Zero waste: 5 alternatieven voor alledaagse producten

Zero waste leven (zonder afval) kan nogal een uitdaging zijn. Per dag openen we namelijk gemiddeld 7 verpakkingen. Verpakkingen die vrijwel meteen weer in de prullenbak verdwijnen en uiteindelijk vernietigd worden, of erger: decennia lang in de oceaan blijven drijven.

Ook gebruiken we thuis nog veel wegwerpproducten, vaak van plastic. Hoe ontkom je daaraan? En hoe gooi je minder verpakkingen weg? In dit blog geef ik je 5 zero waste alternatieven voor alledaagse producten.

1.    Zero waste douchen

Een van de makkelijkste plekken om te beginnen, is een zero waste badkamer. Shampooflessen zijn namelijk helemaal niet nodig. Veel shampoos uit een fles zijn sterk verdund, zij hebben als hoofdingrediënt water. Water heb je onder de douche genoeg…

Wat zijn dan alternatieven voor shampoo en douchegel in wegwerpflacons? Ten eerste kun je het gouden oude zeepblok weer in ere herstellen. Daar zit dan vaak geen verpakking omheen, of alleen een kartonnetje. En met een blok zeep doe je veel langer dan een fles douchegel!

Met dat blok zeep kun je ook je haren wassen. Dat kan met ‘gewone’ zeep, maar dan is het aan te raden je haren na te spoelen met appelazijn. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel soorten shampoo bars te verkrijgen waarmee naspoelen niet meer nodig is.

Je hebt shampooblokken voor droog, vet, dik, dun of gekleurd haar in alle soorten en maten. Ook conditioners zijn in vaste vorm te verkrijgen! Hier doe je eveneens veel langer mee dan sterk verdunde shampoo uit een fles. Shampoo bars lijken duurder, maar ze gaan veel meer wasbeurten mee. Onderaan de streep zijn ze vaak juist goedkoper.

2.    Verse producten afdekken met een bijenwasdoek

Aluminiumfolie en huishoudfolie zijn enórm slecht voor het milieu en kun je maar beter mijden. Wil je graag zero waste je salade afgedekt in de koeling zetten of je broodjes meenemen naar de picknick? Dit kan met bijenwasdoeken. Bijen-wattes?

Bijenwasdoeken zijn katoenen doeken met bijenwas en jojoba-olie. Deze doeken zijn af te nemen met lauw water en dus herbruikbaar (alleen niet voor vlees en vis). Je kunt ze kant-en-klaar kopen, maar ook zelf maken.

Ga je zelf bijenwasdoeken maken, verwarm de oven dan voor op 80 tot 100 graden en leg bakpapier op de bakplaat. De gestreken katoenen doek leg je op je bakplaat en daar smeer je het mengsel van au-bain-marie gesmolten bijenwas en jojoba-olie op. Nadat je doek een paar minuutjes in de oven geweest is, herhaal je dit proces met de achterkant van de doek. Even drogen en klaar!

3.    Geen zakjes, maar bakjes

Super dat je je etensresten in de vriezer doet, maar die fijne hersluitbare zakjes van IKEA belanden uiteindelijk alsnog bij het plastic afval. Oei. De oplossing? Je eten zero waste invriezen in bakjes, heel veel bakjes, in alle soorten en maten. Ze nemen iets meer ruimte in in je vriezer, maar dat went gauw.

→ Lees ook: 10 manieren om zelfvoorzienend te leven

Het is aan jezelf welke bakjes je graag gebruikt. Zelf vind ik de stapelbare bakjes van hard plastic fijn, en hoewel ik ze in veelvoud gebruik, is het wel weer plastic. Er zijn ook alternatieven van RVS (Klean Kanteen) of van glas. Als ze maar herbruikbaar zijn.

4.    Thee zonder zakje

Wist je dat in de meeste theezakjes plastic verwerkt zit? En dat heel veel theezakjes niet biologisch afbreekbaar zijn? Jammer vind ik dat. Losse thee is net even wat meer werk, maar vaak lekkerder én je kunt zelf kiezen waar je de thee in doet.

Je kunt losse biologisch afbreekbare zakjes kopen, maar zero waste thee drinken kan ook met een ouderwetse (of nieuwerwetse ?) theezeef. Na gebruik gooi je de gebruikte thee op de composthoop, theezeef even omspoelen en de zeef is klaar voor de volgende ronde.

Losse thee is tegenwoordig zelfs in supermarkten verkrijgbaar, al zit er dan vaak een verpakking om. Ik raad je zeker aan om met je eigen theeblik langs de speciaalzaak te gaan. Daar vullen ze deze graag voor je en zo zit je niet weer met een extra zakje of pakje.

5.    Groente en fruit plasticvrij

In de supermarkt zijn groenten en fruit vaak verpakt in plastic. Zo blijft het voedsel langer vers en kan het dus langer verkocht worden en wordt er minder weggegooid. Toch wil je liever geen plastic, al helemaal als je op reis bent of off the grid woont. Hoe pak je dat aan?

Als eerste kun je kijken of er in de supermarkt een plasticvrij alternatief is. Soms heb je bakjes druiven maar ook losse trossen. Dan is de keuze snel gemaakt. Die losse trossen kun je in een papieren zak vervoeren, maar dit is niet nodig.

Al het fruit kun je gewoon los meenemen naar de kassa, of in een zelf meegebracht katoenen tasje of zakje. Dat scheelt al weer weggooien! Als je je groente of fruit los meeneemt, kun je het thuis gewoon even afspoelen.

Is er in de supermarkt geen zero waste groente of fruit te vinden, dan kun je altijd nog uitwijken naar de markt. Zero waste boodschappen doen op de markt is altijd een goed idee. Daar vind je bijvoorbeeld ook brood, koekjes en noten zonder verpakking. Denk je er dan aan zelf je (katoenen) zakjes en tasjes mee te nemen?

3 gedachten over “Zero waste: 5 alternatieven voor alledaagse producten”

  1. Hey Tamara,

    Super leuke blog!
    Dat van bakjes ipv zakjes is zo simpel, maar veel mensen staan er niet bij stil, goed om dat nog eens te benoemen :)

    Liefs,
    Lotje

  2. Hi Tamara,
    Top site. Zoiets zocht ik. Weet jij of je gewoon jampotten met metalen deksel kan invriezen met soep ofzo?
    ??Anna

  3. Kwam het toevallig tegen..superleuke tips.
    Ik leef in tiny house maar niet pff grid.
    Ben wel bewust met water en electra en afval. Doe mn best….
    Gr jane

Geef een reactie