Wat is een tiny house?

Wat is een tiny house?

Een tiny house is zoals de naam al zegt: een klein huis. Het idee van zo’n klein huis is om duurzamer, goedkoper en milieuvriendelijker te leven. Ook is het bedoeld om alleen te leven met de dingen die je echt nodig hebt zonder overbodige spullen. Bijvoorbeeld schoenen die je toch nooit aan hebt of 40 verschillende t-shirts waar je er maar 10 echt van draagt.

De Tiny House beweging gaat dus uit van principes van minimalisme. Als je groter woont, dan kun je spullen bewaren die je niet nodig hebt en hoef je geen rekening te houden met de beperkte ruimte. Het concept van een tiny house is ontstaan in Amerika en is inmiddels ook bekend in Nederland.

Mede door het kleine oppervlak van een tiny house, wordt de ecologische voetafdruk verkleint.

  • Er is een beperkte ruimte en dit stimuleert om bewuster te leven.
  • Een kleiner huis kost natuurlijk ook minder materialen (en geld) om te bouwen.
  • Het verwarmen van een klein huis gaat ook een stuk sneller dan een groot huis en je bespaard dus op grondkosten.
  • Minder spullen is ook onderaan de streep minder afval.

Sowieso is een deel van de Tiny houses in meer of mindere mate zelfvoorzienend. De huisjes wekken hun eigen stroom op en sommige filteren zelf hun eigen drinkwater. Deze zijn dan volledig off-grid zoals we dat dan noemen.

Lees ook: Je eigen Watervoorziening met een waterput.

Marjolein Jonker heeft de perfecte definitie voor het begrip tiny house, namelijk:

‘’Tiny Houses zijn gebouwd als primaire, volwaardige woning op kleine schaal, niet als tweede woning of recreatiewoning.

Mensen die een tiny house bouwen of laten bouwen doen dat bewust vanuit de behoefte een meer eenvoudig, duurzaam leven te leiden, minder gericht op consumeren en met een kleinere ecologische voetafdruk.

Een Tiny House is vaak maar niet per definitie mobiel. Bij het ontwerp en de bouw van de kleine woningen wordt slim gebruik gemaakt van ruimte en innovatieve technologieën, kwaliteit en vormgeving zijn belangrijk. Een Tiny House is niet groter dan 25m2, een Small House tot 50m2.’’

Bron: Tinyhousenederland.nl

Het ontstaan van Tiny Houses

Tijdens de economische crisis in Amerika hebben veel mensen hun huis verloren door werkloosheid. Niet alleen door de crisis, maar ook door rampen zoals een orkaan verloren mensen hun huis.

Een woning vinden als starter was ook erg lastig. Zo kwamen mensen tot het besluit om over te gaan naar een tiny house als een betaalbaar alternatief. Dat is hoe het concept van een tiny house is ontstaan. Sindsdien is de beweging blijven groeien en is minimalisme steeds belangrijker geworden. Ondertussen is het ook overgewaaid naar Europa.

Tiny houses In Nederland

Ook in Nederland wordt het begrip tiny house steeds bekender. Toch zijn er verrassend veel mensen die er nog nooit van gehoord hebben.

Op verschillende plekken in Nederland staan nu Tiny houses en het worden er alleen nog maar meer. Als je in Nederland zelf een huis wilt bouwen, moet het vaak al aan allerlei voorwaarden voldoen. Zo heb je rekening te houden met het bouwbesluit en het bestemmingsplan van de grond.

De mensen die nu in Tiny Houses wonen zijn echte pioniers. Ze gaan in gesprek met de gemeente over plekken waar ze mogen wonen, of ze proberen met de welstandcommissie in gesprek te gaan om hun tiny house goedgekeurd te krijgen voor een kavel.

tiny houses oosterwold

In Oosterwold in Flevoland is momenteel een groot project gaande waar je een huis kunt bouwen zonder tussenkomst van de welstandcommissie. Hier heb je dus veel vrijheid in wat je wilt bouwen en er staan ook meedere tiny houses.En er komen er nog een goed aantal bij :).

Er zijn ook veel mensen die nu al in een Tiny house leven, maar op een plek staan waar eigenlijk niet permanent gewoond mag worden. Zo staan er verschillende tiny-houses op campings en andere terreinen waar eigenlijk niet permanent gewoond mag worden. Op sommige plekken wordt dit gedoogd en op andere plekken moeten ze na verloop van tijd weer vertrekken.

Dan is het wel een voordeel dat een tiny house wielen heeft.

Deze pioniers hebben dus een wat onzekerder bestaan wat zeker niet voor iedereen is weggelegd. Maar als je een echte vrijbuiter wilt zijn moet je je soms buiten de gebaande paden begeven ;).

Zelfvoorzienend en milieuvriendelijk wonen

Meestal is een tiny house zelfvoorzienend. Je hoeft je tiny house dus niet aan te sluiten op een aardgasnet, waterleiding of het elektriciteitsnet. Het vergt wel creativiteit en ook een beetje kennis op het gebied van techniek om dit te plaatsen. Zo kun je bijvoorbeeld je eigen elektriciteit produceren met behulp van zonnepanelen, ook kun je je eigen water winnen, het zelf filteren en het gebruiken als drinkwater bijvoorbeeld.

zonnepanelen tiny houseTiny houses worden meestal gebouwd van natuurlijke materialen en gerecyclede benodigdheden zoals ramen of deuren. Vaak worden ze op wielen of trailers gemaakt zodat ze verplaatst kunnen worden. Dit zorgt voor meer onafhankelijkheid. Ze kunnen ook op palen gebouwd worden, maar dan ben je gebonden aan één plek en moet je grond kopen waar je toestemming hebt om een tiny house te mogen bouwen.

Waarom een tiny house

Er zijn verschillende redenen om voor een tiny house te gaan. De meeste mensen kiezen ervoor omdat ze dan geld besparen en omdat ze duurzamer willen leven.

Ze besparen geld, doordat ze geen waterleiding, elektriciteitsnet of rioolaansluiting hebben. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om wel één van deze aansluitingen te nemen. Maar meestal wekken mensen zelf hun energie op en besparen ze op die kosten.

Tenslotte is een tiny house een stuk goedkoper en kun je het zelf ontwerpen en bouwen zoals jij het wilt. Je leeft er bewuster door en je ecologische voetafdruk wordt verkleint.

Bekijk hier de video:

 

 

Geef een reactie