ik raad iedereen aan contact op te nemen met zijn eigen verzekeringsmaatschappij en gemeente om de bovengenoemde informatie te bevestigen.

68 gedachten over “Wonen in een camper, mag dat in Nederland?”

  1. Goed artikel, wij zijn zelf dit jaar door het hele web van de Nederlandse bureaucratie gegaan, wat op zichzelf flink demotiverend is haha. Maar we kunnen het iedereen aanraden! We zijn net terug gekomen van 8 maanden reizen en filmen in Schotland. (Voor de geinteresseerden – Youtube: Leon and Miek)

    Bedankt voor het delen!

  2. Wij reizen rond in onze camper door Europa. Als we in Nederland zijn, verblijven we op op verschillende locaties bij vrienden, waaronder op ons briefadres. Wij hebben idd ook onze verzekering bij NKC en wij hebben absoluut de overtuiging dat wij in onze camper recreëren 🙂 Aankomende 4 maanden gaat hij de stalling in, omdat we in een wintersportgebied gaan verblijven en dat is met de camper toch een tikkeltje te koud. Op zich zou het wel tof zijn als daar wat minder spastisch over gedaan zou worden, want wat is wonen en wat is recreëren. Ik hou het er maar op dat zolang je het gevoel hebt op vakantie te zijn, dat je aan het recreëren bent 🙂 en in ons geval maken wij een rondreis, waar we na de winter weer mee verder willen, want rondreizen in een camper is fantastisch 🙂

  3. Thanks voor dit artikel! Dat van een zorgverzekering klopt alleen helaas niet helemaal… Een zorgverzekeraar checkt bij aanmelding wel of jij bent aangemeld in het BRP en als jij in geen enkele gemeente ingeschreven staat, kunnen zij jou niet aanmelden voor een verzekering, ook geen basisverzekering. Misschien even veranderen? Geen zorgverzekering hebben kan namelijk enorme boetes opleveren…

  4. Hallo, wij gaan maart beginnen met een camper te bouwen, van de week net de verzekering geregeld bij Avenco, verzekeren is geen probleem als je maar 1 x per jaar in Nederland bent.
    Postadres is oke.

  5. “Ook krijg je per jaar in het buitenland 2% minder AOW tijdens je pensioen.” Als je in nederland werkt of voor een nederlands bedrijf in het buitenland en je betaald loonbelasting in nl dan is dit niet van toepassing. Moet je wel werken natuurlijk

  6. PS wat voor 1 van mijn broers wel problemen geeft is het briefadres. Sommige gemeenten bedenken eigen regels die je niet terugvindt in de wet. De ene broer hoort weinig van zijn gemeente, de andere krijgt elke 6 maanden een strenge brief waarin men dreigt met uitschrijving en aanmaant om een woning te gaan huren.

  7. PS wat voor 1 van mijn broers wel problemen geeft is het briefadres. Sommige gemeenten bedenken eigen regels die je niet terugvindt in de wet. De ene broer hoort weinig van zijn gemeente, de andere krijgt elke 6 maanden een strenge brief waarin men dreigt met uitschrijving en aanmaant om een woning te gaan huren.

  8. ”Kan ik me inschrijven op een adres maar er niet wonen?
    Dit kun je doen. Maar officieel pleeg je dan wel fraude en loop je dus het risico in de problemen te komen.”

    Tenzij ik iets over het hoofd zie denk ik dat dit helemaal geen fraude is. Er zijn honderdduizenden studenten die bij hun ouders ingeschreven staan en op kamers wonen waar inschrijven niet mogelijk is.
    Er zijn ook mensen die bij hun ouders staan ingeschreven en leegstandbeheer aka ”antikraak” wonen met een full-time baan.

  9. Wat is dan je adres ?
    Ik heb het vroeger geprobeerd, de grond was een stuk wei.
    Maar daar met een camper gaan staan mocht toen niet.
    Ook niet met een stacaravan, ook niet met een grote tent.

  10. Mooi artikel,
    Dankjewel, het bevestigd mij alleen maar om inderdaad m’n woning op te zeggen, en me zoveel mogelijk aan de (aankomende) regeltjes te onttrekken

  11. Ik ben ook bezig en zeg binnenkort mijn huur op. Ik moet nog alles met verzekeringen enzo gaan regelen maar ik wilde ff waarschuwen hier en dan kan iedereen daar natuurlijk helemaal zelf mee doen wat ie wil. Ik heb het nog niet helemaal uitgezocht maar ik vermoed dat je, als je een camperverzekering afsluit onder bepaalde voorwaarden, zoals dat je ergens staat ingeschreven en je verandert daarna zelf een voorwaarde, zoals dat je je uitschrijft, je schade niet vergoed gaat krijgen. Zo werken verzekeringen nu eenmaal. Als je daarvoor kiest, prima maar als je denkt dat je met een slimmigheidje de verzekering te slim af bent, kun je lelijk de deksel op je neus krijgen bij schade.
    For your consideration

  12. Hallo Tessa

    Wij hebben de woning verkocht, nu een postadres, hier is alles nu aangekoppeld, pensioen, ziektekosten, verzekeringen.
    Dit had wel wat voeten in de aarde, de gemeente wilde maar voor 3 maanden toestaan, na een goed duidelijk gesprek is het onbeperkt.

  13. Mijn camperzekering (Camperverzekerd) heeft mij aangegeven dat ik max. een half jaar in mijn camper mag wonen. Zij willen dit vooraf weten en sluiten dit dan kort met de verzekeraar. In dit geval ASR. Wij willen in de camper wonen/verblijven met daarnaast een briefadres bij een familielid. Hierdoor hebben we ook een officiële inschrijving in de BRP. Wij willen in de camper wonen om de tijd tussen verkochte woning en gereedkomen nieuwe (nieuwbouw) woning te overbruggen.

  14. Ik heb jaren in een camper gewoond, en je stelt in je artikel dat je niet overal mag staan om te overnachten ofzo. Dit klopt niet. Je mag volgens Europese wetgeving, waarbij de camper gezien wordt als ‘home’ (en niet als recreatievoertuig), overal staan en parkeren. Ik heb het toen helemaal uitgezocht, maar het is nu een beetje roestig. Europese wetten gaan boven landelijke op plaatselijke. Als er een handhaver langskomt, en die zwaait met een APV, dan is dat ondergeschikt. Heb een aantal discussies gevoerd met ambtenaren, en ze duidelijk gemaakt dat ze een bon konden uitschrijven met de APV in de hand, maar dat er geen OvJ zich waagt aan het opleggen van de boete. Ik heb er ook een aantal gehad, en die zijn allemaal geseponeerd. ….mits je kunt aantonen of verklaard dat je in de camper woont.

  15. En officieel gezien plegen die dus fraude. Studenten op kamers zal wel loslopen. Als ze thuis ingeschreven staan krijgen ze studiefinanciering voor thuiswonenden, en dat is toch aanzienlijk minder, dus is thuis ingeschreven staan totaal niet interessant

  16. Een tip die ik kreeg van iemand die zelf nog wel in een Nederlandse camper rijdt: Koop je camper in Spanje.

    Daar zijn ze vaak voordeliger, kun je de auto als niet-ingezetene laten registreren op Spaans of Europees kenteken, en is het afsluiten van een verzekering ook geen enkel probleem. Bovendien vermijdt je dan de peperdure Nederlandse MRB.

    Voor mensen met een jongere camper kan het financieel behoorlijk interessant zijn om hem alsnog vanuit NL naar Spanje te exporteren en de overstap te maken.

    Las ook iemand die met een geschorste Nederlandse personenauto rijdt (dus hier geen MRB meer betaald), en in Spanje gewoon op haar NL kenteken een all-risk-verzekering af kon sluiten, al doen niet alle Spaanse verzekeraars dat!

    Maar ook in NL is meer mogelijk dan je denkt, als je maar zeurt. Mijn verzekering wilde mijn geschorste hobby-auto gewoon helemaal verzekerd houden, terwijl ik van mening was dat zij geen ongevalsrisico lopen en daar dus ook geen premie voor mogen heffen. Een paar goede gesprekken van mijn tussenpersoon hebben dat probleem opgelost. Mijn geschorste auto is verzekerd tegen alles, behalve ongevalsschade op de weg. Scheelt toch een behoorlijke slok op een borrel (ruim 35% van de jaarpremie)!

  17. Hoe heeft u dit voor elkaar kunnen krijgen dan?? mij lukt het namelijk niet langer dan 1,5 jaar en hebben gewoon verdere verlenging namelijk afgewezen waardoor ik zelfs geen briefadres meer heb momenteel en ben ondertussen al 2 maanden bezig om dit via een andere gemeente opnieuw te kunnen aanvragen.

  18. Andy , het blijft nog steeds fraude . Je woont er niet maar je hebt aangegeven van wel. Dus ja je ziet iets over het hoofd. Het blijft fraude ondanks dat er velen mee wegkomen

  19. Leo ,

    Welke gemeente is dit? Fijn om te horen want niet iedere gemeente is zo schappelijk. Onbeperkt klinkt goed maar kan ook ineens veranderen hoor. En dan?

  20. Per 1/1/2022 is het niet meer toegestaan om een maximum termijn te verbinden aan de afgifte van een briefadres. Dat weet nog bijna geen ambtenaar, dus het is wel het vermelden waard. Hoe je dus ook wilt wonen/leven, men moet je inschrijven. En als dat niet op een woonadres kan, dan moet het op een briefadres. Wel kunnen afspraken gemaakt worden over het periodiek evalueren van de (woon-)situatie en over het ophalen van de post. Maar die afspraken mogen niet leiden tot ongewenste uitschrijving.

  21. Geweldig artikel en geweldige reacties. Ik ben van plan om in een canper te gaan wonen en hoop mijn huur op te kunnen zeggen. Dankjulliewel allemaal voor de informatie!

  22. URVM Artikel 13
    Een ieder heeft het recht zich vrijelijk te verplaatsen en te vertoeven binnen de grenzen van elke Staat.

    Een ieder heeft het recht welk land ook, met inbegrip van het zijne, te verlaten en naar zijn land terug te keren.

    Aanvulling:
    In dit URVM artikel worden geen voorwaarden of verplichtingen genoemd waaraan je zou moeten voldoen om te mogen vertrekken of terug te keren in Nederland.
    Ook niet de termijn.

  23. Beste Leo!

    Mag ik je vragen waar dat goede gesprek over ging bij de gemeente om ze uiteindelijk zo ver te krijgen dat je onbeperkt een briefadres mag voeren?

    Groetjes Ferry.

  24. Het gaat er in Nederland vooral om dat je geen misbruik kunt maken van toeslagen of belastingen kunt ontduiken.
    Die eerste begrijp ik helemaal en is terecht. Die tweede begrijp ik helemaal niet.
    Wonen of recreëren in een camper of caravan is over het algemeen minder comfortabel dan wonen in een (koop)woning.
    Toch verwacht de Nederlandse overheid (en gemeenten) dat je volledige belasting afdraagt.
    Hierin is geen dienst-wederdienst merbaar.
    Dit is ook mijn allergrootste bezwaar tegen dit land.
    Natuurlijk kent dit land vele voordelen, echter maak ik hier geen gebruik van.
    Natuurlijk kun je het argument opwerpen dat dat een consequentie is van een sociale samenleving. Dat argument is tot op zekere hoogte terecht. Tot op zekere hoogte, wel te verstaan.
    Als je dan aangeeft dat ik in dat geval het land maar moet verlaten, dan is dat ook zeker het plan.
    Wel wil ik een compliment maken over de kwaliteit van het artikel. Dit is een van de beste artikels die ik gelezen heb over dit onderwerp.

  25. Beste Robert,

    Zoals het normaal gesproken is hoeven beperkende maatregelen niet in het wetsartikel zelf te staan.
    Dit kunnen andere wetsartikelen zijn die dit doen.

  26. Hi John, Jan hier. Kun je mij wat meer informatie sturen over het aankopen en verzekeren van Spaanse Camper? Kan dit zonder Spaans inschrijfadres?

  27. Mijn nichtje wil bij ons in de tuin komen wonen in haar camper voor een jaar. Haar postadres blijft gewoon bij haar ouders. Ze kan niet aan woonruimte komen wat betaalbaar is voor iemand van 20. Ze betaald ons niets. Tuin is 900m2, onze buren hebben er geen last van en kunnen de camper niet eens zien…. Nergens is duidelijk te vinden of dit mag en of wat de regelgeving is.
    Kan iemand hier mij misschien opweg helpen?

  28. Ik ben volledig geëmigreerd naar Thailand, dus geen enkele admin binding meer in nl, maar zit te denken aan de koop van een camper om elk jaar 3 mnd door Europa te reizen. Is dit mogelijk zonder postadressen etc? Registratie etc

Geef een reactie