Waarom financiële onafhankelijkheid niet over geld gaat

Huh? Gaat financiële onafhankelijkheid niet over geld? Het woord Financieel betekend letterlijk “wat met geld te maken heeft”.  Hoe kan het dan niet over geld gaan? Financiële onafhankelijkheid heeft ook zeker te maken met geld maar het is slechts een bijzaak in een financieel onafhankelijk leven.

Wat het je kost om niet financieel onafhankelijk te zijn

Kanye West zei ooit “having money is not everything, not having it is”.

Hiermee bedoelde hij dat op het moment dat je geen geld hebt, je constant bezig bent met geld. Besparen, vergaren, kosten etc.

Gratis geld voor iedereen rutger Bregman

Op het moment dat je financieel onafhankelijk bent heb je deze “stresspunten” niet meer. Zodra je genoeg geld hebt, denken mensen doorgaans een stuk minder aan geld. Denken over geld kost tijd, energie en mentale bandbreedte.

Rutger Bregman vergelijkt het menselijk brein van mensen met weinig geld met een computer waar 10 zware programma’s op draaien die zich allemaal zorgen maken of bezighouden met geld. Het is geen slechte computer maar de processor is zo druk met denken aan geld, dat het geen tijd of ruimte heeft om te denken aan anderen dingen. Zaken die echt kunnen bijdragen aan een gelukkig en onafhankelijk leven.  (het hele artikel is een aanrader en lees je hier)

Maar waar gaat financiële onafhankelijkheid dan wel om? En wat willen we eigenlijk echt als we financiële onafhankelijk willen bereiken?

Ik denk dat we in essentie slechts drie dingen echt willen als we financiële onafhankelijkheid najagen, in dit stuk beschrijf ik wat dat volgens mij inhoudt.

Financiële onafhankelijkheid gaat over Tijd

Tijd, de enige echte schaarste op deze wereld. Heb je te weinig geld? Dan kun je altijd meer gaan werken. Maar heb je te weinig tijd, tja dat is een ander verhaal…

Het grootste cliché is misschien wel het verhaal van de persoon die spijt heeft op zijn sterfbed.

financiële onafhankelijkheid bereiken

Niemand denkt op zijn sterfbed “had ik maar meer gewerkt” of “had ik maar meer spullen gekocht”. Financiële onafhankelijkheid Als je een persoon aan het einde van zijn leven vraagt wat hij of zij anders had gedaan, dan is het antwoord vaak dat diegene meer tijd hadden willen doorbrengen met familie en vrienden.

Als je financieel vrij bent zijn alle 24 uur in de dag van jou. Je wordt niet meer beperkt door dingen te “moeten” voor geld.

Redenen als “Ik kan vanavond niet langskomen want ik moet morgen weer vroeg aan het werk” of “ik was graag samen op vakantie gegaan maar ik kan in die periode geen vrij krijgen” zijn verleden tijd.

Je kunt tijd doorbrengen met je familie en je kunt die lange reis maken die je altijd al wou maken. Want de tijd is 100% van jou als je financieel vrij bent. Niemand anders (dan wie jij toestemming geeft) kan je agenda nog bepalen.

Als kersverse vader en ondernemer begrijp ik maar al te goed dat tijd misschien wel ons meest waardevolle bezit is als mens. Want zonder tijd heb je niks en met tijd is alles mogelijk.

Tijd is niet te koop. Sterker nog, tijd krijg je door juist niet te kopen.

Een trucje wat ik toepas op het moment dat ik iets nieuws wil kopen is dat ik hetgeen wat ik wil kopen omreken naar de tijd dat ik ervoor moet werken.

Zie ik bijvoorbeeld iets voor 150 euro. Dan zou ik hier bij mijn laatste baan in loondienst een hele dag voor hebben moeten werken. In mijn hoofd weeg ik het dan af. Is dit product zo waardevol voor mij, dat ik er een (zorgeloze) dag met mijn dochter en vriendin voor zou willen opgeven?

Als ik met een goed antwoord kan komen hoe het mijn/ons leven zal verrijken dan koop ik het, zo niet dan kan ik het nu ook laten staan.

Financiële onafhankelijk gaat over mogelijkheden

Mensen weten vaak bewust of onderbewust wel wat ze echt willen.

Als je 10 willekeurige personen vraagt wat ze zouden doen als ze de “jackpot” zouden winnen in de staatsloterij. Dan geeft meer dan de helft van de ondervraagde als antwoord:

“Ik zou minder gaan werken”.

Ze denken dat het winnen van een jackpot nodig is om minder te gaan werken en onderschatten hun eigen vermogen om verandering aan te brengen in hun financiële situatie en leven.

Want als je financieel vrij bent kun je zelf bepalen hoeveel je werkt, hoeveel tijd je besteed met familie & vrienden. Je kunt die verre reis maken die je altijd al hebt willen maken. Je keuzes worden niet langer beïnvloed door werkgevers waarvan je afhankelijk bent voor je inkomen.

Financieel vrij zijn biedt mogelijkheden.

Zodra je niet meer beperkt wordt door geld in je doen en laten ligt de wereld aan je voeten.

Financiële onafhankelijk gaat over vrijheid

ultieme vrijheidHet ervaren van vrijheid is eigenlijk een samensmelting van tijd & mogelijkheden.

Want vrije tijd + de mogelijkheid om deze tijd optimaal te benutten = het ervaren van ultieme vrijheid.

Stel je daarom eens voor dat.. Alle 24 uur in de dag van jou zijn.

Je hoeft niet langer naar je werk (mag wel) en er komt elke maand genoeg geld binnen om in al je behoeftes te voorzien. Dit houd in je levensonderhoud, maar ook ruim genoeg om al je dromen en wensen in vervulling te laten gaan. Je ervaart geen werkdruk meer of financiële stress.

Dat is het moment dat je de totale vrijheid ervaart die financiële onafhankelijkheid kan bieden.

Stel je jezelf daarom nu eens de vraag: Wat wil je echt graag in het leven?

Een grote kans dat je huidige dromen en doelen te maken hebben met het vergroten van je vrijheid. Mijn doelen en dromen ieder geval wel ;).

Tot dat je financiële onafhankelijkheid hebt bereikt, zullen jou dromen of wensen beïnvloed worden door een gebrek aan tijd, geld of mogelijkheden.

Dus naast dat financiële onafhankelijkheid je meer tijd geeft, meer mogelijkheden, geeft het je bovenal vrijheid. Vrijheid om te doen wat jij wilt en stil te staan bij wat jij echt uit het leven wil halen.

Zonder de ruis of afleiding van geld om de boodschap te verstoren.

Geef een reactie