In de rubriek Vrijbuiters in het buitenland spreken we iedere maand met een Vrijbuiter die de oversteek heeft gewaagd. Wat betreft het Corona virus zitten veel van deze Vrijbuiters vast in het binnenland. Wij zijn naast de ervaringen ook er benieuwd naar de impact van het Corona virus bij de offgrid bewoners.
Voor deze rubriek zijn we op zoek gegaan naar Vrijbuiters in het binnenland, om erachter te komen wat hun offgrid verhaal is in combinatie met het Corona virus. We stellen deze vrijbuiters verschillende vragen om erachter te komen:
- Wie deze mensen zijn;
- Waarom ze hun keuze hebben gemaakt;
- Wat hun levensstijl kost;
- Wat hun ervaringen zijn.
Deze maand lees je over het avontuur van Vrijbuiters Frank en Ella. Zij reizen samen de wereld rond in hun omgebouwde camperbus.
Wie zijn jullie?
Wij zijn Frank (28 jaar) en Ella (23 jaar) en wij wonen sinds mei 2018 in onze omgebouwde camperbus.
Waarom en wanneer hebben jullie gekozen voor deze levensstijl?
Op onze eerste date spraken we al naar elkaar uit dat een bus ombouwen en er in wonen een droom van ons was. In januari 2018 kreeg Frank een goede baan aangeboden, maar in die week kregen we ook een baan aangeboden op een surfkamp voor een zomerseizoen. Dit was het moment om te beslissen of we op zoek gingen naar een huis- we moesten namelijk binnen een halfjaar de studentenkamer uit, of dat we een bus gingen kopen om om te bouwen en de wereld te ontdekken. We kozen het laatste en gingen op het surfkamp werken om vervolgens Europa door te reizen. We begonnen april 2018 met het ombouwen van de bus en we vertrokken in mei 2018 aan onze reis.
Wat zijn de voor- en nadelen?
Nadelen
Ook moet je met een verschillende dingen rekening houden waar je in een huis geen rekening mee hoeft te houden, bijvoorbeeld: is de watertank nog vol genoeg? Hebben we nog genoeg gas? Heeft de huishoudaccu nog genoeg stroom na een paar dagen stil te staan? Niets is frustrerender dan dat je wil beginnen met koken en het gas blijkt op te zijn. Met een beetje pech ben je een halve dag bezig met een nieuwe gasfles zoeken. Verder hebben we niet veel nadelen. We hebben alles wat we nodig hebben, en de bus hebben we in de afgelopen jaren zo gebouwd/aangepast dat alles heel makkelijk te gebruiken is.
”Deze bus voelt echt als ons huis’’
Voordelen
We vinden het zo fijn om ons huisje op wielen bij ons te hebben, we kunnen gaan en staan waar we willen. We hebben de mooiste plekken als onze achter- of voortuin. Maar als het langere tijd regent is zo’n bus wel echt klein, daar hadden we vooral in het begin het nog weleens moeilijk mee, nu zien we het meer dan de dagen waarop we veel kunnen werken.
Wat is tot nu toe jullie hoogtepunt?
Dat vinden we een hele moeilijke vraag, er zijn meerdere hoogtepunten.
Met oud en nieuw stonden we met drie andere Nederlandse camperstellen in Lagos, Portugal op een parkeerplaats. We hebben daar tien dagen gestaan met elke avond een kampvuur en spelletjes. Het was zo gezellig, met goede gesprekken, lekker eten en we hadden zo weinig nodig.
We hebben vanaf maart tot mei vast gezeten in Griekenland door de coronacrisis. Door de lockdown verhuisde we naar een Airbnb in een klein dorpje genaamd Zitsa. We voelden ons gelijk welkom, de eigenaren konden geen Engels dus we praatte via Google translate, zo konden we elkaar een beetje beter leren kennen onder het genot van zelfgemaakte wijn en raki. De bakker uit het dorp ontving ons ook met open armen, we kregen zakken vol met heerlijk zuurdesem brood. Het dorp had 700 inwoners en iedereen wist van ons verblijf af, als we door het dorp reden zwaaide iedereen naar ons. Dit was een hele bijzondere ervaring, ondanks de hele situatie hebben we het heel fijn gehad.
We hebben zoveel hoogtepunten, van de mooiste plekken waar we hebben gestaan tot de liefste mensen die we hebben ontmoet. We komen op zoveel verschillende plekken met in elk land weer andere natuur en culturen, we maken veel mee en daarom hebben we niet specifieke hoogtepunten, want elke nieuwe ervaring is er weer eentje waar we van leren en wat we met ons meenemen. Dat vinden we zo mooi aan het reizen.
Wat kost deze levensstijl ongeveer per maand en waar bestaan ze uit?
Het verschilt heel erg. Als we veel reizen dan geven we ongeveer 900,- uit, maar dat komt echt puur door de brandstof. Als we ons langzaam verplaatsen (slow traveling) kunnen we het prima redden met 600,-. Dit is dus beide voor 2 personen.
De kosten bestaan uit:
- Vaste lasten zoals verzekeringen en telefoonabonnement;
- Boodschappen;
- Brandstof (met slow traveling tanken we eens in de 2 maanden);
- Gas en water;
- Af en toe uiteten of koffie drinken.
Wat zijn jullie plannen na de Coronacrisis?
Wij zijn pas net een kleine maand terug uit Griekenland en zijn dus ontzettend blij dat we weer in Nederland zijn. Daar hadden we geen vrijheid en moesten we echt binnen blijven, hier hebben we veel meer vrijheid en kunnen we weer in onze bus wonen. We weten nog niet wat we na de Coronacrisis gaan doen, we hebben nog de wens om een grotere bus om te bouwen, dus wellicht gaan we dat doen als we weer wat geld hebben gespaard. Tot die tijd gaan we beide werken aan een online business om onderweg geld te kunnen verdienen. We zijn niet echt van het plannen en zien altijd wel wat er op ons pad komt. Altijd als we iets plannen dan loopt het altijd anders, dus we houden het open, dan kunnen we ook niet teleurgesteld worden.
Als je een advies mocht geven aan toekomstige off-grid bewoners, wat zou dat dan zijn?
Als je een bus om wil bouwen, doe veel research! Wij hebben dat weinig gedaan, omdat we in 1,5 maand onze bus hebben omgebouwd, tijdens de ombouw hadden we dus geen tijd om research te doen daardoor hebben we achteraf nog veel dingen moeten veranderen.
We krijgen vaak de opmerking dat mensen het knap vinden dat we banen en huis hebben opgezegd om dit te kunnen doen, want wat als het geld op is? En zo zijn er nog zich andere dingen waar mensen zich zorgen over maken. Ons advies is: niet teveel nadenken en gewoon doen. Als het geld op is moet je in het ergste geval weer terug naar Nederland om te gaan werken, so be-it. Overal zijn weer oplossingen voor en overal leer je weer van! Wij gingen niet met een vetpot weg en moesten in 2019 eventjes terug naar Nederland om de spaarpot weer te vullen. Laat het gewoon op je af komen, alles komt goed!
Waar kun je webuildacampervan op vinden?
- Instagram: @webuildacampervan
- Youtube: Webuildacampervan
- Facebook: Webuildacampervan
Benieuwd naar de verhalen van andere Vrijbuiters? Klik dan hier om ze te lezen! :)
1 gedachte over “Vrijbuiters in het binnen- en buitenland: Webuildacampervan – Frank en Ella”
Ik wil in mijn camper gaan wonen
Maar hoe los he het op qua verzekering met een briefadres (heb ik nog niet)