Aart & Eva: VanLife

 Voorstel rondje! Wie zijn jullie en wat is jullie avontuur?

Wij zijn Aart (NL) en Eva (HUN) en in het begin van de corona lockdown zijn wij getrouwd. Sinds juli 2021 wonen wij met ons waakhondje, Dusty in ons off-grid camperbusje. Wij noemen hem simpel weg; Bussie. Sindsdien reizen we door Europa op zoek naar mooie, leuke plekjes en in de tussentijd bedenken we waar we ons in de toekomst willen gaan vestigen.

Waarom en wanneer hebben jullie gekozen voor deze levensstijl?

Wij hebben elkaar leren kennen op een koekjesfabriek, waar Eva al jaren lang werkte toen Aart de knappe onderhoudsmonteur kwam opdagen.

Door de jaren heen hadden we eigenlijk alles wat bij het ‘’normale leven’’ hoort. We zijn getrouwd en ons plaatje was zo goed als ‘compleet’. Mooi huis, vaste banen, leuk autootje op het pad, 1 of 2 keer per jaar

naar Spanje op vakantie dus wij konden eigenlijk niet klagen.

Maar helaas toch… Iedereen verwachtte van ons de volgende logische stap; een baby, maar wij merkten dat deze levensstijl ons niet meer gelukkig maakte. Het eentonige leven waarbij wij keihard werkten om alles te kunnen betalen en soms een vakantie te kunnen nemen om aan het ‘’normale leven’’ te ontsnappen en op adem te komen. Dit zorgde ervoor dat wij beide bijna een burn-out hadden en de logische stap werd niet meer zo logisch.

Tijdens covid werd ons gevoel naar vrijheid alleen maar groter en wij realiseerden ons dat het leven te kort is om ziek thuis te zitten en niet te doen waar je gelukkig van wordt.

Maar ons hoofd zat vol met ongevraagde overtuigingen, twijfels en angsten die wij moesten overwinnen. De zekerheid los laten was wel een dingetje maar wat is zekerheid zonder geluk? Toen wij ons dit realiseerden hebben we onszelf op de eerste plaats gezet en besloten we een andere levensstijl te gaan leven. Vanaf dat moment zagen wij juist de mogelijkheden in plaats van de moeilijkheden. Een camperleven leek ons fantastisch en precies wat wij wilden.

In 2021 waren we zover om ons huis te koop te zetten, al onze bezittingen weg te doen en onze banen op te zeggen met maar één doel; reizen en nadenken over wat wij met ons leven willen.

Vanaf dat moment zijn wij nomaden -on the road en wij inspireren graag mensen met het creëren van hun eigen vrijheid door leuke content te schrijven op ons website: www.happyvantour.nl

De manier van leven in een camperbusje geeft ons de vrijheid die we zochten. We hebben onze passie gevonden in zelfvoorzienend leven, natuur en kamperen. Nu zijn wij vrij om te reizen want ons huis is altijd bij ons en omdat wij 100% off-grid zijn, kunnen wij overnachten op plekken waar wij alleen maar van droomden.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Naast het dagelijkse vakantiegevoel hebben wij natuurlijk het grootste voordeel al genoemd en dat is niet anders dan vrijheid. Als wij genoeg water hebben en de zon schijnt dan kunnen we makkelijk een week op een plek blijven staan. Het mooie is dat we ook niet bang hoeven te zijn voor een onverwachte rekening. Een Spaans strand of bij een Zweeds meer, het maakt niet uit want wij hebben alle spullen die wij nodig hebben bij ons.

Wij hebben een minimalistisch leefstijl waardoor wij veel bewuster naar spullen kijken die wij hebben of willen kopen. Sowieso krijg je door het vrije leven een andere mindset, daardoor leven we nu duurzamer en kijken we veel bewuster naar de wereld.

De nadelen zijn best wel duidelijk als je het ons vraagt. Wij wonen in een ruimte van ongeveer 10m2, weinig leef- en woonruimte dus, elke paar dagen verkassen wij naar een nieuw plekje of moeten we opzoek gaan naar water. Doordat wij altijd onderweg zijn, kan ons ‘’huis’’ stuk gaan. Begin 2022 hadden we een aanrijding in Italië. Bussie moest een maand in de garage blijven waardoor wij in een huur camper woonden. Nog een andere groot nadeel is het legen van het chemisch toilet. Het is niet de leukste job en elke week moesten we een dumpstation zoeken. Gelukkig hebben we dit jaar een droog toilet gekocht die we met veel minder moeite kunnen legen.

Conclusie; deze leefstijl is zeker niet voor iedereen weggelegd vooral niet voor mensen met een grote behoefte aan luxe. Persoonlijk vinden wij dat al die nadelen te overzien zijn en er is altijd een oplossing voor te vinden, vooral als je de uitdagingen aangaat.

‘’Vanlife’’ is geen luxe leven maar het voelt toch vaak alsof we rijk zijn want naast die nadelen wegen de voordelen van dit leven toch zwaarder vinden wij.

Wat is tot nu toe jullie hoogtepunt?

Één van onze hoogtepunten was zeker Scandinavië. Wij hebben meer dan 3 maanden daar rondgereisd en wat een belevenis was dat. De combinatie van het ‘allemansrecht’ dat wij bijna overal mochten wildkamperen en de prachtige natuur heeft op ons een grote indruk gehad. Het voelde alsof we daar echt thuis waren. Eind van onze reis hebben wij ook nog 2 keer het Noorderlicht meegepikt, dat was echt een Bucketlist dingetje voor ons.

Wij zien verder zoveel moois en beleven elke dag wat nieuws dus wij weten nog niet hoelang we blijven reizen maar we weten zeker dat vanlife (of hoe je het wil noemen) een hoogtepunt van ons leven is geworden.

Wat kost deze levensstijl ongeveer per maand en waar bestaan ze uit?

Deze levensstijl kan je zo duur of zo goedkoop maken als je zelf wilt. De vaste lasten blijven natuurlijk altijd ongeveer hetzelfde maar de rest van de uitgaven ligt vooral aan onszelf en waar we zijn. Wij besparen geld doordat wij zelf koken, wij rijden vaak langzaam en niet te ver, tijdens het rijden vermijden we de tolwegen en snelwegen en zoeken gratis en/of wildplekken om te overnachten.

Het leven in Spanje of Portugal is bijvoorbeeld veel goedkoper dan in Nederland of de Scandinavische landen. De prijzen van een land beïnvloeden dus ook onze uitgaven.

Onze kosten per maand;

Vaste lasten (verzekeringen, internet, wegenbelasting, opslag etc.): ongeveer €650,-.

Brandstof: Wij tanken diesel en adblue, de prijzen verschillen enorm per land. Nederland is momenteel 1 van de duurste landen om diesel te tanken. 1 volle tank kost ons momenteel ongeveer €140,-.

Boodschappen + extra’s: dit verschilt natuurlijk per maand en per locatie/land waar we zijn. Het zal niet veel verschillen met de boodschappen van iemand die in een huis woont. Als we echt een bedrag willen benoemen dan zal dat ergens rond de €500,- zijn.

Als je een advies mocht geven aan toekomstige off-gridbewoners, wat zou dat dan zijn?

Als het je droom is om in een off-grid camper te gaan wonen of langere tijd ermee te gaan reizen, ga die uitdaging aan en twijfel niet aan jezelf. Wij geloven erin dat de wereld één grote speeltuin zonder grenzen is waarin alles mogelijk is als je iets echt wilt. Door te geloven in je droom en jezelf te ontwikkelen ben je een stap verder om het leven te leiden waar je echt blij van wordt.

Tip: Wees voorbereid als je uit het ‘normale leven’ stapt, veel mensen zullen je niet begrijpen en in het begin zal echt niet alles vanzelf gaan maar dat geeft niet want alle begin is even moeilijk. Vraag naar advies van mensen die de leefstijl hebben die jij wilt en geef minder aandacht aan mensen die je niet willen begrijpen en alleen maar de ‘’beren op de weg’’ zien. Natuurlijk is het heel goed om bewust te zijn van de moeilijkheden maar wat je aandacht geeft groeit. Geef dus aandacht het positieve en geniet van je off-grid leven.

Waar kun je Happyvantour op vinden?

Instagram: @happy.van.tour

Facebook: @Happy.van.tour 

Website: www.happyvantour.nl

 

Geef een reactie