Echte Nettoloon berekenen

Is het bedrag wat je maandelijks van je werkgever krijgt je echte nettoloon?

Of gaan er nog allemaal kosten af die je niet rekent als werkkosten, maar dit wel zijn?

Zou je deze kosten maken op het moment dat je niet naar je werk zou hoeven?

Met onze bruto netto calculator kun jij je echte nettoloon berekenen. Dus niet het bedrag wat je elke maand op je bankrekening krijgt, maar het loon wat je eigenlijk betaald krijgt als je de kosten van je werk meeneemt in je loonberekening.

Onder de calculator staan voorbeelden van kosten die je mee kunt nemen in deze berekening.

Calculator coming soon

 

Je echte salaris berekenen

Het salaris dat je aan het eind van de maand op je rekening krijgt noemen we het nettoloon. Maar dit is niet wat je netto overhoudt. Dit bedrag ligt vaak vele malen lager. Met de echte bruto netto calculator kun je dus je echte nettosalaris berekenen.

Hieronder zal ik enkele voorbeelden geven van verborgen kosten die werk met zich mee kunnen brengen.

Autokosten

Dagelijks gaan miljoenen mensen met de auto naar het werk. Ze wonen in Amsterdam, werken in Rotterdam. Eigenlijk hebben ze alle voorzieningen in hun directe omgeving om geen of slechts één auto nodig te hebben.

Maar er zijn twee kostwinners en iedereen moet op zijn werk komen, dus er worden meerdere auto’s gekocht. Alle auto’s die je puur hebt om op het werk te komen zijn werk gerelateerde kosten.

Neem de kosten van de extra auto dus mee in de berekening. Denk hierbij aan benzine, wegenbelasting en afschrijving. Je zou zelfs nog het misgelopen rendement op de aanschafwaarde kunnen meenemen.

Want de 5.000 euro die uitgegeven wordt aan een auto, had ook 8% aan rente kunnen opleveren bij een partij als Funding Circle. Dit is toch weer 400 euro per jaar aan rente die je nu misschien laat liggen.

(Openbaar) Vervoer

Net als de reiskosten die een auto met zich meebrengt is het ook handig om je dagelijkse openbaar vervoerkosten mee te nemen. Of misschien carpool je wel en deel je de kosten met iemand. Alle kosten die je maakt om op je werk te komen kunnen meegenomen worden in de berekening.

Ook de tijd die het je kost om op je werk te komen dient meegenomen te worden voor een goed berekening van het echte nettoloon. Reis je dus elke dag een uur op en neer naar je werk? Tel dit dan op bij je onbetaalde werktijd.

Spendeer je s ’ochtends een uur voor de spiegel om er helemaal top bij te lopen en doe je dit niet op je vrije dag? Neem deze tijd dan ook zeker mee in je onbetaalde werktijd.

Onbetaald overwerken

Bij steeds meer vacatures vandaag de dag staat “geen 9 tot 5 mentaliteit”. Er zijn zelfs functies waarbij onbetaald overwerken de norm is. Tel deze uren dus bij je onbetaalde werkuren op.

Al deze extra uren dienen meegenomen te worden om je netto salaris te berekenen.

Ziektekosten

Veel ziektekosten zijn eigenlijk werk gerelateerd. Heb je een blessure door zwaar tillen op het werk en moet je hiervoor naar de fysio? Werk gerelateerde kosten. Moet je je eigen risico aanspreken omdat je geestelijke gezondheidszorg krijg i.v.m. stress op je werk? Dit zijn dan ook werk gerelateerde kosten.

Als je naar een massagesalon gaat omdat je rug vast zit van het werken achter de computer. Dan zijn dit werk gerelateerde kosten als je anders geen massage had genomen.

Niet elk jaar zal je dezelfde ziektekosten hebben natuurlijk. Zelf deel ik mijn ziektekosten van de afgelopen 3 jaar door 36 (maanden) om op een maandbedrag te komen voor de berekening.

Kleding

Heb je speciale kleding nodig voor je werk? Wordt er van jou verwacht dat je in een pak komt, of dat je pantalon draagt? Gooi je deze z.s.m. uit zodra je thuiskomt? Dan zijn dit werk gerelateerde kosten.

Kijk wat je per jaar uitgeeft aan deze kleding en deel dit bedrag door 12. Zo weet je precies wat dit je extra kost.

Lunch & eten

Ik vind het ook heerlijk om tussen de middag even met een collega-ondernemer op het terras te lunchen. Hier is ook helemaal niks mis mee. Want dit had ik waarschijnlijk ook gedaan als ik niet werkte. Maar huppel je elke dag naar de supermarkt omdat je je lunch weer “vergeten” bent. Dan zijn dit werk gerelateerde kosten en dienen deze meegenomen te worden om je echte nettoloon te berekenen.

Neem het wel alleen mee als je thuis wel je eigen broodje had gesmeerd. Iets wat financieel sowieso een goede beslissing is ;).

Opleidingskosten

Koop je boeken of volg je een training om bij te blijven in jouw vakgebied en worden deze niet betaald door de werkgever? Dan zijn dit absoluut werk gerelateerde kosten.

De tijd die je besteed aan deze cursus of training buiten werktijd kun je ook meenemen in de onbetaalde werktijd.