De rocket stove is een absolute must-have in je tiny house, yurt of andere alternatieve woning. Hij stookt schoon, efficiënt en je kunt er ook nog eens op koken. Klinkt goed, toch? Maar er is meer wat de rocket stove uniek in zijn soort maakt.
In dit blog bespreek ik:
- Wat de rocket stove uniek maakt;
- Hoe het kan dat je met een rocket stove tot 90% brandstof bespaart;
- Waarom de rocket stove geen rook produceert;
- Dat je een rocket stove om kunt bouwen tot mass heater.
1. De rocket stove heeft een uniek systeem
Al eeuwenlang wordt er met hout en ander brandbaar materiaal gestookt. Dit gebeurt op allerlei manieren, ook binnenshuis: door middel van een open haard, kachel of finoven. De rocket stove werkt net even anders dan de “standaard” kachels.
Het principe
Bij andere kachels wordt vaak rechtstreeks naar boven en naar buiten gestookt. Met de rocket stove wordt juist naar achteren gestookt. Het vuur wordt naar binnen gezogen, in de geïsoleerde buis die heatriser genoemd wordt. Daar loopt de temperatuur op tot meer dan 1000°C. Dat zorgt ervoor dat het hete gas opstijgt, tegen de stalen buitenkant komt, daar afkoelt en weer neerdaalt.
Door deze manier van stoken ontstaat er een enorme trek. Die trek zorgt er dan weer voor dat je de warme lucht tot 5 meter door horizontale buizen kunt sturen. Die buizen kun je gebruiken voor vloerverwarming of om je rocket stove om te bouwen tot een mass heater. Op de mass heater kom ik later terug.
2. Met de rocket stove bespaar je tot 90% brandstof
Met de ‘gewone’ kachel heb je bergen met hout op voorraad. Wel zo handig, op de koude winterdag, want dan stook je er nogal wat hout doorheen. De rocket stove verstookt echter heel wat minder.
Voluit stoken
Je hebt dus maar ongeveer een tiende van je reguliere brandstof nodig. Dat is nogal een belofte. De truc hiervan zit ‘m vooral in het feit dat de rocket stove niet te reguleren is. Je stookt altijd voluit en zorgt daarmee altijd voor een volledige verbranding. Zo maak je optimaal gebruik van je brandbare materiaal.
Ook helpt het natuurlijk dat je naar achteren stookt, in plaats van omhoog. Hiermee verlies je veel minder warmte die anders meteen in de schoorsteen zou vervliegen. De rocket stove hoef je maar een uur of twee te stoken om je woonkamer een dag te verwarmen!
3. De rocket stove produceert geen rook
Met de rocket stove produceer je geen fijnstof en er komt geen rook uit je schoorsteen. Ook zit er in de kachel geen asla. Gewoon, omdat die niet nodig is.
Hoge temperaturen
Met een rocket stove stook je altijd voluit. En omdat je naar achteren stookt, kunnen de temperaturen oplopen tot boven de 1000°C! Met een stalen kachel ligt de temperatuur vaak niet hoger dan 600°C. Gevolg: bij een metalen kachel zie je veel roetvorming en dikke rookpluimen uit de schoorsteen.
Bij de rocket stove is dit niet het geval. Geen roetvorming, geen vieze rookpluimen. Deze kachel kan, met de juiste verhoudingen, een efficiëntie bereiken van meer dan 90%. Gewone kachels zitten vaak tussen de 60 en 70%.
Je uitstoot bestaat bij een efficiëntie van meer dan 90% slechts uit waterdamp en CO2. En zelfs die CO2 in zeer beperkte mate: als je alles goed afstelt, dan kan dit uitkomen op minder dan 10PPM. Wil je dit bereiken, dan moet je ook vooral veel kleine stukken brandbaar materiaal gebruiken.
4. De rocket stove is om te bouwen tot rocket mass heater
Om optimaal gebruik te maken van de rocket stove, kun je er een rocket mass heater (RMH) van maken. Dat doe je door een thermische massa te creëren om de horizontale buizen van je afvoer. Daardoor blijft de warmte langer in je huis én kun je heerlijk bovenop je warmtebron zitten.
Thermische massa
De thermische massa om je rocket stove en diens warme buizen wordt vaak van leem, klei of cob gemaakt. Deze materialen slaan de warmte goed op en zijn hittebestendig. Mocht er toch een scheurtje in je leem komen, dan maak je dit gewoon een beetje nat en smeer je de scheur weer dicht.
Het fijne van de rocket mass heater is dat je het precies zo ontwerpen kunt als je zelf wil. In principe kan de horizontale buis van de rocket stove 5 meter lang zijn. Hoe je dat invult is volledig aan jou. Veelal wordt er een bank gemaakt met natuurstenen toplaag zoals hierboven te zien is.
Omdat de rocket mass heater veel warmte opslaat, heb je nog uren na het stoken een aangename stralingswarmte. Ook blijft de contactwarmte, dus de warmte aan je billen als je op je RMH zit, tot een dag na het stoken aangenaam.
Weten waar je zo’n rocket stove kunt bemachtigen? Kijk vooral eens bij de Rocket Stove Store. Wil je een rocket mass heater (laten) bouwen? Dan kun je terecht bij Vuur & Leem.