Waarom bespaar je veel geld met klein wonen?

Naast dat we Tiny houses kennen op wielen, zijn ze er ook op (tijdelijke) fundering. Misschien zul je denken; “Heel erg leuk z’n Tiny house, maar hoeveel geld kan ik hiermee besparen vergeleken met een “normaal huis?” In dit artikel gaan we uitleggen hoeveel en waar je als Tiny house bewoner geld mee bespaart.

Geld overhouden voor vervroegd pensioen of wereldreis?

Iedereen kent het wel, de uitspraak “hoe groter, hoe duurder”. Het wonen in een groot huis kost nou eenmaal veel geld. Door klein te wonen kun je flink wat geld besparen. Zo mag een Tiny house, op een trailer, maximaal 12 meter lang, 2,55 meter breed, 4 meter hoog en 3500 kg zwaar zijn (inclusief lading). Volgens de wet en regelgeving kun je alleen met zo’n trailer rijden als je in het bezit bent van een BE-rijbewijs.

De kosten voor een Tiny house kunnen variëren tussen de €0 en €100.000 (exclusief grond). Vanaf ongeveer €30.000 kun je in Nederland een kant en klaar model te kopen. Voor de zelfbouwers komt dit vaak uit op een bedrag tussen de €10.000 en €25.000. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van je eigen wensen.

Naast dat het bouwen of kopen van een Tiny house minder geld kost, dan bijvoorbeeld een eengezinswoning, heb je ook minder spullen nodig. Het geld wat je investeert kan binnen een paar jaar terug worden verdiend. Dit betekent dat je met een Tiny house, uiteindelijk geld over kunt houden. Zo zou je misschien eerder met pensioen kunnen gaan of de wereld kunnen rondreizen.

Hoe groter … hoe duurder

Daarnaast moet je bij een hoge hypotheek meer rente betalen. Hoe hoger de hypotheek, des te meer rente je af moet staan aan de bank. Ook is de WOZ waarde en de belasting, die je moet betalen voor een huis, vele malen hoger. Hoe duurder het huis des te meer WOZ waarde en belasting je moet betalen. Naast de hoge hypotheek, WOZ waarde en belasting, is het verbouwen van een groot huis vaak ook duurder. En heb je al gedacht aan het onderhoud van een groot huis?

Ook hier geldt “hoe groter het huis, des te meer onderhoud het nodig heeft’’. Natuurlijk verbruikt een groter huis ook meer energie. Deze kosten kunnen meevallen als je ruimte hebt voor, bijvoorbeeld zonnepanelen. Zo kun je jouw eigen energie opwekken. Deze kostenpost kan dus meevallen, maar je moet hiervoor wel de ruimte hebben. Daarin tegen blijft een klein huis meestal goedkoper om te verduurzamen.

Hoeveel bespaar je per jaar op energiekosten?

Ik heb al een aantal punten benoemd, waarom het klein wonen geld kan besparen. Om een duidelijker beeld te geven hoeveel je kan besparen met het klein wonen, hebben wij de energiekosten vergeleken met dat van een flatwoning. De kosten voor een tussen woning, hoekwoning, 2 onder 1 kap woning en een vrijstaande woning zijn natuurlijk hoger. Energiekosten zijn maandelijks terugkerende kosten. Hieronder vallen de kosten die je maakt voor het gas, water en elektriciteit gebruik. Gas is vaak nodig voor het verwarmen van je huis. Daarnaast wordt het gas ook gebruikt voor het warmen van water en voor het gasfornuis.

Het gasverbruik is met name afhankelijk van het type woning waar je in woont. Het Nibud laat weten dat een flatbewoner 1000 kubieke gas nodig heeft per jaar. De kosten per maand komen uit op €87. Een eenpersoonshuishouden gebruikt ongeveer 1.925 kWh aan stroom. Dit komt neer op een bedrag van €36 per maand.  Afgerond zou je in een flatwoning per jaar €1500 kwijt zijn aan gas en elektra. Hiermee hebben wij rekening gehouden dat de ‘gewone’ flat, wel standaard gas- en elektra-aansluitingen heeft. Door zelf je energie op te wekken en door te wonen in een goed geïsoleerd Tiny house, kan je ongeveer €1500 aan kosten per jaar besparen. Om zelf je energie op te wekken, zal je moeten investeren in, bijvoorbeeld zonnepanelen en in accu’. Zo kun je ook jouw eigen energie in op slaan.

Ik heb verschillende Tiny house bewoners gevraagd over hoeveel zij gemiddeld kwijt zijn aan gas, water en licht per maand. De antwoorden varieerden per bewoner. Sommige bewoners betalen €700 per jaar aan energiekosten en anderen onder de €40 per maand. Wij weten dat energiekosten maandelijks terugkerende kosten zijn. Volgens de benoemde bronnen betaal je voor een flatwoning €1500 per jaar aan gas en elektra. Deze kosten kun je per jaar besparen, door zelf je energie op te wekken en door te wonen in een goed geïsoleerd Tiny house. Daarnaast verschilt het weer per Tiny house bewoner hoeveel energiekosten zij betalen.

Het vinden van de juiste bouwkavel voor jouw Tiny house!

Het kopen van een Tiny house is niet zo ingewikkeld. Ondanks dat er aanbieders genoeg zijn is het vinden van een bouwkavel, waarop je een Tiny house mag bouwen en bewonen, wat lastiger. Een Tiny house heeft niet veel grond nodig, maar in Nederland zijn de kavels groter gebouwd en is de bouwgrond erg duur. Het is een obstakel om de juiste en betaalbare plek te vinden voor je Tiny house.

Tip: Doe goed onderzoek naar de gemeente en je (bouw)plan voor het bouwen en/of bewonen van een Tiny house. Het is belangrijk dat de gemeente een goede indruk van jou krijgt. Daarnaast willen ze iemand horen die er goed over nagedacht heeft en zijn verantwoordelijkheid neemt.

Voor meer informatie, kun je gerust een kijkje nemen op hun site Tiny Findy.

Huren van grond

Naast dat je een stuk grond kunt kopen om te bouwen en te bewonen, is het ook mogelijk om een stuk grond te huren. Een voorbeeld van een kavel voor Tiny houses is de Falgatuinen in Nieuw Den Helder. Hier bieden zij een plaats voor 30 Tiny house bewoners. Elke Tiny house bewoner heeft daar recht op een totaal oppervlakte van 600m². Er is dus voldoende ruimte om ook een tuin aan te leggen. Bij een erfpacht van een kavel van 600m², vragen zij ongeveer €200 per maand. Zo zijn er meer kavels die huur grond aanbieden voor Tiny house bewoners.

Meer informatie vindt je hier op tiny findy

stuk grond huren/kopen

Kopen van grond

In de Falgatuinen is het ook mogelijk om een stuk grond te huren, om jouw eigen Tiny house te bouwen. Het moet echter wel voldoen aan de eisen. Hier mag het Tiny house maximaal een begane grond oppervlakte hebben van bruto 32²m en eventueel een verdieping met een maximale oppervlakte van bruto 16m². Mocht je hier willen bouwen, dan ook hier geldt dat je een bouwvergunning moet aanvragen bij de gemeente. De gemeente gaat vervolgens kijken of ze akkoord gaan met jouw bouwplan.

Kleine samenvatting

Door klein te wonen is er dus een mogelijkheid om geld te besparen. Door jouw eigen energie op te wekken, kun je ongeveer €1500 aan kosten per jaar besparen. Ook hebben wij een aantal Tiny house bewoners gesproken over hoeveel zij gemiddeld kwijt zijn aan gas, water en licht. Hier kwamen verschillende reacties uit. Sommige bewoners lieten ons weten ongeveer €700 per jaar aan energie kosten te betalen. Anderen betaalden zelfs onder de €40 per maand.

Eerder lieten wij weten dat het kopen van een Tiny house niet heel ingewikkeld is. Het vinden van de juiste bouwkavel is echter wel wat lastiger. Doe goed onderzoek naar de gemeente en je eigen bouwplan voor jouw Tiny house. Naast dat er een mogelijkheid is om een stuk grond te kopen, om je Tiny house op te bouwen, kan er ook grond gehuurd worden. De prijs van een stuk grond verschilt per locatie. Zo kun je bij de Falgatuinen een stuk grond huren vanaf ongeveer €200 per maand.

Geef een reactie