Hoe begin je met het leven off grid?

 

– A cute MINI Guide –
Ik merk dat veel van jullie dolgraag off-grid willen leven, maar niet zo goed weten hoe of waar te beginnen aan deze toffe reis. Nu zijn er gelukkig vele wegen die naar Rome leiden, maar misschien kan dit stukje tekst jou wat houvast geven op je reis richting jouw eigen off-grid droom.
 

STAP 1:

Denk na over hoe je off-grid wilt leven. Die keuze is niet geheel vrij, omdat er soms akelige prijskaartjes aan hangen. Maak in ieder geval wel een voorkeuren lijstje. De meest voor de hand liggende mogelijkheden zijn:
 • Huis met eigen grond
 • Tiny House on wheels
 • Camper/Van
 • Boot ⛵️
Ik zal in het kort de voor- en nadelen te  bespreken (dit zijn uiteraard mijn persoonlijke voorkeuren, maar dit is voor iedereen anders. Maak dus ook zelf een lijstje!)
 

1) Eigen Grond + Huis

Voordeel: Je bent volledig vrij om alles naar jouw beleving in te richten, mits er geen gekke dingen gebeuren. Je hebt de zekerheid om de rest van je leven in jouw eigen gemaakte droomwereldje te verblijven. off-grid huis

Nadeel: In Nederland is een stuk grond erg prijzig. Er zijn meer mogelijkheden in Oost/Noord en Zuid Europa.  Zo zijn er in Zweden al grote stukken grond te koop voor €6000-€7000 euro. Bedenk wel dat dit een grote stap is, gezien je vaak in de middle of nowhere belandt (mensen gaan er niet voor niets weg). Des ondanks kan het een geweldig avontuur zijn. Hou je van veel mensen en de gezelligheid om je heen? Dan is dit niet de meest geschikte optie.
Ik zie veel plannen voorbij komen van mensen die samen een stuk land willen gaan kopen. Op papier is dit natuurlijk een geweldige optie, je hebt minder geld nodig om je droom te realiseren. Daarnaast is het samen niet alleen gezelliger, maar ook veel praktischer. Ondanks de gezelligheid zijn er ook een hele boel nadelen. Wanneer mensen te dicht op elkaar samenleven, wordt de spanningsboog tussen personen veel groter, zeker als je met tegenslagen te maken krijgt. En geloof me, als je off-grid gaat wonen krijg je hier zeker mee te maken. Ik wil niet zeggen dat het onmogelijk is, maar bedenk je wel heel goed waar je instapt. Probeer vooraf een plan (rechtsgeldig) te maken voor het geval het fout gaat.
 

2) Tiny House On Wheels

Voordeel: Een Tiny House on wheels is voor relatief weinig geld zelf te bouwen. Na het kopen van trailer, kun je zelf vrij eenvoudig het huisje bouwen. Op Youtube kun je genoeg filmpjes vinden over hoe je dit (vrij) eenvoudig kan bouwen met hout. Door dat je het huisje zelf kunt bouwen, heb je de mogelijkheid om alles goed te isoleren. Op deze manier kun je de energie/stook kosten laag te houden. Verder is een THOW natuurlijk ideaal voor als je een tijdelijke sta plek hebt gevonden.
 
Nadeel: De duur van je verblijfplaats is vrij onzeker. Zo lang je geen eigen grond hebt, blijf je alsnog erg afhankelijk van derden. Bij het verplaatsen van je huis, heb je een zware auto nodig. Verder zijn er ook niet veel (officiële) plekken in Nederland om je huis te plaatsen. Een plek zoeken blijft dus altijd lastig. Het zou ideaal zijn als je een welwillende vriend of familielid hebt met een grote tuin . 
 

3) Camper/Van

Voordeel: Het leven in een camper/van is by far de meest toegankelijke optie. Een camper koop je al vanaf € 3000 en als je een rijbewijs hebt, kun je al direct op pad. Het is wel aan te raden om enig verstand van motoren op te doen.

Tiny house on wheelsIn Nederland zijn er verschillende plekken waar je legaal mag staan, maar als je over een gezonde dosis burgerlijke ongehoorzaamheid beschikt, zijn er ook ontzettend mooie plekjes te vinden. Een ander groot voordeel is dat je relatief snel, grote afstanden kan overbruggen. Heb je vrienden in Frankrijk? Je kunt er binnen een dag zijn. Het is wel belangrijk om je camper zelfvoorzienend te maken, zodat je niet afhankelijk bent van walstroom.

Nadeel: Een camper is lastig te isoleren. Daarnaast heb je in een camper/van maar een beperkte ruimte. Het grootste nadeel is toch wel de benzine/diesel slurpende motoren die onder de motorkap wonen. Dat is niet chill voor de ijsberen, maar ook niet voor je eigen financiën.
 

4. Een Boot

Voordeel: Het aanschaffen van een boot is ook nog relatief goedkoop. Een kruiser (type schip) is al voor een kleine €4000 euro aan te schaffen. Een ander groot voordeel is dat je altijd wel een plekje kunt vinden waar je kan aanleggen. Er zijn veel plekken waar je 48 uur mag liggen. Verder is er gewoon veel minder regelgeving (en nog belangrijker: handhaving) op het water.

Het is een vrije wereld. En als je een anker hebt, mag je op veel plekken vrij ankeren. Het grootste voordeel is dat je ALTIJD in de natuur ligt. Wakker worden met watervogels die rond je huis kwaken. Je moet er van houden natuurlijk . Bevalt het klimaat je niet? Dan vaar je toch (over de binnenwateren) richting het zuiden van Europa. ☀️

Nadeel: Een boot heeft veel onderhoud nodig . Als je het zelf bijhoudt, is het niet eens zo veel werk, maar oh zo belangrijk. Een ander nadeel (net als de camper/van) is dat de ruimte beperkt is. Een boot heeft vaak wel buiten ruimte waar je spullen kwijt kunt. Ook zul je moeten leren varen en verstand enig verstand van motoren moeten hebben. Een boot verbruikt nog meer brandstof dan een camper en is bovendien ontzettend traag. 
 

STAP 2:

Het plezier begint pas echt als je eenmaal weet hoe je off-grid wilt gaan leven. Je zult verstand moeten krijgen van veel zaken. Het is belangrijk om je hoofd niet te verliezen, en dit gewoon stapje voor stapje aan te pakken. 

 
  “ROME WASN’T BUILD IN ONE DAY” 
 

Het opdoen van kennis

Het opdoen van kennis vergt gewoon tijd, gun je zelf die tijd gewoon! Je hoeft echt niet binnen een paar weken overal verstand van te hebben. Hoe pak je dit nu aan? Het maakt niet uit voor welke optie je hebt gekozen, elke optie zal geld kosten. Zeer waarschijnlijk geld wat je niet direct hebt liggen. Het is een kwestie van sparen.
Leg elke maand een x bedrag opzij, zodat je binnen 1-2 jaar (langer zou ik niet aanraden, omdat het erg lastig is om je focus zo lang vast te houden zonder praktisch bewijs in handen te hebben) het benodigde bedrag bij elkaar hebt. Verder kun je die periode super goed gebruiken om je in te lezen in de volgende gebieden:
 • Elektra: Wat is een watt en een Ohm? Waarom wordt een accu capaciteit in Ah aangegeven? Waarom heb je een dikke draad nodig bij een zware applicatie?, en waarom vragen sommigen apparaten 220V en andere niet? Welke accu’s en waarom? Waar bestaat een off-grid elektra netwerk uit? (zonnepanelen -> laadregelaar -> accu -> omvormer -> verdeel station), etc. zonnepanelen muur
 • Water zuivering: Hoe ga je in je water voorzien? Je kunt gewoon flessen mineraalwater kopen, maar het is natuurlijk veel leuker om zelf drinkwater te maken van regen of oppervlakte water.
 • Motor (in het geval van een camper/boot): Hoe werkt een motor ongeveer? Wat zijn de grootste onderdelen? Welke onderdelen moet je af en toe zelf vervangen? Ect.
 • Afvalwater: Hoe ga je dit regelen? Een septic tank? Waar leeg je die? Zijn er eventueel nog andere mogelijkheden?
 • Voedsel voorziening: Wil je ook je eigen eten gaan verbouwen? Hoe pak je dat aan? In bakken op je camper? Of aan de reling van je boot? Misschien ga je zelf een wilde moestuin beginnen ergens stiekem in een bos? Welke groente zijn makkelijk te verbouwen in het klimaat waar je gaat wonen? En hoe zorg je in de winter voor eten? Gelukkig hoef je bij geen van deze onderwerpen het allemaal zelf uit te vinden.

Mijn advies:

 1. Koop een goed boek (het liefst meerdere) over het betreffende onderwerp. Er zijn al veel boeken geschreven door mensen die jaren lang off-grid wonen, en dus handige tips voor je hebben.
 2. Dompel je zelf onder op YouTube.
 3. Heb je weinig verstand van een onderwerp? Begin dan met het lezen of kijken van een beginners boek/filmpje, anders raak je snel gedemotiveerd. Kijk zo’n filmpje enkele keren en lees het boek nog eens. Je zult merken dat je het bij het zien/lezen van een tweede keer al veel beter begrijpt. Op deze manier bouw je langzaam jouw kennis en vaardigheden uit. Het lijkt allemaal moeilijk, maar het is gewoon een kwestie van doorzetten.
 
SLOW AND STEADY WINS THE RACE! 
 
Dit artikel is geschreven door Valentine Prime. De beheerder van de Facebook groep “offgrid leven (NL).  Volg de (openbare) Facebook groep “Offgrid Leven (NL)” voor meer leuke tips en off-grid verhalen!

 

Lijkt het jouw ook leuk om te schrijven voor het Vrijbuitersnest? stuur dan een berichtje via het contactformulier en wie weet, staan jouw artikel binnenkort op het Vrijbuitersnest!

 

Geef een reactie