Top tien geneeskrachtige kruiden

De natuur biedt een eindeloze rijkdom aan gezondheid bevorderende planten en geneeskrachtige kruiden. De interesse van mensen in geneeskrachtige kruiden groeit. Maar bij welke kwalen kun je deze kruiden gebruiken? Welke delen gebruiken we? En hoe zit het met de geschiedenis van geneeskrachtige kruiden? Door middel van deze blog willen wij 10 geneeskrachtige kruiden onder de aandacht brengen.


Nummer 10: GoudsbloemGoudsbloem

In het Latijn heet de goudsbloem ‘Calendula Officinalis’. De oorspronkelijke calendula’s stonden in Zuid-Europa. Maar deze akkergoudsbloem komt in het wild haast niet meer voor. De goudsbloem wordt in de keuken vers of gedroogd gebruikt in soepen. De bloemen kunnen ook gebruikt worden als gele kleurstof. Als geneeskrachtige kruid is de bloem goed voor:

  • Voeten (Zwemmerseczeem, huidschimmel, wratten, eelt en likdoorns)
  • Mond en keel (Keelontsteking, keelpijn, amandelontsteking, spruw en aften)
  • De huid (Schaafwonden, snijwonden, psoriasis, insectenbeten en eczeem)
  • Het spijsverteringsstelsel (Maagzweren, maagdarmkrampen en darmontsteking)

Je kunt uit goudsbloem extract halen dat erg goed werkt tegen een droge huid. Maar je hebt het ook in crème-vorm. De crème wordt gebruikt als wondzalf en verzacht en ontsmet tegelijkertijd. Goudsbloemcrème werkt wond-helend, kalmerend en zelfs antiseptisch.

De eerste keren dat er over Goudsbloemen werd geschreven, was in de 16e eeuw door de Grieken. De Goudsbloem werd in mythes verbonden aan dankbaarheid en liefdevolle herinneringen. In ons land werd de goudsbloem geassocieerd met de dood en was deze naast een symbool van welvaart, ook symbool voor bedroefdheid en verontrusting.

Nummer 9: Kamille

In het Latijn heet deze plant ‘Matricaria Recutita’. Deze geneesplant groeit over de hele wereld, behalve in tropische gebieden en poolgebieden. Het is duizenden jaren gebruikt als geneeskruid en vandaag de dag is het nog steeds een populair geneeskrachtig middel. Deze plant wordt niet vaak in de keuken gebruikt. Als geneeskrachtig kruid is kamille goed voor:

  • De zenuwen (Rusteloosheid, stress, prikkelbaarheid, angst, boosheid en irritatie)
  • Maag en darmen (Zuurbranden, opgeblazen buikgevoel, braken en maagzweren)
  • Verkoudheid (Koorts, loopneus, zere keel, verstopte neus en vermoeidheid)
  • Uitwendig gebruik (Gorgelen bij keelpijn, crèmes bij huidaandoeningen en olie bij een droge huid)

Door de eeuwen heen werd kamille voorgeschreven tegen vrouwenkwalen. Het plantje staat ook bekend als plantendokter. Als kamille ernaast wordt geplant, knappen zieke plantjes helemaal op. Het is dan ook niet vreemd dat in 1987 kamille werd uitgeroepen tot ´Geneeskrachtige Plant van het Jaar´.

De wetenschap heeft de koortswerende werking van kamille onderzocht en het bleek dat kamille inderdaad effectief is. Ook prezen vele geneeskundige grootheden uit het oude Griekenland kamille om haar medicinale werkingen.

Nummer 8: Echinacea

De Latijnse naam voor deze plant is ‘Echinacea Purpurea’. In Nederland wordt de naam Zonnehoed gebruikt en is hij veel te vinden als sierplant in tuinen.Noord Amerikanen aten ze als eerste de wortel tegen diverse aandoeningen. De bloem heet purpurea vanwege zijn kenmerkende purperrode kleur. De plant wordt al eeuwen gebruikt om zijn geneeskrachtige eigenschappen. De wortel is het meest voedzame deel van de Echinacea. Als geneeskrachtig kruid is de Echinacea goed voor:

  • De huid (Eczeem, koortsblaasjes, acné, psoriasis, zweren en ontstoken wonden)
  • Keel, neus en oor (Verminderde weerstand, keelpijn, griep, oorontsteking en luchtwegeninfectie)
  • Vrouwenkwalen (Candida-vaginitis, eileiderontsteking, en baarmoederontsteking)
  • Urineweginfecties (Blaasontsteking, prostaatontsteking, nierontsteking en plasbuisontsteking)

In Noord Amerika gebruikten ze de Echinacea om op te kauwen, omdat dit helpt tegen keelpijn, tandpijn en abcessen in de mond. Rond 1880 onderzocht westerse arts H.C.F. Meyer de plant en liet andere artsen de genezende werking zien. In de twintigste eeuw stond de plant vooral bekend om zijn immuun stimulerende werkzaamheid.

Ook bevat de wortel van de plant goede vetzuren. De wortel heeft namelijk alfa-linoleenzuur in zich. Alfa-linoleenzuur is een essentiële vetzuur. Deze zuren zijn nodig voor een lichaam om goed te functioneren maar kunnen niet in het menselijk lichaam zelf aangemaakt worden. Dat maakt de wortel een uitstekende bron van goede voedingsstoffen.

Nummer 7: Valeriaan

De officiële naam van valeriaan is Valeriana Officinalis. Valere bekent in het Latijn ´gezond zijn´. In vele landen is valeriaan verbonden aan de kat. Katten zijn namelijk gek op valeriaanwortel. De wortels zijn het enige deel wat gebruikt wordt voor. Deze wordt zowel droog als vers gebruikt. Het wordt in kleine hoeveelheden gebruikt in vruchtendranken, ijs en snoep. Maar het beste kun je van Valeriaan thee zetten voor het medicinale effect. Dan is valeriaan namelijk goed bij:

  • Zenuwen (Stress, rusteloosheid, hartkloppingen, concentratieproblemen en bezorgdheid)
  • Moeheid (Irritatie door slaaptekort, vermoeide ogen, bleek zien, sloomheid)
  • Krampen (Nekpijn, rusteloze benen, menstruatiepijn en spijsverteringsstoornissen)
  • Ontwenningsverschijnselen (Ontwenning van nicotine en middelen zoals benzodiazepine)

Valeriaan wordt al in de 5e eeuw v.Chr. gebruikt als kalmerend en ontspannend middel. In de Middeleeuwen gebruikte men het middel bij epilepsie en een overmatige prikkelingen. Tijdens de eerste wereldoorlog werd valeriaan onder andere gebruikt om de bevolking te kalmeren. De geur van valeriaanwortel vinden mensen meestal niet lekker ruiken. Maar de geur is wel zeer aantrekkelijk voor katten, ratten, muizen en andere knaagdieren.

Valeriaan staat vooral bekend om zijn werking op de slaap. Het is het beste als het gedurende twee tot vier weken wordt ingenomen. Het werkt dus niet gelijk na de eerste inname. Het voordeel van valeriaan is dat je gewoon helder weer opstaat. Je hebt geen last van gewenning of verslaving zoals bij sommige chemische slaapmiddelen.

Nummer 6: Lavendel

‘Lavandula angustifolia’, oftewel lavendel, staat bekend om zijn paarse bloemen en lekkere geur. Door die lekkere geur wordt het vaak gebruikt in zeepproducten. Je kunt het echter ook eten en je kunt er zelfs limonade van maken. De geneeskrachtige ingrediënten van lavendel zijn vooral te vinden in de etherische oliën van de bloemen. De lavendel kan inwendig worden gebruikt in de vorm van capsules en tabletten. En de tinctuur van lavendel heeft positieve effecten op de huid door het op te smeren. Lavendel ’s geneeskrachtige werking komt vooral tot zijn recht bij:

  • Spanningsklachten (Hoofdpijn, nekpijn, nervositeit, hoge bloeddruk en angst)
  • Maag en darmen (Eetlustverlies, opgeblazen gevoel, buikpijn en verstoppingen)
  • De huid (Acné, droge hoofdhuid, littekens, eczeem en geïrriteerde huid)

Lavendel verlicht en versnelt cel productie. Daardoor kan het jeuk verlichten en gaat het huidveroudering tegen. Dit is omdat de lavendelolie de aanmaak van collageen versnelt en zo de huid elastischer maakt.

Lavendel is oorspronkelijk afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, en is zo rond het jaar 1000 door monniken geïntroduceerd. In de Middeleeuwen werd het gebruikt tegen stank en ongedierte. Lavendel begon na de 16e eeuw gebruikt te worden zoals het vandaag de dag voornamelijk bekend staat, als geur in bad etc. De Franse parfumindustrie heeft ook flink gebruik gemaakt van lavendel.

Nummer 5: Sint-janskruidsintjanskruid

Het sint-janskruid (Hypericum perforatum) is bekend omdat het de stemming verbeterd. Sint-janskruid beïnvloedt de lichaamseigen stoffen die een rol spelen bij emoties, in de hersenen. Sint-janskruid vermindert de werking wel van sommige medicijnen. Daarom raden wij aan om met je arts of apotheker in gesprek te gaan voordat je deze combinatie gaat gebruiken. Dit middel kun je gebruiken bij:

  • Infecties (Herpes simplex, klier-koorts, en griep)
  • Depressie (Vermoeidheid, gewichtsverandering, duizeligheid, neerslachtigheid en concentratieproblemen)
  • Huidproblemen (Wonden, winterhanden, zweren, brandblaren en zelfs splinters)

Sint-Janskruid olie wordt uitwendig gebruikt. Ook kan deze kruid producten geel kleuren. De thee van Sint-Janskruid moet je niet drinken voor de smaak. Het gebruik van Sint-Janskruid in de keuken komt haast niet voor.

Wel staat het al heel lang bekend om zijn medicinale gebruik. In het oude Griekenland gebruikten artsen het voor heel wat aandoeningen. In de middeleeuwen hingen mensen Sint-Janskruid op hun zolders omdat ze hiermee dachten kwade geesten en heksen te verjagen.

Nummer 4: Rozenbottel

De Latijnse naam voor rozenbottelstruik is Rosa Canina; dat betekent ´Roos van de Hond´. De naam stamt af van het gebruik om de beet van een dolle hond te behandelen. Rozenbottel zorgt voor een betere weerstand. Dit komt door de hoeveelheid gezonde voedingsstoffen.  Er zit 10 keer zoveel vitamine C in een rozenbottel als in sinaasappel. Daarnaast ontdekten mensen dat er vitamine A, B en het mineraal kalium in rozenbottel zit. Rozenbottel wordt als geneeskrachtig middel gebruikt bij:

  • Vitaminegebrek (Vermoeidheid, voorjaarskuren, scheurbuik, bloedend tandvlees en verminderde wondgenezing)
  • Weerstandsverbetering (Infectieziekten, koorts, verkoudheid en luchtwegenaandoeningen)
  • Artrose en artritis (Kraakbeenschade, gewrichtspijn, zenuwpijn en ontsteking van de slijmvlieslaag)

Er is ontdekt dat 2000 jaar geleden men al rozenbottel at. De resten van rozenbottel zijn gevonden in potten uit die tijd. Dit is ook niet heel gek aangezien de roos al sinds oudsher een veel ingezette plant is. De roos wordt in geneeskunde al vanaf de 13e eeuw gebruikt.

Rozenbottel wordt sinds de 17e eeuw gebruikt als oogbad tegen oogbindvliesontsteking. Vlak voor de tweede wereldoorlog ontdekten wetenschappers hoe gunstig rozenbottel (door zijn vitamines) is voor de weerstand. Daarom maakte ze van de rozenbottel siroop. Deze kun je nog steeds halen in de supermarkt maar alleen in afgezwakte vorm.

Nummer 3: Hennep

Hennep (cannabis) is in Nederland als medicijn alleen op recept verkrijgbaar in de apotheek. Het staat dan ook voornamelijk bekend om zijn mogelijke recreatieve gebruik. Het is wel een oeroude medicinale plant. Hennep heeft een pijnstillende werking. Wel is het belangrijk om te vermelden dat er veel verschillende soorten pijn zijn, en deze reageren allemaal anders op hennep. Bij verschillende aandoeningen kan hennep verlichting geven, zoals bij:

  • Pijn (Ontstekingen, spastische pijn, migraine, gewrichtsaandoeningen en bij chronische pijn door aids of kanker )
  • Eetstoornissen (Bij boulimia en anorexia als eetlustopwekker)
  • Longziektes (Vermindert de hoest bij bronchitis en astma-aanvallen maar kan bij mensen die het niet medicinaal gebruiken deze ziektes juist veroorzaken).

Medicinaal gebruik van hennep bestaat al sinds 5000 jaar geleden. Een Chinese keizer zorgde voor de eerste vermelding hiervan. Hij raadde toen al hennep aan als genezend middel. Er is zelfs een referentie naar hennep in de bijbel. Over een recept voor huidolie schreven ze in het oude testament. Cannabisolie wordt gezien als wondermiddel voor de huid. Dit komt door de antibacteriële eigenschappen.

Hennep was één van de populairste pijnstillers voor de uitvinding van aspirine. In recentelijke jaren is er onderzoek gedaan naar THC in hennep en het voorkomen van de verkalking van aderen. Hennep wordt ook gebruikt bij de behandeling van heroïneverslaving en alcoholisme.

Nummer 2: Brandnetel

Er zijn twee soorten brandnetels. De grote brandnetel (Urtica dioica) en de kleine brandnetel (Urtica urens). De grote brandnetel staat voornamelijk bekend om zijn geneeskrachtige werking. Er zijn op het internet zat recepten te vinden voor brandnetelsoep en thee. Ondanks dat de plant ook bekend staat om zijn pijnlijke effect op de huid, heeft hij ontzettend veel voordelen. Brandnetel wordt gebruikt bij:

  • De nieren en urinewegen (Blaasontsteking, prostaatproblemen, nierontsteking en nierstenen)
  • Pijn (Gewrichtsklachten, spierpijn, hoofdpijn, bloeduitstortingen en blauwe plekken)
  • Maag en darmklachten (Slechte spijsvertering, ontstekingen, diarree en constipatie).

De Romeinen gebruikten de plant om zichzelf warm te houden. Ze wreven de plant over hun huid of gebruikten olie in het geval van reuma. Hippocrates kwam er in 400 v.Chr. achter dat de brandnetel vochtafstotende eigenschappen had.

Brandnetels hebben grote hoeveelheden calcium, zink, silicium zwavel en vitaminen B. De kruid wordt ook gebruikt bij haaruitval, slechte haargroei en broze nagels. Brandnetelthee laat het lichaam van binnenuit zuiveren. Het werkt namelijk bloedzuiverend, verwijdert urinezuur. Bovendien zorgt het voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes en ijzer- en kalkopname.

1: Ginseng

De minder bekende naam is ‘panax ginseng’. ´Pan´ betekent in het Grieks alles en ´axos´ betekent medicijn. Een alles genezend medicijn. In de westerse wetenschap geloofden ze lang niet in de werking van ginseng. Maar tegenwoordig hebben onderzoeken daadwerkelijk de geneeskrachtige werking van de wortel bevestigd. Ginseng wordt bijvoorbeeld gebruikt bij:

  • Stress (Overwerktheid, gemoedstoestand, overspannenheid, werken onder druk, negatieve stemmingen)
  • Diabetes (Lichaamszwakte, Bloedsuikerspiegel, huidjeuk, hypoglykemie en dorst)
  • Gebruik als afrodisiacum (Overgangsklachten, menstruatiepijn, impotentie, erectiestoornissen, libidoverlies en steriliteit)

In Korea, Japan en China staat de wortel al meer dan 2000 jaar om zijn geneeskrachtige werking. Panax ginseng werd voor het eerst in 1710 in Japan gecultiveerd. Ginseng kwam in de vroege Middeleeuwen naar Europa. De wortel is toen gelijk verbannen in Europa. Het werd gezien als duivelsmiddel. Later was het weer toegestaan maar pas in de laatste 50 jaar zijn we in het westen weer  geïnteresseerd in ginseng. Ondertussen is de plant de meest onderzochte geneeskrachtige wortel. En door deze onderzoeken staat het eindelijk bekend om zijn goede werking.

Deze kruid staat dan ook absoluut bij ons op nummer 1. Hij bevat verreweg de meeste positieve en diverse geneeskrachtige kenmerken. Er zijn haast geen bijwerkingen bij minimaal gebruik. Ginseng is niet verslavend. Voor mensen met verslavingen helpt het zelfs bij de ontwenningsverschijnselen als ze stoppen. Let wel op dat je de normale dosis neemt.

1 gedachte over “Top tien geneeskrachtige kruiden”

Geef een reactie