Je eigen watervoorziening met een waterput

Dat je je eigen elektriciteit kan opwekken met gebruik van zonnepanelen is tegenwoordig algemeen bekend. Maar dat je ook in je eigen drinkwater kunt voorzien is nog een stuk minder gebruikelijk. Voor dit artikel ben ik op onderzoek gegaan naar de mogelijkheden.

In dit artikel behandel ik de volgende onderwerpen:

 • Waarom je je eigen watervoorziening een goed idee is
 • Wat je nodig hebt om je eigen watervoorziening te realiseren
 • Wat het kost om een waterput te slaan
 • Wat het rendement is van je eigen watervoorziening

Waarom je je eigen watervoorziening een goed idee is

Ik ben veel aan het brainstormen over hoe ik mijn volgende huis zoveel mogelijk zelfvoorzienend en winstgevend kan maken door de juiste investeringen te doen. Zonnepanelen voor het opwekken van je eigen stroom is een inkoppertje. Dit levert namelijk tussen de 6-7% rendement op. Maar wat kunnen we nog meer doen om (financieel) onafhankelijk te worden?

eigen waterbron borenWe nemen nu gas, water en stroom af van de energiemaatschappij. Het is de bedoeling van de Nederlandse overheid om alle huishoudens van het gas af te krijgen voor 2050. En waarom eigenlijk ook niet? Koken kan namelijk ook prima op elektriciteit. Gas is bovendien een fossiele brandstof die opraakt en steeds kostbaarder wordt. Daarnaast maakt het gebruik van gas ons afhankelijk van derden. Deze derden bepalen ook nog eens de prijs.

Gas hoort dus niet thuis in het huis van de toekomst.  Stroom wordt gedekt door de zonnepanelen en dit brengt ons bij water.

Het hebben van je eigen watervoorziening heeft  meerdere voordelen:

 • Je bent niet langer afhankelijk van een externe leverancier
 • Je hoeft niet meer te betalen voor drinkwater (na je initiële investering)
 • Zachter drinkwater (weinig tot geen kalk)
 • Altijd voorradig ook bij langdurige droogte

Wat je nodig hebt om je eigen watervoorziening te realiseren

Volgens onderzoek van het Nibud gebruikt een eenpersoonshuishouden gemiddeld per jaar 43.508 liter water. Dit komt ongeveer neer op 9,90 per maand. In de onderstaande tabel kun je precies zien wat de gemiddelde kosten zijn in verhouding tot de grootte van het huishouden.

Gemiddeld waterverbruik nederlanders

Als ik uitga van mijn eigen situatie (3 persoons huishouden) Dan zijn we dus 12 x 18,55 = 222,60 kwijt per jaar aan water.

Wat heb je nodig om je eigen waterput te slaan?

Om dit artikel te schrijven heb ik contact gehad met verschillende bedrijven die waterputten slaan voor de drinkwatervoorzieningen. Al deze bedrijven gaven ongeveer hetzelfde antwoord en hieruit kunnen we concluderen dat je de volgende zaken nodig hebt voor het slaan van je eigen waterput:

1.      Een erkende instelling die bevoegd is voor het boren in de bodem

Een waterput tot 10 meter diepte mag worden gegraven door iedereen die over de middelen beschikt om dit te realiseren. De kans dat je binnen 10 meter water vindt dat ook als drinkwater gebruikt kan worden is alleen zo goed als nihil.rijkswaterstaat erkend boorregister

Om te weten of je te maken hebt met een gecertificeerde instelling kun je de website van rijkswaterstaat raadplegen. Hier staan alle bedrijven op vermeld die erkend zijn voor mechanisch boren.

Naast een erkend bedrijf heb je verder geen vergunning van de overheid nodig voor het boren van je eigen watervoorzienig. Ben je van plan grote hoeveelheden water uit de grond te halen? Of ben je van plan de bron te delen met meerdere mensen? Dan is hiervoor wel een vergunning nodig. Meer hierover kun je hier vinden.(deze regels gelden in alle provincies)

2.       Hoe diep moet de waterput zijn voor drinkwater?

Onze aardbodem is één van de beste filters voor water, hoe dieper je gaat hoe beter het water gefilterd wordt door de aarde. De bovenste lagen grondwater bevatten vaak te veel ijzer of bacteriën om als drinkwater gebruikt te worden.

Het kan dus zo zijn dat je een put met een diepte van 30 of zelfs 60 meter nodig hebt,om bij kwalitatief goed drinkwater te komen. Om te achterhalen hoe diep het grondwater bij jou in de buurt zit kun je gebruik maken van het dinoloket.

Het Dinoloket staat voor Data en Informatie van de Nederlandse Ondergrond. Deze informatie wordt verzameld door de rijksoverheid, TNO en de universiteit van Wageningen. Het Dinoloket biedt dus een complete kaart van Nederland waar je middels het intypen van je adres kan zien hoe diep de waterput is.

Erkende bedrijven in jouw regio boren continu bronnen aan voor mensen. Omdat ze waarschijnlijk al eerder in jouw buurt hebben geboord kun je het beste contact opnemen met een lokaal bedrijf voor een schatting van de nodige diepte. Bij mij in de buurt zijn er al drinkwaterbronnen op 11 meter diepte volgens het boorbedrijf.

3.      De put is geslagen en nu?

De put is geslagen en er kan water worden opgepompt. Dan heb je dus een pomp nodig. Voor het besproeien van de tuin of het land wordt vaak een simpele pomp gebruikt die je aanzet op het moment dat je het water nodig hebt.hydrofoorpomp-waterbron

Voor water in huis wordt gebruik gemaakt van een hydrofoorpomp. Een hydrofoorpomp is een waterpomp die ervoor zorgt dat er druk op de waterleiding blijft staan. Aan de buitenkant lijkt een hydrofoorpomp wel wat een compressor en in feite is dit het ook. Als de druk in de tank afneemt zul je de hydrofoorpomp horen aanslaan tot er weer voldoende druk op de leiding staat.

Hydrofoorpompen komen er in allerlei soorten en maten. Je hebt al een hydrofoorpomp vanaf 200 euro maar ook betere en stille modellen voor 700 euro.

Bij het aanschaffen van een hydrofoorpomp voor je drinkwatervoorziening is het belangrijk om te kijken of de pomp geschikt is voor drinkwater en hoeveel druk deze heeft. Kan de pomp 3.7 bar druk geven? Dan kan de pomp tot 37 meter water omhoog pompen. Elke 0.1 bar is dus een meter.

4.      Is het water uit mijn waterput geschikt als drinkwater?

Voor je het water uit je waterput gaat drinken wil je er natuurlijk wel zeker van zijn dat het geschikt is om te gebruiken als drinkwater. Zoals ik eerder al beschreef is water tot 10 meter diepte alleen geschikt voor het besproeien van de tuin of bewatering.

Je kunt grondwater testen op ijzer door het water in een glas te doen en er een theezakje in te hangen. Wordt het water paars? Dan zit er (veel) ijzer in het water en is het niet geschikt als drinkwater. Ook voor het besproeien van de tuin is het dan niet geschikt (zonder filtering) omdat alles dan een roestkleur krijgt door het ijzer.

Voor drinkwater zul je dus moeten boren naar een diepere bodemlaag. Elke locatie is anders en er is geen diepte waarop altijd water te vinden is.

Als je nou water vindt op 30 meter diepte, het water de ijzertest doorstaat en het er verder helder uitziet, is het dan drinkbaar? Misschien wel. Maar zelf zou ik het er nog niet op gokken. Je doet er verstandig aan om het water te laten testen.

Over het hele land zijn er verschillende laboratoriums die water testen op de drinkbaarheid. Wat mij daarbij opviel was dat veel laboratoriums zich richten op het testen van water voor vee en dieren en weinig richten zich op drinkwater.

Vitens verzorgt bij ons het drinkwater en heeft op hun eigen website ook informatie staan over het oppompen van je eigen drinkwater. Meer hierover kun je hier vinden.

Zelf heb ik even telefonisch contact gehad met meneer Koehoorn van Vitens. Hij heeft zelf ook een waterput in de tuin en heeft me nog wat tips gegeven voor bedrijven in de buurt die kunnen helpen met boren.

vitens eigen waterbronHij vertelde dat het testen van drinkwater met een volwaardig laboratoriumonderzoek ongeveer 400 euro kost. Het water wordt getest in hun laboratorium in Leeuwarden en moet nog dezelfde dag daar aangeleverd worden, dit in verband met bacteriën die in het water kunnen zitten. Het is dus belangrijk dat het water zo snel mogelijk getest wordt voor de betrouwbaarheid van de test.

Daarnaast raadde hij me aan om het water elke 3-5 jaar opnieuw te testen. Bedrijven die veel water uit de grond halen moeten jaarlijks of zelfs maandelijks testen. Particulieren hoeven dit niet.

Wat kost het om je eigen watervoorziening te realiseren?

Dit blijft een variabel bedrag. De kosten van de waterput hangen namelijk sterk af van de diepte van de put. Een 30m diepe put kost aanzienlijk minder dan een 100m diepe put.

Om je toch een idee te geven heb ik verschillende bedrijven in de buurt gebeld voor een prijsindicatie voor het boren van een drinkwaterput. Voor een put van 10m variëren prijzen tussen de €250 en €350.

Waarschijnlijk zal je dieper moeten dan 10m voor drinkwater maar dit is afhankelijk van je locatie. Je kunt geluk hebben. Voor elke extra meter kun je ongeveer uitgaan van €50. Dit is inclusief materialen. (bron)

Naast de waterput zelf heb je nog een hydrofoorpomp nodig. Deze pompen zijn al verkrijgbaar vanaf 179 euro. Maar voor een stil en energiezuinig model betaal je al gauw 699 euro.

Voor 300 euro meer installeren ze de pomp ook nog. Deze kosten zou je kunnen uitsparen als je zelf handig bent.

Als we de kosten dus op een rijtje zetten komen we uit op:

 • Het slaan van een waterput:      Vanaf 250 euro
 • Een hydrofoorpomp:                  Vanaf 179 euro
 • Aansluiten pomp met huis:        Vanaf 0 (bij zelf doen)
 • Drinkwaterkwaliteit onderzoek: Vanaf 400 euro

Totaal:                                               Vanaf 829 euro

Als je dus niet diep hoeft te boren voor grondwater, de drinkwatertest is in één keer goed en je neemt de goedkoopste pomp dan kun je dus voor 829 euro klaar zijn.

De kans dat het bedrag hoger wordt is groot, rekening houdend met de variabelen.

Wat is rendement is van je eigen watervoorziening?

waterverbruik berekenenMet onze eigen situatie (3 persoons huishouden) zijn we dus gemiddeld per jaar 222,60 kwijt als we uitgaan van de huidige waterprijs.

Uitgaande van de vanaf prijs van 829 en het testen van de drinkwaterkwaliteit elke 5 jaar voor 400 euro maak ik de volgende berekening:

Kosten drinkwaterkwaliteitstest gedeeld door de interval van jaren is 400 euro / 5 jaar = 80 euro per jaar.

Jaarlijkse besparing van 222,60 euro – 80 euro voor de waterkwaliteitstest = 142,6 euro besparing per jaar.

Initiële investering van de waterpomp gedeeld door besparing per jaar is 829 euro / 142,6 euro = 5,813 jaar.

In iets minder dan 6 jaar verdient de eigen watervoorziening zich dus terug als we uitgaan van de vanaf prijs (10 meter bron) en een gezin met 3 mensen.

Omdat we van de vanaf prijs zijn uitgegaan voor het realiseren van de waterbron en de kosten waarschijnlijk hoger zullen uitpakken zal de terugverdientijd voor ons eerder tussen de 8 en 12 jaar liggen.

Hoe hoger het waterverbruik hoe sneller de terugverdientijd zal zijn. In deze berekeningen heb ik de afschrijving van de pomp en materialen nog niet meegerekend.

Conclusie

Het slaan van een waterput en het voorzien in je eigen drinkwater is belangrijke stap naar volledige onafhankelijkheid. De huidige terugverdientijd die ik voor onszelf heb geschat op 8 tot 12 jaar is nog relatief hoog als je deze vergelijkt met andere maatregelen, zoals zonnepanelen (4 tot 7 jaar) of het isoleren van je huis.

Daarnaast is het risico op hogere kosten sterk aanwezig. Stel het water wordt getest en het voldoet niet aan de drinkwaterkwaliteit. Dan moet het boorbedrijf nogmaals langskomen en het water moet nogmaals getest. Je kosten verdubbelen dan bijna direct.

Het is dus raadzaam om te kijken hoe diep andere putten in jou regio zijn via het Dinoloket en om contact op te nemen met een bedrijf dat putten slaat wat hun ervaring is in deze regio. Niet alle regio’s (in Nederland) zijn even geschikt.

Stijgende waterkosten

Je hoort steeds vaker dat door medicijnresten in ons afvalwater de kosten voor het produceren van schoon drinkwater alleen maar stijgen. Tel daar de steeds vaker voorkomende langere periodes van droogte bij op en wie weet stijgt de prijs van ons drinkwater in de komende jaren dusdanig dat een waterpomp ook voor kleinverbruikers zoals ik een lucratieve investering wordt.

Als je nu ook leidingwater gebruikt voor het besproeien van je tuin, land of als drinkwater voor je vee dan kan de terugverdientijd vele malen korter liggen dan voor een klein huishouden. Zeker voor (kleine) boerenbedrijven is een besparing van duizenden euro’s op jaarbasis niet ongebruikelijk.

Aangezien ik nog geen grote tuin, land of vee heb zullen wij eerst gaan investeren in zonnepanelen en isolatie omdat het rendement hiervan nog een stuk hoger is en de terugverdientijd korter.

Mochten de installatie van de waterpomp mee te financieren zijn in een duurzaamheidslening van de gemeente (1.6% rente). Dan overwegen we wel om direct ook werk te maken van een eigen watervoorziening omdat ik verwacht dat de prijzen voor drinkwater de komende jaren alleen maar zullen gaan stijgen.

Posted in

Nander

Nander is de content manager & mede oprichter van het Vrijbuitersnest. Zijn droom is om zijn eigen aardehuis te bouwen en deze met behulp van hedendaagse technologieën om te toveren tot een compleet duurzaam, off-grid en zelfvoorzienend systeem.

25 gedachten over “Je eigen watervoorziening met een waterput”

 1. Beste Nander,

  ik zou graag willen weten welke “zand” filter ik kan gebruiker bij een waterput in Suriname?

  Dus van waterput naar drinkwater te kunnen gebruiken. Waar kan ik deze informatie vinden/krijgen?

  Alvast bedankt voor je medewerking.

  Met vriendelijke groet,

  Rick

  rick628@gmail.com

  Met vriendelijk groet,

  Rick
  rick628@gmail.com

  Beantwoorden
  • Hoi Rick wat bedoel je met een “zand” filter?
   Als het Zoet waterfilter is, kun je dit gewoon filteren met een Berkey of Sawyer filter.
   Mocht er ijzer in het water van de put zitten moet dit er wel eerst uitgehaald worden ;).
   Neem anders ééns een kijkje op: https://www.prepz.nl
   Groetjes en succes in Suriname,
   Nander

   Beantwoorden
 2. Beste Naander,

  Ik kan je geraadpleegde URL niet in. Met “zand” bedoel ik dat in zo’n put met eerst met diverse soorten zand als filter wordt gebruikt. Waar kan ik de Berkey of Sawyer filter informatie vinden?

  Alvast bedankt voor je reactie.

  Met vriendelijke groeten,
  Rick

  Beantwoorden
 3. Je bent 2 belangrijke kostenposten vergeten. Afschrijving en electriciteitsverbruik. Vooral dat laatste is niet gering. Een beetje pomp is rond de 1.000W…

  Beantwoorden
  • Je hebt helemaal gelijk dat deze 2 kostenposten meegenomen moeten worden voor een compleet plaatje. Ik zal deze maand kijken of ik nog even tijd heb om dit toe te voegen aan het blog. De pompen die ik online kan vinden zijn tussen de 650W en 850W. Een hydrofoorpomp staat daarnaast natuurlijk alleen aan als de druk in de leiding wegvalt. Het kan dus goed zijn dat hij per dag 1 uur draait bijvoorbeeld. Neemt niet weg dat grondwater gebruiken als drinkwater voor nu duurder is dan leidingwater of het filteren van regenwater.

   Beantwoorden
  • Het aanslaan van een centrifuge pomp is te verwaarlozen ten opzichte van het water dat je gratis uit de kraan krijgt. Een simpele pomp verbruikt minder dan een stofzuiger. En dat is echt zo!
   Een degelijkere zuiger pomp zal al snel een pulsend piek ritme geven tussen 0 en 8 ampère. Dit gaat echter om een pulsend verbruik dus zeker geen continue 8 ampère terwijl de pomp draait. Daar dit met centrifuge pompen wel een continue stroom verbruik is tijdens draaien. Het zal dus uiteindelijk zowat gelijk uitkomen met de verschillende pompen. Belangrijk is om te vermelden dat een traag draaiende zuiger pomp met 4 kleppen per slag 1 liter water optrekt.
   Dit is dan het lichtste model. Zwaardere modellen worden zelden in gewoon huishouden niveau ingezet.

   Beantwoorden
  • Hoi Carlos,

   Nee sorry, ik ken zo geen bedrijven in de buurt van Rotterdam. Als ik Google op waterput Rotterdam. Zie ik wel een bedrijf in Elburg en Grasengroentuinberegening komt ook regelmatig voorbij. Volgens mij werkt deze partij ook bijna landelijk. Zelf geen ervaring mee, maar misschien het opvragen van een offerte Waard.

   Beantwoorden
 4. Beste,

  Als ik hier in mijn omgeving (midden limburg) prijzen ga opvragen bij gerenomeerde bedrijven kom ik rond de 1000€ uit voor een put tot een diepte van 15 meter met een diameter van 125. Met zo een bedrag duurt het heel wat jaren voordat een put rendabel kan zijn.
  Heeft u misschien adressen of andere opties?

  MVG,

  Colin

  Beantwoorden
 5. Beste Nander,

  Ik wil bij mijn huis op Texel (De Koog) een put slaan. Heb jij ervaring met deze locatie ?
  Kan je bij benadering zeggen hoe diep ik moet boren en is dit water drinkbaar ?
  Ik wil dit zelf uitvoeren maar zoek nog een bedrijf die de materialen kan leveren.
  Weet jij een leverancier voor de filterbuis, verlengbuis en aanzuigbuis? Pomp leverancier heb ik al gevonden.
  Alvast bedankt voor je reactie.

  Beantwoorden
 6. Je vergeet te vermelden dat met een hydrofoor pomp het niet mogelijk is om water dieper dan 8-9 m op te zuigen (10 m water komt overeen met 1 atmosfeer en het is niet mogelijk om een lager te gaan dan 1 atmosfeer vacuum ). Voor een put waarbij het water dieper ligt dan 8-9 m dien je een bronpomp of opvoer pomp te gebruiken deze zijn aanzienlijk duurder. Ook heb je hiervoor een minimum buis diameter nodig van 100 mm ( er zijn duurdere pompen met kleinere diameter) , Hoe dieper de bron, hoe krachtiger de pomp die nodig is en hoe duurder hij zal zijn. ca 400-3000 euro
  Doorgaans ligt drinkwater minimaal 30 , maar meestal 50 m onder het maaiveld. is echter volledig afhankelijk van de lokatie.
  Alhier 50-70m diep heb dus een opvoer pomp die 10 bar druk genereerd, hierbij hou ik dus net voldoende druk om te kunnen sproeien 10 – (6+1)= 3 bar (waterleiding 2-3 Bar) :=>10 (pompdruk)- ( 6 (60 m waterkolom= 1 bar per 10 m) + 1 ( atmosferische druk) )
  Beregenings water (ijzerhoudend) op 5-6 m, ijzerhoudend is geen probleem voor de meeste planten (mn gras heeft er geen last van) . bij sproeien worden ze zwart /bruin maar dat is bij de eerste regenbui weer weg. Bijkomend voordeel is dat mos niet zo van dit ijzerwater houd.
  Oppassen dat je het nergens op sproeit dat niet van kleur mag veranderen (roestbruin) , maar is ook niet onherroepelijk ;er zijn middelen verkrijgbaar om dit er weer af te krijgen,(kost alleen extra geld en inzet: voorkomen is beter dan..)
  Niet gebruiken als drinkwater voor dieren, mn paarden kunnen er slecht tegen
  Ontijzeren kan met mbv installatie : goedkoopste is een groot basin waarbij er gewoon lucht in wordt geblazen : het ijzer oxideert en het ijzer oxide zinkt naar beneden . je laat het oppervlakte water over een randje lopen in een tweede basin waaruit je het ijzerarme water gebruikt . eens in de zoveel tijd het ijzer oxide uit basin 1 verwijderen.
  Daarnaast zijn ook allerlei dure oplossingen met diverse soorten filters mogelijk. Hoe meer water/uur je wilt reinigen hoe duurder het wordt. je zal je filtercapaciteit moeten aanpassen aan de pomp (bij een niet regelbare pomp) en je debiet behoefte .

  Beantwoorden
 7. Wij wonen in Doorn, hebben al jarenlang een eigen waterbron,voor de tuin. Op dit moment werkt hij niet,is niet kapot,te lage waterstand misschien. Is er iemand in onze buurt, die ons advies en hulp kan geven. Een bedrijf in de buurt?

  Beantwoorden
 8. Beste .ik heb een moestuin wil daar een bron van 10 meter in Bergen op zoom.Ik kreeg een prijs door van 1500euro beetje duur,misschien weet U een ander adres.gr Ted De Brabander.

  Beantwoorden
 9. Ik wil graag een grondwatertappunt voor het bewateren van mijn kleine tuin. Met een handbediende pomp (geen elektra). Wie kent een bedrijf in Noord-Holland?

  Beantwoorden
 10. 25 jaar geleden maakten boeren zelf van die grondwaterputten. Drie lengten regenwaterbuis á 5m met sok aan het einde en een oude giertank vol water. De eerste buis zet je met een slang er aan overeind op de plek waar je de bron, “puls”, wilt. De giertank brengt zo veel water op dat er een gat ontstaat waar de buis in verdwijnt. Als hij helemaal in de grond zit gaat de tweede buis er op, paar schroefjes er in en hij zit vast aan zijn voorganger. Dan de derde buis. Een paar kruiwagens zand komt er uit zo’n gat. Zo is 30 jaar terug bij mij de puls gemaakt voor 50 gulden, hij doet het nog prima. Geen drinkwater, nooit geprobeerd tenminste maar het is kraakhelder. Gebruik het als doorspoelwater, sproeiwater etc. Ongeveer de helft van wat je verbruikt. Wel een zandfilter er tussen zetten. Douchen zou ook prima gaan maar dan moet je eerst een deel door een zonneboiler pompen want het is ijskoud.

  Beantwoorden
 11. Beste Nander,

  Ik zie in jouw stuk niets staan over het waterschap. Naast de provincie is het waterschap ook van belang. Vaak kan je volstaan met een (kostenpost) melding, maar nu met de toenemende droogte wordt er volop gecontroleerd op niet gemelde bronnen.

  Groet,
  Leo

  Beantwoorden
 12. Wij hebben 22 jaar geleden een huis in Vinaros (Spanje) gekocht, waar toen nog geen stadswater was, maar met alleen een put met pomp erbij. Dat was toen heel gewoon. Inmiddels is er al meer dan 10 jaar stadswater.
  Wij moesten elke 2 jaar het water laten analyseren bij de apotheek hier. Het is goed drinkbaar (voor de huisdieren) en wij gebruiken het nog steeds voor alles: er is net weer een nieuwe pomp geïnstalleerd. Het is alleen zéér kalkhouden (volgens de apotheker op een schaal van 1 tot 10: “elf”)! We zijn dan ook al aan de vierde wasmachine en de derde boiler toe.
  Er loopt hier een “ondergrondse rivier” vanuit de bergen, op ca 13 m. diep, die uitkomt in de zee, voor de deur. Daar kun je in de branding koud water voelen aan je benen als je zomers in de branding staat.
  We hebben een put van 12 m. diep met een ladder naar beneden en de pomp zit ca. 3m. boven het water, dat maar een halve m. diep is. Een zuigpomp kan maar ca. 8 m. omhoog zuigen, zoals hierboven ook al uitgelegd is, omhoog pompen gaat tot zo’n 40 m.
  Anticiperend op de verkoop van dit huis hebben we onlangs een recreatiewoning in Bergen (L) gekocht, waar ook een pompinstallatie voor besproeiing bij zit (we hebben > 4200m² bostuin).
  Daar willen we nu ook onze drinkwatervoorziening op gaan aansluiten, met dien verstande dat we het overal voor willen gebruiken, alleen voor consumptie gebruiken we flessenwater, dat zijn we hier in Spanje ook gewend. In Duitsland (we zitten 500m. van de grens) is flessenwater bijna net zo goedkoop als in Spanje.
  Het streven is om volledig onafhankelijk te worden, met zonnepanelen + opslagbatterij en (nood)aggregaat en een houtkachel.

  Beantwoorden
 13. Beste Sander,

  In onze tuin beschikken we over een eigen bron en komt. Voor de winter laat ik het water uit de pomp lopen om bevriezing te voorkomen. Bij gebruik in het voorjaar vul ik dekpomp dan eerst weer met water. Nu wil ik de pomp verplaatsen maar vraag me af of de leiding totaal de pomp gewoonlijk vol water staat en bij het doorzagen ervan er geen lucht in loopt waardoor het oppompen niet meer lukt: er zit dan een grote luchtbel in de leiding. Is dat terecht of komt het goed en waarom dan?

  Beantwoorden
 14. Bedankt voor de informatie en voor de wisselende reacties wat betreft de waterput!

  Ik zie hier verschillende reacties wat betreft het gebruik van zonnepanelen en ik wil hier graag nog op reageren:

  De productie en de evt. transport van zonnepanelen zijn helaas niet milieuvriendelijk. Het scheelt inderdaad misschien wel in de kosten en het maakt je minder afhankelijk van elektriciteitsbedrijven, maar de (milieu-schadelijke) fabricatie (+ transport) wegen voor mij niet op tegen de opbrengst. Het is vooral belangrijk dat we ons energieverbruik omlaag halen!

  Vriendelijke groeten,

  Beantwoorden
 15. Hoi,
  Het is eerder een terug van weg geweest verhaal. Er was toch een tijd dat ieder huis sowieso een waterput had, of op zijn minste met enkele huizen een put deelde. Ik zeg niet neen, ik gebruik al jaren mijn eigen water winning, ik heb het eigenlijk nooit anders geweten. Er is geen water aansluiting in huis. We zijn dus altijd al onafhankelijk geweest. Voordien mijn grootouders. En ik ben bij een van de gelukkige, mijn put is slechts 10 meter diep, het water is drinkbaar, het wordt jaarlijks gecontroleerd. De parameters blijven steeds om dezelfde waarde schommelen, en zitten vaak ver beneden de toegelaten limiet, zoals nitraat slechts 5 mg/L, ijzer amper meetbaar, DH12 en zo zijn er een 30 tal parameters. Wat mijn wenkbrauwen deed fronsen is de opvoerhoogte die je daar vermeld. 37 meter met een bovengrondse pomp oppompen, vergeet het, dat is onbestaande. Met een bovengrondse pomp kan je Max 10 meter optrekken, en dat is dan al over de limiet want er zal cavitatie ontstaan.
  7a8 meter is zowat de limiet om niet in de dampspanning terecht te komen met je zuig leiding. Putten van meer dan 10 meter, daar moet een bron pomp in neer gelaten worden. Tenzij je put 37 meter is en dat het water tot 7 meter onder het maaiveld in de stijgbuis vanzelf omhoog komt. Maar dat is een grote zeldzaamheid.
  Ik heb een traag lopende zuigerpomp met 4 kleppen. 2000L P\U
  De zuig zit 7,5 meter diep, dus nog 3,5 meter en dan heb je de bodem, als ik mijn pomp op 460 hertz laat draaien blijf ik net onder de cavitatie drempel.
  Bij 500 hertz heb ik het zitten. En dan zit de zuig dus nog maar 7,5 diep en dan nog 10 meter horizontaal tot de pomp locatie.
  Het opgepompte water gaat in een innox drukvat van 300L van daar wordt het naar 2 filters gestuurd en dan de leiding op door het huis.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

close